Σε όλους μας έχει συμβεί, τουλάχιστον μια φορά, πάνω σε μια διαφωνία να θυμώσουμε και να αντιδράσουμε άσχημα επειδή μας έχει κυριεύσει ο θυμός. Το θέμα είναι να έχουμε τα κότσια όσο εύκολα ξεστομίσαμε βαριές κουβέντες, ακόμα πιο εύκολα και με την ίδια ταχύτητα να παραδεχόμαστε ότι σφάλαμε και να ζητάμε συγγνώμη. Πόσοι, όμως, επιστρέφουν μετά από έναν καβγά για να συζητήσουν;
Πολλοί άνθρωποι όταν δεν ακούνε αυτό που τους αρέσει, θυμώνουν και κρατούν «μούτρα». Αντί να πουν ποιο είναι το πρόβλημά τους κάθονται στον καναπέ και κουνούν το πόδι νευρικά. Αντί να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους προτιμούν να ξεφυσάνε και να χαπακώνονται.
Ο κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται και εκδηλώνει τον θυμό του διαφορετικά.
- άλλοι σπάνε ό, τι βρουν μπροστά τους
- άλλοι φωνάζουν
- άλλοι μουτρώνουν
- άλλοι κάνουν να ξαναμιλήσουν στο άτομο που τους έθιξε 10 μέρες.
Ωστόσο, σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν λύνουν το πρόβλημά τους.
Είναι υγιές, όταν υπάρχει θυμός δικαιολογημένος ή μη, η κάθε πλευρά να θέλει τον χρόνο της. Τί πιο φυσιολογικό από το να πας έναν περίπατο να ηρεμήσεις και ύστερα να επιστρέψεις να συζητήσετε, αλλά πρόσεξε, να μιλήσεις! Γιατί αν θες τον άλλον στην ζωή σου πρέπει να μάθεις να επικοινωνείς. Γιατί μόνο με τον διάλογο λύνονται οι διαφορές και πας παρακάτω.
Αντιθέτως, με το να κρατάς μούτρα το μόνο που θα πετύχεις είναι να τον χάσεις. Κι αν θες αυτό καλώς, αλλά και πάλι θα σου πω μίλα και λήξε το ανθρώπινα. Αν, όμως, κρίνεις ότι τον θες στην ζωή σου, τότε να σκεφτείς δυο φορές προτού ξεστομίσεις άσχημα λόγια, προτού αδικήσεις και προτού πληγώσεις, γιατί την επόμενη φορά ίσως να μην είναι εκεί να ξεσπάσεις τα νεύρα σου.
Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα θυμώσεις μην ξεχάσεις όταν ηρεμήσουν τα πνεύματα να πεις ποιό ήταν το πρόβλημα σου και συζήτησε μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή.
Υ.Γ. Μην ξεχνάς πως για όλα υπάρχει μία λύση, αρκεί να θες να την βρεις!
Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου
Follow & Like: Nancy’s Blog