Κυριακή , 5 Δεκεμβρίου 2021
Αρχική / Κοινωνικά / Αλλοτριωμένες προσωπικότητες στον σύγχρονο κόσμο!
Αλλοτριωμένες προσωπικότητες

Αλλοτριωμένες προσωπικότητες στον σύγχρονο κόσμο!

Pen Τί είναι οι αλλοτριωμένες προσωπικότητες;

Πρόκειται για προσωπικότητες που έχουν υποστεί μερική ή ολική αλλοίωση, λόγω της υιοθέτησης ξένων στοιχείων στην ζωή τους, καταλήγοντας να χάνουν την προσωπική τους ταυτότητα.

Ουσιαστικά πρόκειται για την αποξένωση που έχει υποστεί ο άνθρωπος σε σχέση με:

 1. Το κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκει.
 2. Τον κοινωνικό του ρόλο.
 3. Την διάσταση ανάμεσα στην ιδέα που έχει για τον εαυτό του και την πραγματική του κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα!

 1. Ο σύγχρονος άνθρωπος δυσκολεύεται να επικοινωνήσει ποιοτικά και βαθιά με τον συνάνθρωπό του. Ενδιαφέρεται για το «εγώ» και όχι για το «εμείς». Αυτό συμβαίνει γιατί θεωρεί ότι το προσωπικό του συμφέρον αντιδιαστέλλεται προς το κοινωνικό. Κυριαρχεί η ιδιοτέλεια, η αδιαφορία για τον συνάνθρωπο, με αποτέλεσμα να αποξενώνεται και να διατηρεί επιδερμικές σχέσεις με το κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκει.

 2. Η πολυπλοκότητα της σύγχρονης ζωής και οι αυξημένες απαιτήσεις της, υποχρέωσαν τον άνθρωπο να αφιερώνει ολοένα και περισσότερο χρόνο στον χώρο εργασίας του. Μην έχοντας ελεύθερο χρόνο για την προσωπική του εξέλιξη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι ενημερωμένος για τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα του τόπου του. Έτσι, καταλήγει να μην έχει άποψη πάνω σε καίρια ζητήματα και να οικειοποιείται άκριτα απόψεις τρίτων.

 3. Το άτομο αλλοτριώνεται από τον εαυτό του, όταν συνειδητοποιεί ότι η υφιστάμενη κατάσταση της ζωής του απέχει από αυτήν που είχε επιδιώξει να πετύχει. Επίσης, οι διαφημίσεις και ο λαμπερός κόσμος του θεάματος επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων. Καθώς απογοητεύονται από την πορεία της δικής τους ζωής. Και αυτό συμβαίνει, όχι γιατί απαραίτητα δεν έχουν μια καλή ζωή. Αλλά γιατί η καθημερινότητά τους δεν έχει τα χαρακτηριστικά της τηλεοπτικής και κινηματογραφικής πραγματικότητας.

Τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου της αλλοτρίωσης του ατόμου.

 • Σε ό, τι αφορά την αποξένωση του ατόμου από τους άλλους ανθρώπους, είναι αναγκαία η επανεκτίμηση της αξίας του συνανθρώπου. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι οι συνάνθρωποί μας είναι συνοδοιπόροι μας στην ζωή και δεν είναι εχθροί μας. Άλλωστε, αν δεν προσφέρουμε μια θέση σε έναν άλλον άνθρωπο στην ζωή μας, τότε θα κάνουμε παρέα με την μοναξιά μας.

 •  Επιπλέον, μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας των ατόμων, έτσι ώστε να μην γίνονται φερέφωνα ξένων απόψεων. Το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να αναλάβει αυτό τον ρόλο, δίνοντας έμφαση στην διαμόρφωση νέων με κριτική ικανότητα και σκέψη.

 • Τέλος, ο άνθρωπος πρέπει να σταματήσει να δίνει τόση  έμφαση στην απόκτηση όλο και περισσότερων υλικών αγαθών, γιατί τα υλιστικά πρότυπα είναι πολλές φορές υπεύθυνα για την αρνητική εικόνα που διαμορφώνει κάποιος για τον εαυτό του.

   

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλυο

Πηγή: http://greekforsde.blogspot.gr/

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Κανενός η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα! [QUOTE]

Κανενός η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, γιατί όπως υπάρχει το καλό, υπάρχει και …

Ελλάδα μου, πάλι σε καίνε οι άθλιοι. Ποιοι φθονούν την ομορφιά σου;

Ελλάδα μου, ακόμα ένα καλοκαίρι που σε καίνε οι άθλιοι. Κλαις για τα παιδιά σου …

Θρήνος: Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος

Τόλης Βοσκόπουλος: Φτωχότερο είναι από σήμερα το ελληνικό τραγούδι – Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 …

Ενδοοικογενειακή βία: Δε θα σου πω φύγε, θα σου πω σκέψου!

Ενδοοικογενειακή βία: Δε θα σου πω φύγε, θα σου πω σκέψου!

Η ενδοοικογενειακή βία, είναι ένα έντονο φαινόμενο της κοινωνίας μας, που δυστυχώς, δεν είναι λίγες …