Κυριακή , 25 Σεπτεμβρίου 2022
Η δύναμη των λέξεων

Μια σου λέξη αρκεί, για να τα φτιάξει ή να τα καταστρέψει όλα!

Pen Η γιαγιά μου θυμάμαι πάντα να μου συστήνει να σκεφτώ την κουβέντα που θα πω δύο φορές προτού την εκφέρω, γιατί όπως λέει «η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει»!Οι άνθρωποι όταν θέλουν να επικοινωνήσουν είτε προφορικά, είτε γραπτά χρησιμοποιούν πλειάδα λέξεων για την δημιουργία προτάσεων. Και στις δυο περιπτώσεις έχουν μεγάλη σημασία οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσουν για να περάσουν το σωστό μήνυμα στον αποδέκτη τους.

Οι λέξεις έχουν μεγάλη επιρροή στην ψυχοσύνθεση  των ανθρώπων και κατ’ επέκταση στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Μία λέξη είναι αρκετή για να νιώσει κάποιος ευτυχισμένος, μια λέξη αρκεί για να κάνεις κάποιον δυστυχισμένο. Μια λέξη φτάνει για να «κλείσει» το πιο όμορφο σπιτικό.

Οι λέξεις αποκτούν λάθος νόημα όταν είμαστε θυμωμένοι, γιατί τους δίνουμε περισσότερη έμφαση από αυτή που τους αναλογεί. Για παράδειγμα:

Όταν ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με κάποιον χρησιμοποιούμε σκληρές λέξεις και για τον λόγο αυτόν ερχόμαστε σε ρήξη μαζί του. Το «θύμα» πληγώνεται τόσο πολύ εκείνη την στιγμή που μπορεί να αντιδράσει πολύ άσχημα. Αυτό σημαίνει ότι οι λέξεις είναι ικανές να διαταράξουν τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο συζυγικός καβγάς, ο οποίος  συνήθως προκύπτει από ασήμαντες αφορμές και καταλήγει ακόμα και στο διαζύγιο. Οι λέξεις που χρησιμοποίησαν και οι δυο πλευρές κατά τον διαπληκτισμό τους έπαιξαν το μεγαλύτερο ρόλο στην μεταξύ τους ρήξη, καθώς το μυαλό δεν ξεχνάει και η καρδιά δύσκολα συγχωρεί.

Ωστόσο, την ανάλογη δυναμική έχουν και οι όμορφες λέξεις τις οποίες, ευτυχώς, χρησιμοποιούμε συχνά στον προφορικό και τον γραπτό μας λόγο. Για παράδειγμα:

Όταν μια μητέρα θέλει να μιλήσει στο παιδί της, χρησιμοποιεί τις πιο μελιστάλακτες λέξεις που υπάρχουν στο λεξικό. Οι κουβέντες της έχουν τόσο θετική επιρροή πάνω του, που ακόμα κι αν το παιδί είναι βρέφος, εκείνο το αντιλαμβάνεται και της χαμογελάει.

Επίσης, μια όμορφη λέξη που θα βγει από τα χείλη μιας γυναίκας προς τον αδιάφορο σύζυγό της, μπορεί να ζεστάνει την παγωμένη του καρδιά και να αποφευχθεί ένας διαπληκτισμός. 

Μια γλυκιά λέξη μπορεί να αγγίξει ακόμα και τον πιο «σκληρό» άνθρωπο.

Προσοχή, λοιπόν, στο τί λέμε και ποιές λέξεις επιλέγουμε για να εκφράσουμε τις σκέψεις μας!

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

έρωτας. φωτάκια και αγκαλιές

Τα Χριστούγεννα θέλουν έρωτα, φωτάκια και αγκαλιές!

Τα Χριστούγεννα φτάνουν και οι μισοί είναι ήδη ερωτευμένοι και οι άλλοι μισοί περιμένουν τον …

Φίλε άνδρα, ποτέ μην υποτιμήσεις τη δύναμη μιας γυναίκας!

Γυναίκα, μια λέξη, μια ιστορία και ένα μεγάλο αίνιγμα. Κρίμα σε όποιον άνδρα πιστεύει ότι …

Ποιος είναι ο μάγκας, το γνήσιο αρσενικό που ξεχωρίζει;

Ποιος είναι ο μάγκας, το γνήσιο αρσενικό που ξεχωρίζει;

Καθημερινά, πολλοί αποκαλούν τον εαυτό τους μάγκα, χωρίς να υποστηρίζουν τον τίτλο αυτό, εμπράκτως. Πολλοί …

Κιλά εγκυμοσύνης: Ο άντρας σέβεται, το αντράκι μειώνει!

Κιλά εγκυμοσύνης: Ο άντρας σέβεται, το αντράκι μειώνει!

Συχνά πυκνά γίνομαι μάρτυρας συζητήσεων που αφορούν τα κιλά της εγκυμοσύνης και τη στάση του …