Οι λέξεις έχουν μεγάλη επιρροή στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων και κατ’ επέκταση στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Μία λέξη είναι αρκετή για να νιώσει κάποιος ευτυχισμένος, μια λέξη αρκεί για να κάνεις κάποιον δυστυχισμένο. Μια λέξη φτάνει για να «κλείσει» το πιο όμορφο σπιτικό.
Οι λέξεις αποκτούν λάθος νόημα όταν είμαστε θυμωμένοι, γιατί τους δίνουμε περισσότερη έμφαση από αυτή που τους αναλογεί. Για παράδειγμα:
Όταν ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με κάποιον χρησιμοποιούμε σκληρές λέξεις και για τον λόγο αυτόν ερχόμαστε σε ρήξη μαζί του. Το «θύμα» πληγώνεται τόσο πολύ εκείνη την στιγμή που μπορεί να αντιδράσει πολύ άσχημα. Αυτό σημαίνει ότι οι λέξεις είναι ικανές να διαταράξουν τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο συζυγικός καβγάς, ο οποίος συνήθως προκύπτει από ασήμαντες αφορμές και καταλήγει ακόμα και στο διαζύγιο. Οι λέξεις που χρησιμοποίησαν και οι δυο πλευρές κατά τον διαπληκτισμό τους έπαιξαν το μεγαλύτερο ρόλο στην μεταξύ τους ρήξη, καθώς το μυαλό δεν ξεχνάει και η καρδιά δύσκολα συγχωρεί.
Ωστόσο, την ανάλογη δυναμική έχουν και οι όμορφες λέξεις τις οποίες, ευτυχώς, χρησιμοποιούμε συχνά στον προφορικό και τον γραπτό μας λόγο. Για παράδειγμα:
Όταν μια μητέρα θέλει να μιλήσει στο παιδί της, χρησιμοποιεί τις πιο μελιστάλακτες λέξεις που υπάρχουν στο λεξικό. Οι κουβέντες της έχουν τόσο θετική επιρροή πάνω του, που ακόμα κι αν το παιδί είναι βρέφος, εκείνο το αντιλαμβάνεται και της χαμογελάει.
Επίσης, μια όμορφη λέξη που θα βγει από τα χείλη μιας γυναίκας προς τον αδιάφορο σύζυγό της, μπορεί να ζεστάνει την παγωμένη του καρδιά και να αποφευχθεί ένας διαπληκτισμός.
Μια γλυκιά λέξη μπορεί να αγγίξει ακόμα και τον πιο «σκληρό» άνθρωπο.
Προσοχή, λοιπόν, στο τί λέμε και ποιές λέξεις επιλέγουμε για να εκφράσουμε τις σκέψεις μας!
Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου
Follow & Like: Nancy’s Blog