Άδεια λοχείας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Γιατί μια γυναίκα θέλει μια θέση εργασίας στον δημόσιο τομέα;

Pen Το όνειρο κάθε Ελληνίδας γυναίκας που θέλει να γίνει μάνα, είναι μια θέση στο δημόσιο. Όχι τόσο για τα χρήματα και την μονιμότητα, όσο για τα προνόμια που θα έχει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και αφότου γεννήσει.

Τί πιο φυσιολογικό από το να θέλει κάθε μητέρα να είναι κοντά στο βρέφος της, τους πρώτους 9 μήνες και να το θηλάσει. Είναι προφανές, ότι κάθε εργαζόμενη γυναίκα θέλει να συνεχίσει να εργάζεται και μετά την απόκτηση των παιδιών της. Κανένας εργοδότης και κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να της στερήσει το όνειρο της μητρότητας, ούτε και την χαρά της προσφοράς εργασίας.

Στην Ελλάδα, όμως, ο σεβασμός των δικαιωμάτων μιας μητέρας περιορίζεται στον δημόσιο τομέα.

 Έτσι βλέπουμε τις μητέρες που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, να χαίρουν κάθε εκτίμησης από το κράτος, όπως δηλαδή πρέπει να γίνεται. Eνώ οι μωρομάνες του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται υπό τον απανθρωπισμό του εκάστοτε ιδιώτη-εργοδότη.

Και ρωτώ:Γιατί αυτός ο διαχωρισμός;

Όλες τους είναι μανάδες, όλες τους γέννησαν παιδιά. Kαι όλες τους θέλουν να συνεχίσουν να έχουν την δουλειά τους και μετά την άδειά τους. Άρα, γιατί δεν εφαρμόζεται το σύστημα του δημοσίου και στον ιδιωτικό τομέα;

Γνωρίζετε ότι, η γυναίκα που δουλεύει πωλήτρια σε ένα κατάστημα δύσκολα παίρνει την απόφαση να τεκνοποιήσει; Αφού ξέρει ότι όταν το μάθει ο εργοδότης της, θα κάνει το παν για να την απολύσει; Κι αν υποθέσουμε ότι δεν μπορεί να την διώξει όσο είναι έγκυος, είναι δεδομένο ότι μετά την γέννα και το πέρας της άδειας λοχείας δεν θα έχει την δουλειά της.

Και αναρωτιέμαι:

  • Πώς προστατεύει το κράτος την μητέρα που είναι υπό τις διαθέσεις του κάθε ιδιώτη;

  • Γιατί μια γυναίκα παύει να είναι χρήσιμη στον εργασιακό χώρο όταν γίνεται μητέρα;

  • Γιατί η μητέρα του ιδιωτικού τομέα αντιμετωπίζεται σαν υποδεέστερη από τη μητέρα του δημοσίου;

  • Γιατί το αναφαίρετο δικαίωμα της μητρότητας αποτελεί εμπόδιο στην καριέρα μιας γυναίκας;

√ Όλα τα προαναφερόμενα έχουν να κάνουν με το πώς το κράτος αντιμετωπίζει τις γυναίκες που τεκνοποιούν είτε δουλεύουν σε έναν ιδιώτη είτε σε μια δημόσια υπηρεσία.


Όσον αφορά τις εργαζόμενες μητέρες αμφότερα δεν θα πρέπει να έχουν αντιπαλότητα.

Είναι σημαντικό η μία πλευρά να είναι υπέρ των κρατικών προνομίων που χαίρει η άλλη. Και η δε, να κατανοεί και να συμπαραστέκεται στα ίδια δικαιώματα που θα έπρεπε να έχουν και οι γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Verified by ExactMetrics