![Pen](https://www.nancysblog.gr/wp-content/uploads/2018/02/133962.png)
Ποιες συμπεριφορές περιλαμβάνει η άσκηση ψυχολογικής βίας;
Επιβολή
Οι θύτες επιβάλλουν τις επιθυμίες τους και συμπεριφέρονται στον αποδέκτη σαν να είναι άβουλο ον.
Προσβολή και υποτίμηση
Οι θύτες συνηθίζουν να γίνονται ειρωνικοί και να χρησιμοποιούν υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, όταν θέλουν να κάνουν το θύμα να αισθανθεί άσχημα με τον εαυτό του.
Απομόνωση
Κύριο μέλημα αυτού που ασκεί συναισθηματική βία είναι να αποκόψει το θύμα του από τον εξωτερικό του περιβάλλον. Η απομόνωση μπορεί να αφορά το φιλικό, το επαγγελματικό και το συγγενικό περιβάλλον.
Εκφοβισμός
Ο θύτης μπορεί να απειλήσει τον αποδέκτη του ότι θα βιαιοπραγήσει είτε στον ίδιο είτε σε κάποιον που αγαπά. Μπορεί επίσης να εκφοβίσει το θύμα ότι θα αυτοκτονήσει αν τον εγκαταλείψει.
Αδικαιολόγητη ζήλια και απροκάλυπτα προκλητική συμπεριφορά.
Συνήθως, ο θύτης ζηλεύει «αρρωστημένα» το θύμα και του κάνει αδικαιολόγητες σκηνές ζηλοτυπίας. Πολλές φορές, συμπεριφέρεται προκλητικά σε άτομα του αντίθετου φύλου παρουσία του θύματός του, με σκοπό να το μειώσει και να του δημιουργήσει ανασφάλεια.
Ενδόμυχα, κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι έντονες λογομαχίες, οι εκρήξεις και οι σκηνές ζηλοτυπίας είναι φυσιολογικές καταστάσεις που τις βιώνουν όλα τα βαθιά ερωτευμένα ζευγάρια. Αυτή η αντίληψη, όμως, είναι λανθασμένη, καθώς το να συμπεριφέρεται κάποιος στο σύντροφό του με σεβασμό δεν αναιρεί το πάθος και τα βαθιά τους συναισθήματα, αντιθέτως τα ενισχύει.
Ποιό φύλο ασκεί περισσότερο ψυχολογική βία;
Μελέτες έχουν δείξει ότι και τα δύο φύλλα ασκούν συναισθηματική βία. Ενώ, η σωματική κακοποίηση ασκείται, με διαφορά, από τους άνδρες, εκμεταλλευόμενοι την μειωμένη σωματική δύναμη των γυναικών έναντι της δικής τους.
Σε κάθε περίπτωση, αυτός που κακοποιεί συναισθηματικά είναι άκρως χειριστικό άτομο και γνωρίζει πώς να κάνει το θύμα του να νιώθει ότι εκείνο ευθύνεται για τον τρόπο που του συμπεριφέρεται.
Αν είστε θύμα ψυχολογικής κακοποίησης είναι σημαντικό να θυμάστε ότι:
-
Δεν ευθύνεστε εσείς για τον τρόπο που σας συμπεριφέρεται ο σύντροφός σας.
-
Ούτε η υπερβολική αγάπη που τρέφει ο σύντροφός σας για εσάς.
-
Είναι πολύ δύσκολο να αναστραφεί μια τέτοια κατάσταση.
Πώς θα απεμπλακώ από μια τέτοια σχέση;
-
Αναγνωρίζοντας ότι σας ασκείται μια μορφή βίας.
-
Ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή σας.
-
Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση με σεβασμό προς τον εαυτό σας.
Κάθε άτομο είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητά και οντότητα και αυτό θα πρέπει να γίνεται σεβαστό από κάθε άνθρωπο. Σε καμία περίπτωση δεν έχει κανένας το δικαίωμα να υποτιμά και να ασκεί έμμεση ή άμεση βία στον συνάνθρωπό του.
Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου
Follow & Like: Nancy’s Blog