χωριό

Η αξία να έχεις χωριό, να το επισκέπτεσαι και να ξεφεύγεις! (Εικόνες)

Pen Κάθε που σκέφτομαι το χωριό με πιάνει νοσταλγία και θέλω να εκτοξευτώ στην αυλή των παππούδων μου. Νιώθω απίστευτα τυχερή που έχω ένα σπίτι σε ένα μικρό χωριό, στην ξακουστή Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας. Είμαι από τις τυχερές, που ως παιδί έπαιξα, μέχρι αργά το βράδυ, στα στενά δρομάκια με τα παιδιά της γειτονιάς. Χόρτασα παιχνίδι, ανεμελιά και στιγμές κοντά στην φύση.

Τι θα συναντήσεις στο χωριό!

Στο χωριό θα δεις γιαγιάδες να κάθονται στις ασβεστωμένες αυλές τους και να κάνουν το πρωινό κους-κους τους, πίνοντας ελληνικό πατροπαράδοτο καφέ. Περιττό να πω, πως αν δεν έχετε πιει ελληνικό καφέ από γιαγιά, «χάνετε»! Είναι ειδικές στην τέχνη του ελληνικού καφέ με καϊμάκι (γνωστός και ως και καϊμακλίδικος).

Παρακάτω, στην πλατεία θα συναντήσεις τους άντρες, να κάθονται στα καφενεία  να πίνουν το τσιπουράκι  ή το ουζάκι τους και οι πιο συντηρητικοί καμιά μπύρα. Σήμα κατατεθέν των καφενείων του χωριού είναι τα μικρά τραπεζάκια με τις ψάθινες καρέκλες.

 

 

Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει κοτέτσι με κότες, για να έχει φρέσκα αυγά όποτε τα χρειαστεί. Γενικά, οι άνθρωποι που ζουν στο χωριό ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης και είναι πολύ δουλεμένοι.

 

 

Συνήθως, κάθε χωριό έχει και μια ψησταριά, όπως είχε ο γλυκός μου παππούς, για 40 ολόκληρα χρόνια.

Τώρα πια την σκυτάλη την έχουν πάρει τα παιδιά του χωριού που παρέμειναν στον τόπο τους και δουλεύουν και ζουν αξιοπρεπώς. Σε αυτές τις ψησταριές θα βρεις εκλεκτά κρέατα, αφού το κρέας είναι ντόπιο.  Τα  κοψίδια(κομμάτια από κρέας) είναι πεντανόστιμα.

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω τις ωραιότατες παραδοσιακές πίτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές κάθε ηλικίας με φύλλο, ανοιγμένο στο χέρι! Περνάς έξω από το σπίτι τους και η μυρωδιά σου «σπάει» την μύτη!

 

 

Όσοι δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ ένα χωριό, αξίζει να το κάνετε.

Μόνο και μόνο για να γνωρίσετε την ντοπιολαλιά των ανθρώπων που μένουν εκεί. Στην αρχή θα πεις «τί λένε», ίσως και να γελάσεις από αμηχανία, αλλά φεύγοντας θα έχεις μάθει καινούριες λέξεις και εκφράσεις που θα θες να τις χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου. Όντας Αιτωλοακαρνάνα(από την μεριά της μαμάς μου), γνωρίζω πολλές ντόπιες λέξεις και εκφράσεις και μου βγαίνουν αυθόρμητα στην καθημερινότητά μου, μιας και έχω συναναστραφεί πολύ με τους παππούδες μου.

Όποιος έχει ένα σπιτάκι σε χωριό, σίγουρα θα έχει καταλάβει πόσο τυχερός είναι! 

Είτε είναι σε βουνό, είτε κοντά στην θάλασσα, όπου και να βρίσκεται πιστέψτε με είναι μια χαρά.

Προτείνω όσοι έχετε χωριό, να το επισκέπτεστε και οι γονείς να πηγαίνετε τα παιδιά σας, γιατί μόνο καλό μπορεί να τους κάνει η επαφή με την φύση και τα ζωάκια. Όσοι, όμως, δεν είστε από χωριό, δεν πειράζει γιατί μπορείτε να επισκεφτείτε μερικά και να γνωρίσετε από κοντά διαφορετικές κουλτούρες ανθρώπων, να ακούσετε την ντοπιολαλιά του κάθε νομού, να γευτείτε τις υπέροχες παραδοσιακές πίτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές και να γνωρίσετε έναν άλλο ρυθμό ζωής, μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα, όχι απαραίτητα πιο εύκολη από τη δική μας, αλλά σίγουρα πιο ανθρώπινη.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας!

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας!

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας! Όταν φέρνουμε μία νέα ζωή στον κόσμο, …

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Verified by ExactMetrics