Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023
Έβερεστ

Είναι το Έβερεστ πραγματικά το ψηλότερο βουνό του κόσμου;

Pen

Όλοι γνωρίζουμε ότι το Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό στον κόσμο. Ωστόσο, όταν μετρηθεί με βάση την απόστασή του από το κέντρο της Γης, χάνει την πρωτιά του.

Σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση, για να βρούμε ποιό είναι το ψηλότερο βουνό μετράμε από την επιφάνεια της θάλασσας ως την κορυφή του. Με βάση αυτό το κριτήριο μέτρησης, το Έβερεστ είναι πραγματικά το ψηλότερο όρος του κόσμου, αφού το ύψος του φτάνει τα 8.848 μέτρα.

Πώς προκύπτει το «απόλυτο» ύψος;

Για να βρούμε, όμως, το βουνό με το «απόλυτο» ύψος, μετράμε από το κατώτατο σημείο του όρους ως την κορυφή. Έτσι, αν και το όρος Έβερεστ θεωρείται το ψηλότερο βουνό στον κόσμο (8.848 μ.) δεν έχει το μεγαλύτερο «απόλυτο» ύψος.

Ποιό βουνό έχει το «απόλυτο» ύψος;

Το όρος Μάνουα Κέα απέχει 4.206 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι η ψηλότερη κορυφή της Χαβάης. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του βουνού (περίπου 6.000 μέτρα), βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Επομένως, αν προσμετρηθεί στο συνολικό υψόμετρο, το ύψος του ξεπερνά τα 10.000 μέτρα. Είναι σχεδόν ενάμιση χιλιόμετρο ψηλότερο από το όρος Έβερεστ.

Ποιό όρος έχει την κορυφή του πιο κοντά στον Ισημερινό;

Το όρος Τσιμποράσο στις Άνδεις, έχει υψόμετρο 6.130 μέτρα και διεκδικεί την πρωτιά με γνώμονα την απόστασή του από το κέντρο της Γης. Το Τσιμποράσο είναι το βουνό με την μεγαλύτερη απόσταση από το κέντρο της Γης και βρίσκεται μία μοίρα νότια από τον ισημερινό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κορυφή του προεξέχει περίπου 2.000 μέτρα πάνω από την κορυφή του Έβερεστ!

Γιατί το Κιλιμάντζαρο διεκδικεί την πρώτη θέση ως το ψηλότερο όρος στον κόσμο;

Στα ανατολικά, στην περιοχή της Τανζανίας και της Κένυας, υπάρχει το όρος του Κιλιμάντζαρο που είναι και το ψηλότερο στην Αφρική (5.895 μ.). Πολλοί θεωρούν ότι είναι ψηλότερο από το Έβερεστ επειδή έχει τις ρίζες του στην αφρικανική γη, ενώ το Έβερεστ είναι απλώς μια από τις πολλές κορυφές που ξεκινούν από τη βάση των Ιμαλαΐων, την οποία μοιράζονται οι επόμενες δεκατρείς ψηλότερες κορυφές του κόσμου.


Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη μας,

γιατί το Έβερεστ παίρνει όλη τη δόξα;

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Έρευνα: Πώς βλέπουν οι σκύλοι τα αφεντικά τους

Έρευνα: Πώς βλέπουν οι σκύλοι τα αφεντικά τους

Το ότι ο σκύλος είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου το γνωρίζαμε, ωστόσο τα …

Στ. Κάλαχαν: Επιβίωσε 76 ημέρες στον ωκεανό- Συγκλονιστική ιστορία

Κάλαχαν: Επιβίωσε μετά από 76 ημέρες στον ωκεανό – Συγκλονιστική ιστορία

Ο Στήβεν Κάλαχαν είναι ένας σπουδαίος ναυπηγός, που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει αμέτρητα σκάφη και …

Ιδέες διακόσμησης που θα ανανεώσουν το υπνοδωμάτιο σου

Ιδέες διακόσμησης που θα ανανεώσουν το υπνοδωμάτιο σου

Η μόδα αλλάζει, οι προτιμήσεις μας το ίδιο, οπότε μένουν οι παρακάτω διαχρονικές ιδέες για …

Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.

Εργατική Πρωτομαγιά: Η διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας που κατέληξε σε αιματοχυσία

Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η …