
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό στον κόσμο. Ωστόσο, όταν μετρηθεί με βάση την απόστασή του από το κέντρο της Γης, χάνει την πρωτιά του.
Σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση, για να βρούμε ποιό είναι το ψηλότερο βουνό μετράμε από την επιφάνεια της θάλασσας ως την κορυφή του. Με βάση αυτό το κριτήριο μέτρησης, το Έβερεστ είναι πραγματικά το ψηλότερο όρος του κόσμου, αφού το ύψος του φτάνει τα 8.848 μέτρα.
Πώς προκύπτει το «απόλυτο» ύψος;
Για να βρούμε, όμως, το βουνό με το «απόλυτο» ύψος, μετράμε από το κατώτατο σημείο του όρους ως την κορυφή. Έτσι, αν και το όρος Έβερεστ θεωρείται το ψηλότερο βουνό στον κόσμο (8.848 μ.) δεν έχει το μεγαλύτερο «απόλυτο» ύψος.
Ποιό βουνό έχει το «απόλυτο» ύψος;
Το όρος Μάνουα Κέα απέχει 4.206 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι η ψηλότερη κορυφή της Χαβάης. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του βουνού (περίπου 6.000 μέτρα), βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Επομένως, αν προσμετρηθεί στο συνολικό υψόμετρο, το ύψος του ξεπερνά τα 10.000 μέτρα. Είναι σχεδόν ενάμιση χιλιόμετρο ψηλότερο από το όρος Έβερεστ.
Ποιό όρος έχει την κορυφή του πιο κοντά στον Ισημερινό;
Το όρος Τσιμποράσο στις Άνδεις, έχει υψόμετρο 6.130 μέτρα και διεκδικεί την πρωτιά με γνώμονα την απόστασή του από το κέντρο της Γης. Το Τσιμποράσο είναι το βουνό με την μεγαλύτερη απόσταση από το κέντρο της Γης και βρίσκεται μία μοίρα νότια από τον ισημερινό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κορυφή του προεξέχει περίπου 2.000 μέτρα πάνω από την κορυφή του Έβερεστ!
Γιατί το Κιλιμάντζαρο διεκδικεί την πρώτη θέση ως το ψηλότερο όρος στον κόσμο;
Στα ανατολικά, στην περιοχή της Τανζανίας και της Κένυας, υπάρχει το όρος του Κιλιμάντζαρο που είναι και το ψηλότερο στην Αφρική (5.895 μ.). Πολλοί θεωρούν ότι είναι ψηλότερο από το Έβερεστ επειδή έχει τις ρίζες του στην αφρικανική γη, ενώ το Έβερεστ είναι απλώς μια από τις πολλές κορυφές που ξεκινούν από τη βάση των Ιμαλαΐων, την οποία μοιράζονται οι επόμενες δεκατρείς ψηλότερες κορυφές του κόσμου.
Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη μας,
γιατί το Έβερεστ παίρνει όλη τη δόξα;
Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου
Follow & Like: Nancy’s Blog