Κατά πόσο, όμως, ευθύνεται, το Facebook, το Viber και το Instagram για το τέλμα μιας σχέσης;
Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή!
Είναι γεγονός ότι στην αρχή, οι περισσότεροι άνθρωποι κατέκριναν τα social media, γιατί θεωρούσαν ότι είναι ο σύγχρονος «Big Brother». Στην πορεία, άρχισαν δειλά- δειλά να δημιουργούν ιδιωτικά προφίλ και να κολακεύονται κάθε φορά που έπαιρναν ένα «like».
Στην συνέχεια, δεχόντουσαν αιτήματα φιλίας και ενθουσιαζόντουσαν από την εμφάνιση κάποιων χρηστών, προσθέτοντάς τους στους φίλους τους. Ύστερα, πέρασαν στο στάδιο των εσωτερικών συνομιλιών(βλέπε messenger). Και ένιωθαν όμορφα που κάποιος άγνωστος τους αφιέρωσε χρόνο να συνομιλήσουν και να επιβεβαιώσουν την ανθρώπινη ματαιοδοξία τους.
Αργότερα, οι υπολογιστές αντικαταστάθηκαν από τα smart phones (έξυπνα κινητά). Τα οποία, μέσω των εφαρμογών, έκαναν την πρόσβαση στα social media πιο εύκολη! Από εκεί και ύστερα, οι χρήστες άρχισαν να ασχολούνται με το πώς θα γίνουν δημοφιλείς. Και για τον λόγο αυτόν χρησιμοποίησαν κάθε μέσο(σελφοκόνταρα, φίλτρα εικόνας, photoshop) για να βγάλουν την τέλεια «Selfie» που θα αποσπάσει τα περισσότερα «like».
Όλα τα παραπάνω, φυσικά, απαιτούν χρόνο εκπαίδευσης και κάποιον σχετικό εθισμό. Έτσι, σταδιακά, το άτομο χάνει την ουσιαστική επικοινωνία με τον συνάνθρωπό του και απομονώνεται στον μικρόκοσμό του. Είναι η στιγμή που ξεκινούν οι τριβές μεταξύ των συντρόφων, οι οποίες προέρχονται από την έντονη ανησυχία που προκαλεί ο φανατικός χρήστης των socialmedia στο περιβάλλον του.
Την ανησυχία αντικαθιστά η ζήλια.
Και πολύ εύκολα μια σχέση μπορεί να κλονιστεί και να γίνει τοξική, όταν η ανασφάλεια οδηγήσει στην παραβίαση της ιδιωτικότητας. Έτσι, ο ένας απαιτεί να έχει τους κωδικούς πρόσβασης, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του άλλου και ένας φαύλος κύκλος ξεκινά! Σταδιακά, η σχέση «δηλητηριάζεται», οι σύντροφοι απομακρύνονται και μια μέρα ένας από τους δύο ζητά να αποχωρήσει από την σχέση.
Πολλές φορές, ο αιτών ενοχοποιεί το facebook και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την τελμάτωση της σχέσης του. Ωστόσο, είναι λάθος να θεωρεί κάποιος τα social media, ως αιτία χωρισμού. Γιατί, αν ασχοληθεί λίγο περισσότερο, θα διαπιστώσει πόσα κενά και άλυτες παρεξηγήσεις έμειναν για χρόνια στον «πάγο», επειδή κανένας από τους δύο δεν άφηνε τον εγωισμό του στην άκρη για να βγει ο ήλιος και να τον «λιώσει».
Αν υπάρχει θέληση, υπάρχει και λύση! Καμιά φορά, η ζήλια είναι θεμιτή σε μικρές δόσεις, αρκεί να υφίσταται σε λογικά πλαίσια και να μην παράγει «τοξίνες» στην σχέση.
Δώσε χώρο στον άνθρωπό σου να σου μιλήσει.
Άκουσε προσεκτικά τί έχει να σου πει. Και προς Θεού, μην θεωρείς καμία ερώτηση ως βλακώδη, γιατί αυτό που εσύ θεωρείς ασήμαντο μπορεί για τον άλλον να είναι η αρχή του τέλους της σχέσης σας! Εντόπισε την αιτία και σταμάτα να επικαλείσαι σε κάθε τσακωμό σας ως αιτία χωρισμού την ενασχόληση του συντρόφου σου με τα social media. Γιατί, πλέον, γνωρίζεις καλά ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι η αιτία του κακού, αλλά η αφορμή που ζητάς για να χωρίσεις!
Ποτέ μην αφήνεις στην σχέση σου κενά, γιατί αν «το καράβι μπάσει» πολλά νερά θα βυθιστεί και τότε θα είναι αργά για να ψάξεις για αιτίες και αφορμές!
Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου
Follow & Like: Nancy’s Blog