Τρίγωνο Βερμούδων

Τρίγωνο των Βερμούδων: Παραμένει μυστήριο; [Εικόνα]

Pen «Τρίγωνο των Βερμούδων» ή «Τρίγωνο του Διαβόλου» , ονομάζεται η θαλάσσια περιοχή μεταξύ των Βερμούδων, της Φλόριντα και του Πουέρτο Ρίκο.

Το νησί των Βερμούδων περικυκλώνουν εκατοντάδες ναυάγια και είναι προφανές ότι υπάρχει κάτι που αποτελεί απειλή για τα πλοία. Για να βρεθεί η αιτία πρέπει να μελετηθεί το υποθαλάσσιο ανάγλυφο. Με την βοήθεια της τεχνολογίας και τη χρήση της ακουστικής χαρτογράφησης του βυθού μπορεί να λυθεί το μυστήριο του τριγώνου θανάτου των Βερμούδων. 

Πώς δημιουργήθηκε το νησί των Βερμούδων;

Ο λόγος που βρίσκεται το νησί εδώ σήμερα είναι ότι έγινε ηφαιστειακή έκρηξη στην ωκεάνια πλάκα, κατά τις πρώτες φάσεις ανάπτυξης του Ατλαντικού ωκεανού.  Όταν το ηφαίστειο εξερράγη σχημάτισε ένα ηφαιστειακό νησί που ήταν 900-1.200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ύστερα από εκατομμύρια χρόνια, όταν η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε, οι Βερμούδες παρέμειναν ως νησάκι στην κορυφή ενός υποβρύχιου βουνού.

Σήμερα, έχουν σχηματιστεί ύφαλοι στις πλαγιές του αρχαίου ηφαιστείου και περιβάλλουν τα Βερμούδες. Οι ύφαλοι των Βερμούδων προστατεύουν το νησί από τη θάλασσα, ωστόσο έχουν αποβεί μοιραίοι για πολλούς θαλασσοπόρους. Οι ύφαλοι ίσως είναι θανατηφόροι για τα πλοία.

Οι θραυστήρες που ζουν, όμως, πάνω σε αυτούς ίσως αποτελούν μεγαλύτερη απειλή.

Σχηματίζονται από πετρώδη άλγη και κοχύλια εκατομμυρίων μικροσκοπικών μαλακίων. Μαζί δημιουργούν μια πολύ σκληρή ασβεστολιθική δομή που μπορεί να υψωθεί έως και 10 μέτρα πάνω από το βυθό. Οι κορυφές του βγαίνουν και στην επιφάνεια.  Οποιοδήποτε πλοίο πέσει πάνω τους κινδυνεύει με πολύ σοβαρή σύγκρουση.

Οι θραυστήρες έχουν αιχμηρές κορυφές και μπορούν να σκίσουν τα ύφαλα του πλοίου και να το βυθίσουν σε λίγα λεπτά. Και είναι πιο επικίνδυνοι όταν έχει νηνεμία, γιατί δεν φαίνονται καθόλου, ενώ το παράξενο είναι ότι είναι πιο ορατοί όταν έχει θύελλα.

Τα αεροσκάφη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου από τη Φλόριντα έχουν δημιουργήσει τους διασημότερους θρύλους. Η Πτήση 19, η Χαμένη Περίπολος είναι μια εκπαιδευτική περίπολος στις ακτές του Ατλαντικού.

5 Δεκεμβρίου 1945

5 τορπιλοπλάνα Avenger απογειώνονται από το Φορντ Λοντερντέιλ στη Φλόριντα. Στα μισά της διαδρομής αρχίζουν τα προβλήματα. Ο έμπειρος σμηναγός, Τέιλορ αναφέρει πρόβλημα στις πυξίδες του, ο καιρός επιδεινώνεται γρήγορα και σύντομα χάνονται.

Ένα PBM5 Martin Mariner ξεκινά αποστολή διάσωσης, στέλνει ένα μήνυμα ρουτίνας και μετά δεν το ξανακούει κανείς.

  • Δεν βρέθηκαν ποτέ συντρίμμια ούτε της Πτήσης 19 ούτε του Mariner.
  •  Το Mariner και η Πτήση 19 απέκτησαν προβλήματα σε μια περιοχή γύρω από τις Μπαχάμες. Και το πιο πιθανό σενάριο είναι να χάθηκαν, να ξέμειναν από καύσιμα και να έπεσαν κάπου στη θάλασσα.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας σε βάθος 5 χιλιομέτρων αποκαλύπτεται μια τεράστια, ομαλή υποβρύχια ζώνη, η αββυσική πεδιάδα, η οποία είναι σαν γιγάντια υποβρύχια έρημος. Έτσι, είναι λογικό να μην βρέθηκαν ποτέ τα αεροσκάφη.

Οι δίνες στις Μπαχάμες.

Μόλις 90 χιλιόμετρα από τις ακτές της Φλόριντα βρίσκονται οι Μπαχάμες, ένα αρχιπέλαγος με πάνω από 700 νησιά. Εδώ συναντάμε μια από τις πιο μυστηριώδεις φυσικές δυνάμεις. Δίνες που σύμφωνα με θρύλους μπορούν να ρουφήξουν ανθρώπους και πλοία.

Οι Μπαχάμες βρίσκονται σε ένα τεράστιο οροπέδιο που υψώνεται από το βυθό, γνωστό ως Γκρέιτ Μπαχάμα και έχει υποθαλάσσιους γκρεμούς που υψώνονται στα 4.500 μέτρα.

Οι «Μπλε Τρύπες».

Πιο κοντά στις ακτές βρίσκονται οι πιο περίεργοι γεωλογικοί σχηματισμοί που υπάρχουν στον κόσμο. Λέγονται Μπλε Τρύπες και είναι γιγάντιες υποθαλάσσιες κοιλότητες με εκατοντάδες μέτρα βάθος.

  • Η Μπλε Τρύπα του Ντιν είναι η μεγαλύτερη και η βαθύτερη και έχουν χαθεί πολλοί άνθρωποι. Αν αποστραγγίζαμε την Μπλε Τρύπα του Ντιν εκτός από την τεράστια σπηλιά θα αποκαλύπταμε και ένα δίκτυο σηράγγων και ρηγμάτων ακόμη πιο βαθιά. Η ροή νερού μέσα και έξω από αυτές τις σήραγγες προκαλεί τις δίνες.

Αιτίες βύθισης πλοίων.

  • Δεδομένου του ακραίου καιρού στο Τρίγωνο των Βερμούδων είναι πιθανό να δημιουργηθούν κύματα ύψους έως 30 μέτρων.

  • Ένα άλλο περίεργο φαινόμενο που μπορεί να ευθύνεται για τη βύθιση πλοίων είναι τα ιζήματα ενός περίεργου γαλακτερού υλικού που υπάρχουν στο βυθό κάτω από τα 340 μέτρα στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Ένα κομμάτι καλύπτει περιοχή μεγαλύτερη από το Μανχάταν και η ουσία λέγεται υδρίτης μεθανίου.

Οι υδρίτες μεθανίου προέρχονται από οργανική ύλη, νεκρά ψάρια, φυτά, πλαγκτόν που φτάνει στο βυθό και αποσυντίθεται από τα βακτήρια. Το μεθάνιο βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας και είναι ικανό να προκαλέσει φοβερά φαινόμενα (π.χ. τσουνάμι) και να αναποδογυρίσει τα πλοία.

Μπορεί το υποθαλάσσιο ανάγλυφο του «Τριγώνου Θανάτου» να δίνει μια λογική εξήγηση για τα τόσα ναυάγια, αλλά κανείς δεν έχει βρει ακόμα για ποιόν λόγο από ένα σημείο και πέρα οι πυξίδες «τρελαίνονται» και τα αεροσκάφη χάνονται μια για πάντα.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Πηγή:  https://www.youtube.com/watch?v=GGA-iGvlkJw (Ντοκιμαντέρ)

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Verified by ExactMetrics