Παρασκευή , 22 Σεπτεμβρίου 2023
Γάμος και πίστη

Θρησκευτικός Γάμος: «πανηγυράκι» ή Ιερό Μυστήριο;

Pen Προτού αποφασίσεις να παντρευτείς με Θρησκευτικό γάμο ψάξε στο YouTube να ακούσεις τα λόγια των ψαλμών της Ακολουθίας του Ιερού Μυστηρίου του Γάμου και εφόσον κρίνεις ότι συμφωνείς με αυτά και ακόμα περισσότερο ότι μπορείς να τα τηρήσεις, τότε πάρε τον ή την σύντροφό σου και πηγαίνετε σε μια εκκλησία να ευλογηθεί η σχέση σας από τον Θεό.

Δυστυχώς, πολύ συχνά ακούω, κυρίως νέους ανθρώπους, να αποκαλούν ότι ο Θρησκευτικός Γάμος, είναι «πανηγυράκι». Παρ’ όλα αυτά ισχυρίζονται ότι θα παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο γιατί το θέλει το έτερον ήμισυ και η οικογένεια αυτού.

Ω Θεέ μου πώς δεν μας έχεις βάλει ακόμα φωτιά να μας «κάψεις» με αυτά που κάνουμε!

Αν δεν πιστεύεις, είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου και συνάμα απολύτως σεβαστό. Όμως, ας έχουμε συνείδηση του τί λέμε και τί εν τέλει κάνουμε. Να συνάδουν, δηλαδή τα όσα ισχυριζόμαστε με όσα πράττουμε!

Για κάποιον που είναι Ορθόδοξος Χριστιανός και πιστεύει στο Ιερό μυστήριο του γάμου είναι πολύ σημαντικά τα όσα διαβάζονται και ψάλλονται κατά την Ακολουθία του Ιερού αυτού μυστηρίου.

Τί γίνεται, όμως, αν ένας από τους δύο δεν βλέπει το Θρησκευτικό μυστήριο με το ίδιο δέος;

Θεωρώ, ότι ένας τέτοιος γάμος δεν μπορεί να έχει γερές βάσεις. Γιατί οι σύζυγοι διαφέρουν σε καίρια θέματα, όπως είναι αυτό της θρησκευτικής πίστης και στην πορεία της ζωής τους θα τους διχάσει.

Ένας άνθρωπος που εκκλησιάζεται, εξομολογείται και ζει με αρχές και ιδανικά πολύ δύσκολα θα απατήσει τον ή την σύζυγο. Γιατί το ιερό μυστήριο της εξομολόγησης βάζει κάποιους φραγμούς στον άνθρωπο και σκέφτεται καλύτερα αυτό που πάει να πράξει.

Έπειτα, όταν το ζευγάρι αποκτήσει παιδιά και ο ένας θέλει να εκκλησιάζει το παιδί του και να το κοινωνά και ο άλλος κάθεται στο σπίτι, τί πρότυπο θα έχουν αυτά τα παιδιά. Θα διχάζονται από τη στάση των γονιών τους.

Σε κάθε περίπτωση το «πιστεύω» του καθενός είναι προσωπική υπόθεση. Αλλά οι βαπτισμένοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, στους οποίους και αναφέρομαι οφείλουν να σέβονται τα Θεία και να μην τα ισοπεδώνουν όλα στο βωμό του εκσυγχρονισμού και των χαλαρών αξιών.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Δεν χωράει άλλος έρωτας στο συρτάρι, η κλειδαριά έσπασε!

Δεν χωράει άλλος έρωτας στο συρτάρι, η κλειδαριά έσπασε!

Οι λέξεις ξεχύνονται στο χαρτί και τα φρένα σπάνε. Δεν βλέπει κανείς το ηφαίστειο που …

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Πόσα όμορφα συναισθήματα, έχουμε «θάψει», άραγε, κάτω από ηλίθιους εγωισμούς; Όταν είμαστε θυμωμένοι με …

Εκτίμηση και σεβασμό: Υπάρχουν και εκείνοι οι άντρες, που τα αξίζουν!

Εκτίμηση και σεβασμό: Υπάρχουν και εκείνοι οι άντρες, που τα αξίζουν!

Εκτίμηση και σεβασμό: Υπάρχουν και εκείνοι οι άντρες, που τα αξίζουν! Συχνά συζητάμε, διαβάζουμε ή …

έρωτας. φωτάκια και αγκαλιές

Τα Χριστούγεννα θέλουν έρωτα, φωτάκια και αγκαλιές!

Τα Χριστούγεννα φτάνουν και οι μισοί είναι ήδη ερωτευμένοι και οι άλλοι μισοί περιμένουν τον …

Verified by ExactMetrics