Ψυχολογικά προβλήματα και αιτίες
Αιτίες ψυχολογικών προβλημάτων.

Οι αιτίες των ψυχολογικών προβλημάτων του σύγχρονου ανθρώπου.

Pen Ο σύγχρονος άνθρωπος, σήμερα, μαστίζεται πιο πολύ από ποτέ από πληθώρα ψυχολογικών προβλημάτων, οι οποίες τον εμποδίζουν να ζήσει ποιοτικά και πολλές φορές τον οδηγούν σε τραγωδίες. Οι αιτίες είναι αμέτρητες, ωστόσο θα γίνει προσπάθεια προσέγγισης ορισμένων φαινομενικά απλών, αλλά βασικών λόγων που τα ψυχικά νοσήματα βρίσκονται σε έξαρση στη σύγχρονη κοινωνία.

Όσοι έχουν ζήσει κάποιες δεκαετίες πριν, θα θυμούνται ότι οι δυσκολίες για την επιβίωση ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις σημερινές. Ωστόσο οι άνθρωποι τότε δεν αντιμετώπιζαν, τόσο συχνά και μαζικά, ψυχολογικά προβλήματα.

Ποιοί παράγοντες συνέβαλαν στην εμφάνιση των ψυχικών νόσων;

Η απομάκρυνση του ανθρώπου από τη φύση.

Ο άνθρωπος είναι το κόσμημα της φύσης και είναι φτιαγμένος να ζει κοντά σε αυτήν. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ζει σε αστικά κέντρα και μακριά από το φυσικό του περιβάλλον. Γι αυτό συχνά θα ακούσεις τους ανθρώπους των τσιμεντουπόλεων να λένε ότι «πνίγονται». Δεν αντέχουν τη λαοθάλασσα και το θόρυβο της πόλης, γιατί δεν φτιάχτηκαν για να ζουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο που ένας περίπατος στη φύση, ακούγοντας το θρόισμα των φύλλων των δέντρων, τα κελαηδήματα των πουλιών ηρεμεί και ευφραίνει τη ψυχή του ανθρώπου. Αντίθετα, η θορυβώδης ζωή στις πόλεις δημιουργεί στρες και υπερβολικά νεύρα στον άνθρωπο. Κάνοντάς τον ευάλωτο σε ψυχικές ασθένειες.

Χρήμα και δόξα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εποχής μας, είναι το κυνήγι της ευτυχίας μέσω της απόκτησης υλικών αγαθών. Σήμερα, οι περισσότεροι τρέχουν από το πρωί έως το βράδυ με απώτερο σκοπό τα χρήματα και τη δόξα. Η ανάγκη απόκτησης όλο και περισσότερων υλικών αγαθών δημιουργεί έντονο άγχος  και ψυχοσωματικά προβλήματα (π.χ. κρίσεις πανικού κ.ά.) στον άνθρωπο.

Θύματα εκμετάλλευσης.

Σήμερα, δυστυχώς, οι άνθρωποι έχουν χάσει την άλλοτε άδολη βοήθεια, συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπό τους.  Η εκμετάλλευση είναι κύριο χαρακτηριστικό του σύγχρονου ανθρώπου και της κοινωνίας. Η οποία προέρχεται όχι μόνο από εξωγενείς παράγοντες, αλλά και από το άμεσο και οικείο περιβάλλον του ανθρώπου. Αυτό το φαινόμενο αποτελεί πλήγμα για τον ψυχικό κόσμο του ατόμου, το οποίο αναγκάζεται να χτίσει άμυνες και τοίχους προστασίας γύρω του για να προστατέψει τον εαυτό του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, κάποιοι άνθρωποι να απομονώνονται και να κλείνονται στον εαυτό τους. Οδηγούμενοι σταδιακά προς την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές νόσους.

Μοναξιά.

Μία άλλη παράμετρος είναι η μοναξιά, που παρατηρείται ως επί το πλείστον σε ηλικιωμένους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους. Αφού έχουν χάσει τον ή την σύντροφό τους ή έχουν εγκαταλειφθεί από τα παιδιά τους. Τί πιο τραγικό από το να έχεις δώσει τον εαυτό σου για την ευτυχία των οικείων σου και να καταλήγεις μόνος άρρωστος και παρατημένος σε κάποιο γηροκομείο και να ντρέπεσαι να αναφέρεις ότι έχεις παιδιά. Πώς γίνεται αυτή η κατηγορία ανθρώπων να μην έχει διαταραγμένη ψυχολογία;

Ερωτική απογοήτευση.

Όπως έχω ήδη αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα υπάρχουν «τοξικοί άνθρωποι» και χειριστικά άτομα, τα οποία έχουν σαν στόχο να κάνουν κακό στο εκάστοτε θύμα τους. Προσποιούνται ότι σε αγαπούν και ότι γίνονται θυσία για εσένα, αλλά ο ουσιαστικός στόχος τους είναι να σε δουν να υποφέρεις και τις περισσότερες φορές το καταφέρνουν. Σίγουρα αυτά τα άτομα δεν είναι ψυχικά υγιή για να συμπεριφέρονται έτσι, αλλά στο τέλος καταλήγουν με ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα τα άτομα που τους πίστεψαν και είχαν βαθιά συναισθήματα για αυτούς.

Οι παραπάνω αιτίες πρόκλησης ψυχολογικών προβλημάτων είναι ένα πραγματικά μικρό δείγμα επί των συνολικών αιτιών, οι οποίες θα αναφερθούν σύντομα σε επόμενο άρθρο.

Αν ο άνθρωπος αρχίσει να ζει πιο απλά, έρχεται πιο συχνά σε επαφή με τη φύση και διώξει τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή του, θα έχει λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει ψυχολογικά και ψυχιατρικά.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Κατάθλιψη: συμπτώματα και αίτια

Κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματα και πότε πρέπει να ζητήσεις βοήθεια

Η κατάθλιψη είναι μία ασθένεια του σώματος και της ψυχής. Tα συμπτώματα της κατάθλιψης και …

10 φράσεις γεμάτες αισιοδοξία που θα σου φτιάξουν τη μέρα

10 φράσεις γεμάτες αισιοδοξία που θα σου φτιάξουν τη μέρα

Μα καλά είναι όλα τόσο ρόδινα; Που είναι αυτή η φωτεινή πλευρά της ζωής για …

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!

Σύμφωνα με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό [NLP] οι λέξεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Ποιες …

Θετική ψυχολογία: Γίνεται και καλύτερα!

Θετική ψυχολογία: Γίνεται και καλύτερα!

Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι- ίσως και περισσότερο από όσο θα θέλαμε- με τα αρνητικά συναισθήματα, όπως …

Verified by ExactMetrics