Παρασκευή , 22 Σεπτεμβρίου 2023
ΣΚΠ και σύζυγοι
Άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας

Τί κάνεις όταν ο άνθρωπός σου έχει σκλήρυνση κατά πλάκας; [Συνέντευξη]

Pen «Έχεις επιλέξει την σύντροφό σου, περνάς μερικά χρόνια δημιουργίας, αποκτάς παιδιά, αναπτύσσεσαι επαγγελματικά, χαίρεσαι πού λέμε τη ζωή.Έλα, όμως, που δεν έχεις υπολογίσει τα απρόοπτα που συμβαίνουν στη ζωή και ξαφνικά πηγαίνεις στο σπίτι μετά τη δουλειά σου και βρίσκεις τον άνθρωπό σου καθηλωμένο σε μια καρέκλα και τα παιδιά γύρω να μην ξέρουνε τί να κάνουν.» Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του ανθρώπου- συζύγου- πρότυπο ανθρωπιάς για τον τρόπο που διαχειρίζεται τη γυναίκα του, η οποία πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ποιά ήταν τα πρώτα συναισθήματα και ποιές κινήσεις κάνατε όταν είδατε τη γυναίκα σας να μην μπορεί να περπατήσει;

«Το πρώτο συναίσθημα δεν περιγράφεται με λόγια. Μετά από λίγα λεπτά αμηχανίας και τα ερωτηματικά στα βλέμματα των παιδιών καρφωμένα επάνω σου, κάνεις πρώτα το κλίμα όσο πιο αισιόδοξο γίνεται. Τα καθησυχάζεις ότι όλα θα πάνε καλά και θα κάνουμε ότι καλύτερο για τη μαμά. Συνήθως την πρώτη πόρτα που χτυπάς εκείνη τη στιγμή είναι των άμεσων συγγενών και μετά του νοσοκομείου και αυτό έκανα κι εγώ.

Πώς αντιδράσατε τη στιγμή που σας είπε ο γιατρός ότι η γυναίκα σας έχει σκλήρυνση κατά πλάκας;

«Τα πρώτα μηνύματα από τους γιατρούς ήταν αποκαρδιωτικά. Σε παίρνει στο γραφείο και σου ανακοινώνει ότι η σύζυγος έχει Σκλήρυνση κατά πλάκας κι εσύ, κυριολεκτικά δέχεσαι μια άλλη «πλάκα» να πέφτει στο κεφάλι σου. Όταν συνέρχεσαι από το σοκ, κάθεσαι σε μία άκρη και ήδη έχεις αρχίσει από εκείνη  τη στιγμή ένα νέο προγραμματισμό για τη ζωή, η οποία αλλάζει άρδην. Πρώτα το συζητάς με τους ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν να ανέβεις την συνεχή ανηφόρα που σου προέκυψε. Πρέπει να εργάζεσαι και να έχουν φροντίδα και αγάπη τα παιδιά σου, τα οποία σιγά σιγά πρέπει να μπουν και αυτά στο νέο τρόπο ζωής.»

Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι πολλοί σύζυγοι μετά την είδηση της πάθησης εγκαταλείπουν τη σύζυγό τους;

«Πολλοί σύζυγοι μετά από ένα τέτοιο γεγονός αντιδρούν με άσχημο τρόπο. Εκνευρίζονται, μιλούν πολύ άσχημα στον ασθενή, φέρονται απαράδεκτα στα παιδιά. Φθάνουν ακόμη και στο σημείο να συνάπτουν εξωσυζυγικές σχέσεις και τελικά να εγκαταλείπουν την οικογένειά τους, καθώς είναι ρηχοί πνευματικά και δεν σκέφτονται το ενδεχόμενο να ήταν αυτοί στη θέση του ασθενούς.»

Πώς είναι, όμως, να συμβιώνεις με έναν άνθρωπο με πολλαπλή σκλήρυνση;

«Ένας ασθενής αυτής της κατηγορίας δεν έχει καμία σχέση με έναν ασθενή που κάποιες ημέρες τον ταλαιπωρεί μια γρίπη και θέλει τα ζεστά του κ.ά. Εδώ έχουμε ασθενείς που αντιδρούν με εναλλασσόμενους τρόπους. Ορισμένοι το αντιμετωπίζουν με θάρρος και αγωνιστική διάθεση, για να ελαφρύνουν όσο γίνεται τον «Σταυρό» των οικείων τους. Άλλοι κλείνονται στον εαυτό τους και  έχουν μεγάλη ανασφάλεια, που οδηγεί σε απαιτήσεις που κουράζουν, ιδίως τα παιδιά. Υπάρχει και μία μερίδα ασθενών που παραιτούνται εντελώς από τις προηγούμενες δραστηριότητές τους και ασχολούνται μοιρολατρικά με την ασθένεια. Με αποτέλεσμα να πέφτουν σε κατάθλιψη και συχνά σε πιο βαριές ψυχικές ασθένειες.»

Τί προτείνετε σε όσους έχουν ένα ασθενή στο σπίτι τους;

«Εμείς οι υγιείς πρέπει να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του αρρώστου, ώστε να αντιδρούμε ήπια και καρτερικά. Έτσι, ο ασθενής θα κάνει υπομονή και θα δείχνει κατανόηση. Φρόντισε όσο περισσότερο μπορείς τον άνθρωπό σου! Δώσε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σου, στους οικείους σου και στον ευρύτερο περίγυρο σου. Μετέφερε συγχρόνως το μήνυμα, ότι δεν έχουμε χάσει ακόμη την ανθρωπιά μας.»

«Δείξτε στον ασθενή αγάπη και όχι οίκτο και όλα θα πάνε καλά», συμπλήρωσε κλείνοντας ο σύζυγος- πρότυπο άντρα!

Τον ευχαριστούμε θερμά για αυτή τη μοναδική και ανθρώπινη συνέντευξη που έδωσε στο Nancy’s Blog.

Συνέντευξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Follow & Like Nancy’s Blog

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Στέλλα Καλλέ: «Έκλαψα πολύ γράφοντας σκηνές βίας ή θανάτων.»

Στέλλα Καλλέ: «Έκλαψα πολύ γράφοντας σκηνές βίας ή θανάτων.»

Το Nancy’s Blog έχει τη χαρά να φιλοξενεί σε μία όμορφη συνέντευξη την κα Στέλλα …

5+1 λόγοι να βάλετε το ρόδι στην διατροφή σας

5+1 λόγοι να βάλετε το ρόδι στην διατροφή σας

Όλοι έχουμε ακούσει πόσο καλό μας κάνει το ρόδι. Είναι ένα φρούτο που από την …

Hermes massage: Το μασάζ στα καλύτερά του

Hermes: Το μασάζ στα καλύτερά του

Το μασάζ έχει αναδειχθεί σε μεγάλη τάση στους τρόπους θεραπείας των σωματικών τραυματισμών τα τελευταία …

Ποια είναι η Πατρινή διαιτήτρια ποδοσφαίρου που έλαβε μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων διαιτητών της UEFA; (Συνέντευξη)

Ποια είναι η Πατρινή διαιτήτρια ποδοσφαίρου που έλαβε μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων διαιτητών της UEFA; (Συνέντευξη)

Η Ελένη Αβραμοπούλου είναι 26 ετών και ασχολείται για περισσότερα από 6 χρόνια με ένα …

Verified by ExactMetrics