Παρασκευή , 2 Δεκεμβρίου 2022

Ουρές αναμονής, που έπρεπε να λέγονται οι ουρές της υπομονής!

Pen Η απορία όλων των πολιτών είναι, πώς τόσες δεκαετίες και με τόσα χρήματα που έχουν δαπανηθεί, το ελληνικό κράτος δεν έχει καταφέρει να απαλλάξει τους πολίτες από τις ατέλειωτες ουρές αναμονής που υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες και τις τράπεζες. Είναι αδιανόητο στην εποχή της τεχνολογίας και ιδίως των υπολογιστών να αυξάνεται συνεχώς η γραφειοκρατία με αποτέλεσμα να δαπανώνται ατέλειωτες ώρες εργασίας και παραγωγικότητας από εργάτες και επαγγελματίες.

Ποιά είναι τα αίτια αυτού του φαινομένου;

Μία από τις βασικότερες αιτίες είναι η στελέχωση των υπηρεσιών με ρουσφετολογικά και όχι αξιοκρατικά κριτήρια. Πράγμα που διαπιστώνεται στην πρώτη επαφή του πολίτη με την υπηρεσία.

Μία άλλη βασική αιτία είναι η έλλειψη τεχνογνωσίας που αναπόφευκτα υφίσταται, λόγω της πρώτης αιτίας. Αναγκάζοντας τους κατέχοντες των προσόντων να στελεχώνουν υπηρεσίες άλλων κρατών με άριστες επιδόσεις.

 Άλλο σοβαρό φαινόμενο είναι ο παραγκωνισμός των ικανών, γιατί αποτελούν δυστυχώς μειοψηφία στο σύνολο μιας υπηρεσίας. Οι οποίοι για να μη χάσουν την εργασία τους, ακολουθούν την πεπατημένη και τους άγραφους κανόνες των υπολοίπων.

Κομβική αιτία ταλαιπωρίας είναι η ελλιπής ενημέρωση για την συγκέντρωση δικαιολογητικών ακόμη και σε αναρτημένα στοιχεία στο διαδίκτυο. Επίσης, ενώ είμαστε όλοι «φακελωμένοι» ζητούν δικαιολογητικά που είδη υπάρχουν στο αρχείο με αποτέλεσμα να μας ταλαιπωρούν. Ακόμη και για έγγραφα που υποχρεούνται να παρέχουν οι υπηρεσίες.

Δεν φτάνει η πολύωρη ταλαιπωρία στην«ουρά» αναμονής, έχεις και την ανάρμοστη συμπεριφορά των υπαλλήλων. Μιας και δεν ελέγχονται από κανέναν και δεν έχουν συνέπειες, ακόμα κι αν απευθυνθείς στους ανωτέρους τους.  Είναι άλλωστε γνωστό ότι «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει».

Από την άλλη, ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι ο όγκος δουλειάς που φορτώνουν καθημερινά στις πλάτες λίγων υπαλλήλων. Που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν δεν μπορούν να ανταποκριθούν και δέχονται άδικα την έκφραση οργής από τους ταλαίπωρους πολίτες.

 Ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα είναι το εσωτερικόρουσφέτι εις βάρος αυτών που περιμένουν να ακούσουν το όνομα τους και π.χ ένα ραντεβού που κλείνετε για τις εννέα το πρωί να καταλήγει το μεσημέρι, γιατί εξυπηρετήθηκαν κάποιοι άλλοι μέσω γνωστών.

 Έχουμε ζήσει όλοι μας το «πινγκ- πονγκ» που σε παίζουν. Όταν είναι να λάβεις ή να καταθέσεις κάποιο δικαιολογητικό κ.ά, που μια σωστή και σωστά στελεχωμένη μηχανοργάνωση θα απάλλασσε από την ταλαιπωρία τους πολίτες.

Πόσες φορές πηγαίνουμε για μια υπόθεση και μας πετάνε ένα ξερό ελάτε αύριο ή μεθαύριο γιατί απουσιάζει ο υπάλληλος. Και όταν ρωτάς αν τον αναπληρώνει κάποιος άλλος η απάντηση είναι αρνητική. Αν αυτό δεν είναι παραλογισμός τότε τί είναι;

Άφησα, όμως, τελευταία την δική μας ευθύνη επί του θέματος.

Όταν αγαπητοί μου προσπαθούμε να βρούμε στα παιδιά μας μια δουλειά με ανορθόδοξους τρόπους και καταλαμβάνουν θέσεις που είναι για ικανότερους και πιο καταρτισμένους, πώς περιμένουμε να μην υπάρχουν «ουρές» στις υπηρεσίες και να λειτουργήσουν οι κρατικοί μηχανισμοί αξιοκρατικά;

 

Συντάκτης: Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Follow & Like Nancy’s Blog

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πληροφορίες αναφέρουν πως αναχώρησαν από την Πάτρα γύρω στις 5.30 και αναμένονται στην Αθήνα τις …