Ο σεβασμός ως βίωμα και ένδειξη πολιτισμού και αξιών.

Pen Ο σεβασμός προς όλους και ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους μας είναι δείγμα πολιτισμού, καλής ανατροφής και πνευματικής καλλιέργειας από το σπίτι,το σχολείο και τις συναναστροφές μας.

Η Ελληνική οικογένεια καλλιεργούσε, ανέκαθεν, τον σεβασμό προς τους μεγαλύτερους, ακόμη και σε εποχές που υπήρχε αναλφαβητισμός και αυτό αποδεικνύει ότι, όπως και άλλα πράγματα στη ζωή, έτσι και ο σεβασμός προς τους μεγαλύτερους είναι βίωμα.

Πώς καλλιεργείται, όμως, ο σεβασμός;

Από την νηπιακή ηλικία ο άνθρωπος μαθαίνει να σέβεται τους γονείς του, τα αδέλφια του και τους παππούδες του. Καθώς μιμείται τον σεβασμό που αποδίδουν οι γονείς του προς τα αντίστοιχα πρόσωπα της οικογένειάς τους.

Αργότερα, καθώς το παιδί μεγαλώνει μαθαίνει με τη βοήθεια των γονιών του να δείχνει σεβασμό προς την εκτός του σπιτιού ζωή. Που δεν αφορά μόνο πρόσωπα, αλλά τη φύση, τα ζώα κ.ά.

Στο σχολείο το παιδί μαθαίνει να σέβεται τους δασκάλους του, τους συμμαθητές του. Αργότερα ως ενήλικας μαθαίνει να έχει όρια και να δείχνει σεβασμό στους θεσμούς της κοινωνίας. Όπως είναι  η Εκκλησία, τα δικαστήρια, τους αρχαιολογικούς χώρους, τις αρχές, τη φύση και τα ζώα.

Είναι αποδεδειγμένο ότι ο σεβασμός δεν επιβάλλεται.

Κερδίζεται με τις πράξεις μας και τη συμπεριφορά μας. Ο σεβασμός από το παρελθόν μέχρι σήμερα έχει περάσει από πολλά στάδια και δοκιμασίες. Αλλά δεν έπαψε να υπάρχει μέσα μας σαν διαχρονική αξία που εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, προς όλες τις κατευθύνσεις και προάγει προς το καλύτερο την κοινωνία.

Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι που δεν βίωσαν τον πραγματικό σεβασμό στο σπίτι τους. Και είναι γεμάτοι ζηλοφθονία, χωρίς αξίες. Προσπαθούν να βλάψουν τους συνανθρώπους τους, καταστρέφοντας ακόμη και τις περιουσίες τους.

Υπάρχουν σήμερα γονείς που δίνουν  λάθος μηνύματα «σεβασμού» στα παιδιά τους. Κάνοντας επιθέσεις σε δασκάλους, σε όργανα της τάξης, βρίζοντας στο λεωφορείο, στην οδήγηση, πετώντας σκουπίδια στον δρόμο, μιλώντας με ασέβεια προς τους μεγαλύτερούς τους.

Παρά τις διακυμάνσεις μέσα στο χρόνο ο σεβασμός παραμένει ως διαχρονική αξία μέσα στον άνθρωπο και εξαρτάται από τον ίδιο πώς την εκδηλώνει και πώς την εισπράττει.

Δείξτε στα παιδιά σας την αξία του σεβασμού για να την εισπράξετε στο μέλλον.

 

Συντάκτης: Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Follow & Like: Nancy’s Blog

 

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Πόσα όμορφα συναισθήματα, έχουμε «θάψει», άραγε, κάτω από ηλίθιους εγωισμούς; Όταν είμαστε θυμωμένοι με …

Verified by ExactMetrics