Τα αίτια της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα του σήμερα.

Pen Στα παιδικά μου χρόνια  την ημέρα εργαζόμουν και το βράδυ πήγαινα στο σχολείο. Εκεί υπήρχε ένας πίνακας ανακοινώσεων με ονόματα εργοδοτών και δίπλα τα τηλέφωνά τους. Ζητούσαν εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις τους. Είχες τόσες επιλογές που δεν φοβόσουν να φύγεις από μια εργασία, γιατί κυριολεκτικά την άλλη μέρα έβρισκες άλλη.

Τί έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια και φθάσαμε στο σημερινό χάλι  της ανεργίας που αγγίζει το 60% στους νέους μας;

Αιτίες ανεργίας στους νέους.

Ουσιαστική διαχρονική αιτία είναι  η μη σύνδεση των σχολών με την αγορά εργασίας,  που θα έπρεπε να είναι άμεσης προτεραιότητας παροχή του κράτους. Αφού όλο και περισσότεροι νέοι μας αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα, με μικρές έως καθόλου πιθανότητες να σταδιοδρομήσουν στην εργασία που δικαιολογεί το πτυχίο τους.

Άλλη σοβαρή αιτία είναι η αποβιομηχανοποίηση της χώρας. Μαζί με την εκρηκτική άνοδο της τεχνολογίας, που έχει το ιδίωμα να αφαιρεί περισσότερα εργατικά χέρια από όσα προσθέτει.

Βασική αιτία για την ανεργία είναι επίσης η μετακίνηση πολλών βιοτεχνικών μονάδων στις Βαλκανικές χώρες. Διότι από την μία δεν τους έδωσε κίνητρα επιβίωσης και προστασία το κράτος. Και από την άλλη οι ανεγκέφαλοι εργατοπατέρες ωθούσαν τους εργαζόμενους σε καταλήψεις. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις προξενούσαν ζημιές στον εξοπλισμό των μονάδων που έπρεπε να επανέλθουν για εργασία.

Μεγάλο πρόβλημα προξενεί εδώ και πολλά χρόνια, η φυγή των νέων από τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.

Μιας και το Ελληνικό κράτος δεν ασχολείται ποτέ στα σοβαρά με τα φλέγοντα ζητήματα των αγροτών. Αλλά συχνά προβαίνει στην επιβολή μέτρων, όπως είναι η αύξηση των φόρων, των καυσίμων, των λιπασμάτων, οι μεγάλοι δασμοί για την αγορά μηχανημάτων και πολλά άλλα μέτρα που κάνουν το κόστος παραγωγής πολύ μεγάλο. Επομένως η καλλιέργεια της γης καθίσταται ασύμφορη. Έτσι πολλοί νέοι μετακινούνται προς τα αστικά κέντρα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Μια πολύ σοβαρή αιτία είναι και η νοοτροπία των δικών μας παιδιών, που ευδοκιμεί στα κόμματα και εφαρμόζεται από τους κομματικούς μηχανισμούς. Με τα ατελείωτα ρουσφέτια, διορίζοντας στον δημόσιο τομέα κυρίως ανθρώπους μειωμένων προσόντων και τεχνογνωσίας. «Φράζοντας» έτσι τον δρόμο στους νέους επιστήμονες και τεχνοκράτες, οι οποίοι αναγκάζονται με την σειρά τους να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες για  εύρεση εργασίας.

Μεγάλο πλήγμα για τους νέους μας επέφερε η ανεξέλεγκτη και αυξανόμενη είσοδος στη χώρα οικονομικών μεταναστών. Η οποία άλλαξε όλη τη λειτουργία της αγοράς εργασίας στη χώρα μας. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει η «μαύρη» εργασία. Ο εργοδότης να έχει την επιλογή των φθηνών εργατικών χεριών, απειλώντας με απόλυση τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενούς του. Έτσι φτάσαμε στην Ελλάδα του 2018, όπου οι άνθρωποι εργάζονται ατέλειωτες ώρες για μισθούς πείνας ζώντας με το άγχος της απόλυσης.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στη χώρα μας λειτουργούν μόνο κατόπιν καταγγελίας και με ταχύτητα «χελώνας». Λες και τους απαγορεύει κανένας να προβούν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους.

Εάν οι νέοι μας δεν διεκδικήσουν μαχητικά τα δικαιώματά τους θα βιώσουν στο μέλλον πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Καθώς θα βρεθούν στην τρίτη ηλικία χωρίς να έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και χωρίς ανθρώπους που θα μπορούν να τους βοηθήσουν. Μιας και οι περισσότεροι θα βρίσκονται σε ανάλογες οικονομικές συνθήκες.

 

Συντάκτης: Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Follow & Like Nancy’s Blog

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας!

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας!

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας! Όταν φέρνουμε μία νέα ζωή στον κόσμο, …

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Verified by ExactMetrics