Το πρότυπο προηγείται του ειδώλου, γιατί ξεκινά από την παιδική ηλικία και το οικογενειακό περιβάλλον του ανθρώπου. Όλοι έχουμε ακούσει συνανθρώπους μας να λένε με καμάρι, εγώ έχω σαν πρότυπο τον πατέρα μου ή τη μάνα μου. Άρα το πρότυπο του γονέα είναι καθοριστικό για την επιλογή του ειδώλου από τους νέους μας.
Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο καθοριστική είναι η συμπεριφορά και οι συνήθειες των γονιών όταν τα παιδιά είναι σε μικρή ηλικία, γιατί θα επηρεάσει την δική τους επιλογή ειδώλων.
Επειδή η χώρα μας είχε, έχει και παράγει συνεχώς πολλά θετικά πρότυπα και είδωλα καλό είναι να τα αναδεικνύουμε στα παιδιά μας όλοι, ώστε να πάψει ο μαϊμουδισμος και η ειδωλοποίηση προσώπων κακής επιρροής για τους νέους. Κι αυτό γιατί δυστυχώς οι νέοι ενθουσιάζονται εύκολα και δεν ασχολούνται με το θέμα της διάκρισης του θετικού από το αρνητικό πρότυπο.
Ορισμένοι νέοι πέφτουν στην παγίδα της μίμησης και της προσωπολατρειας, νομίζοντας ότι μέσω αυτών θα διαμορφώσουν την προσωπικότητα τους και θα φύγουν από την ανωνυμία τους. Η δόξα και η λάμψη ορισμένων καλλιτεχνών, παρουσιαστών και άλλων δημόσιων προσώπων που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επικαιρότητα είναι μερικά από τα σημερινά πρότυπα της νεολαίας.
Αν τα πρόσωπα αυτά είναι ηθικά, έχουν καταξιωθεί στην κοινωνία και χαίρουν εκτίμησης ή έχουν συμβάλει στην μεταβολή της κοινωνίας προς το θετικό, είναι σωστή και ωφέλιμη η επιλογή τους ως πρότυπα ή είδωλα, γιατί είναι ικανά να διαμορφώσουν όλα τα θετικά χαρακτηριστικά των νέων, όπως και την ανάδειξη των αρετών τους σε όλους τους τομείς.
Αν όμως τα πρόσωπα αυτά μεταφέρουν στους νέους ψεύτικα όνειρα, τους οδηγούν σε ηθική κατάπτωση, παρεκτροπές και φανατισμό, τότε κάνουμε λόγο για αρνητικά- επικίνδυνα πρότυπα για τους νέους.
Νέοι κάθε ηλικίας ή Ελληνική ιστορία, ο πολιτισμός και η εκκλησία διαχρονικά έχουν αναδείξει και συνεχίζουν να αναδεικνύουν πρόσωπα που μπορείτε να επιλέξετε για πρότυπα ζωής και είναι αστραφτερά ανεξίτηλα είδωλα.
Προσοχή,
ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός!
Συντάκτης: Παναγιώτης Αβραμόπουλος