Σύμφωνα με τις στατιστικές έρευνες, περίπου 500.000 Έλληνες έχουν εγκαταλείψει την χώρα την τελευταία δεκαετία της κρίσης, για να βρουν ένα καλύτερο αύριο στις ανεπτυγμένες χώρες.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και την δεκαετία του ΄60 με την μαζική φυγή Ελλήνων προς την μετανάστευση.
Μόνο που το προφίλ των μεταναστών είναι διαφορετικό, ως προς την κοινωνική τάξη, το μορφωτικό επίπεδο αλλά και το φύλο.
Η διαρροή επιστημονικού προσωπικού στην Ελλάδα στοιχίζει και μάλιστα πολύ, καθώς αυτοί που εγκαταλείπουν την χώρα είναι νέοι άνθρωποι, κάτοχοι πτυχίων ή μεταπτυχιακών. Που με τις γνώσεις τους και τις καινοτόμες ιδέες που έχουν, θα βοηθούσαν την χώρα και την οικονομία να ανακάμψει.
Έτσι με την “φυγή” τους παίρνουν μαζί τις γνώσεις τους και τις προσφέρουν στα ανεπτυγμένα κράτη όπου θα τις αξιοποιήσουν. Με την “φυγή” τους δημιουργείται και δημογραφικό πρόβλημα. Αν αναλογιστείς, πως από μία χώρα 11 εκατομμυρίων, το μισό εκατομμύριο έχει φύγει από την χώρα και σε μία χώρα όπου “πάσχει” από γήρανση πληθυσμού, το πλήγμα είναι μεγάλο.
Το ελληνικό κράτος, θα πρέπει να κάνει κάτι για να σταματήσει αυτή η “φυγή”.
Και όχι μόνο το κράτος αλλά και οι επιχειρήσεις, οι καταστηματάρχες, όλοι μας. Θα πρέπει να ανοίξουν θέσεις εργασίας, θέσεις που θα δίνουν την ευκαιρία στους νέους να εργαστούν, όχι να τους ζητείται εργασιακή εμπειρία χρόνων, με προσλήψεις που θα γίνονται αξιοκρατικά, να αμείβονται για την εργασία τους, να μπορούν να ζήσουν μία αξιοπρεπή ζωή στην χώρα τους, να δημιουργήσουν οικογένειες.
Κάθε έτος που περνά, όλο και περισσότεροι φεύγουν για ένα καλύτερο αύριο. Κάθε έτος που περνά η ανάπτυξη της χώρας, χάνοντας τους νέους της, «μπαίνει στον πάγο».
Πολλοί κουνάνε το δάχτυλο στους οικονομικούς μετανάστες και τους κατηγορούν που εγκαταλείπουν την χώρα στη δύσκολη στιγμή της.
- Πώς αλήθεια, όμως, μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον που θέλει να επιβιώσει, να μην βρεθεί χρεωμένος, ξεσπιτωμένος;
- Πώς μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον που φεύγει, όταν η ίδια η χώρα του τον διώχνει;
Για να αλλάξει αυτό, θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν τα δεδομένα στην Ελλάδα. Το κράτος να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για να τους φέρει πίσω και οι επιχειρήσεις τις πολιτικές τους για να τους αξιοποιήσει κατάλληλα, ώστε να αναπτυχθούν τόσο οι ίδιες, όσο η οικονομία και κατά συνέπεια η χώρα.
Σύνταξη: Γιάννης Παπαδόπουλος