Η μοναξιά.
Η μοναξιά είναι μια κατάσταση που δεν επιλέγεται από το άτομο, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας σειράς καταστάσεων στο διάβα της ζωής του που τον οδηγούν σε αυτή την επώδυνη και δύσκολη συναισθηματική κατάσταση.
Η μοναχικότητα.
Η μοναχικότητα, όμως, αφορά το άτομο που επιλέγει συνειδητά αυτόν τον τρόπο ζωής και ζει χωρίς πολλές επαφές με την οικογένειά του και την υπόλοιπη κοινωνία, μακριά από συναναστροφές και άλλες δραστηριότητες .
Ποια αίτια οδηγούν ένα παιδί στην βίωση της μοναξιάς;
Επειδή η μοναξιά βιώνεται σαν κατάσταση και από τους νέους, πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτή την φάση ζωής. Το παιδί πρέπει να πάρει κάποια βασικά στοιχεία από τους γονείς του για να αποφύγει την μοναξιά και την μοναχικότητα.
Το οικογενειακό περιβάλλον, λοιπόν, πρέπει να δείχνει την αγάπη του προς τα παιδιά από την πρώτη στιγμή της γέννησής τους και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Οι γονείς οφείλουν να δείξουν εμπιστοσύνη στα παιδιά τους και να είναι δίπλα τους όποτε τους χρειάζονται.
Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί παίρνει το μήνυμα ότι δεν είναι μόνο του στον ανηφορικό δρόμο της ζωής και δεν κλείνεται στον εαυτό του. Όσοι δεν βίωσαν μικροί αυτό το αίσθημα ασφάλειας, ανέπτυξαν ακόμη και στην παιδική τους ηλικία συμπτώματα μοναξιάς.
Ποιές καταστάσεις οδηγούν έναν ενήλικα στην μοναξιά;
Σε πιο μεγάλες ηλικίες, εκτός των παιδικών βιωμάτων, λόγοι που συμβάλλουν στη δημιουργία της μοναξιάς έχουν να κάνουν με:
- την εργασία ή το επάγγελμα,
- το κλίμα στην οικογένεια, τα οικονομικά προβλήματα,
- την απόρριψη και απομάκρυνση από φιλικά και συγγενικά πρόσωπα,
- τη διακοπή της αρμονικής ζωής με τον συνάνθρωπό τους,
- ένας επώδυνος χωρισμός,
- ο χαμός αγαπημένων προσώπων στα γεράματα,
- η έλλειψη δραστηριότητας λόγω ηλικίας,
- η ανασφάλεια και η σκέψη του τέλους για τους πολύ ηλικιωμένους.
Άνθρωπε που απελπισμένα μάχεσαι να ξεφύγεις από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ύψωσε λίγο το βλέμμα σου στον ουρανό που ίσως ξεχνάς και ζήτα βοήθεια όπως πολλοί άλλοι που από δικές τους μαρτυρίες προκύπτει ότι την έλαβαν απλόχερα.
Την μοναχικότητα, συνήθως, την επιλέγουν τα άτομα που θέλουν να έχουν τον έλεγχο στην κοινωνικοποίησή τους. Έχουν επιλεκτικές κοινωνικές επαφές και περνούν αρκετές ώρες μόνοι τους για να συγκεντρώνονται και να επιλύουν τα εκάστοτε προβλήματά τους.
Αντίθετα από ότι πιστεύουν οι άλλοι, τα μοναχικά άτομα έχουν γνώση του εαυτού τους, δεν είναι αντικοινωνικά, διαθέτουν εξαιρετική ευφυΐα και δημιουργικό πνεύμα σε όλους τους τομείς, ξεπερνούν πιο εύκολα όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες, γιατί είναι εκπαιδευμένα στην επαφή και τη συζήτηση με τον εαυτό τους.
Διαχειρίζονται το χρόνο πολύ μεθοδικά, δημιουργικά και με ευχαρίστηση ακόμα και αν αφορά άλλους.
Η ευκολία συγκέντρωσης, τους βοηθάει να έχουν αυτογνωσία, να κατανοούν και να ξεπερνούν εύκολα ό,τι αφορά τους ίδιους και τους γύρω τους.Παρότι πολύ συχνά απομονώνονται και έχουν ελάχιστες φιλίες και επαφές, γίνονται καλοί, χρήσιμοι και μετρημένοι φίλοι. Δεν είναι αντικοινωνικά, καταθλιπτικά και δυστυχισμένα, όπως πιστεύεται από πολλούς.
Η μοναξιά, λοιπόν, διαφέρει από την μοναχικότητα.
Συντάκτης: Παναγιώτης Αβραμόπουλος
Follow & Like Nancy’s Blog