μικρός αναγνώστης

Ποιά είναι τα δικαιώματα του μικρού αναγνώστη σύμφωνα με τον Φιλίπ Μπρασέρ;

Pen Το διάβασμα είναι χαρά, χαλάρωση, απόλαυση, διασκέδαση, μα πάνω απ’ όλα είναι ευχαρίστηση! Διαβάστε τα δέκα δικαιώματα που έχει κάθε μικρός αναγνώστης, έτσι όπως αυτά απαριθμούνται στο βιβλίο του Φιλίπ Μπρασέρ «1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο».

Τα δέκα δικαιώματα του μικρού αναγνώστη.

  1. Το δικαίωμα να μη διαβάζει!

Φυσικά και θα διαβάσει κάποιο βιβλίο αν και όταν ο ίδιος ο μικρός αναγνώστης το επιθυμεί. Η απόφαση είναι αποκλειστικά δική του, καθώς το διάβασμα δεν είναι αγγαρεία.

  1. Το δικαίωμα να ξεφυλλίζει απλώς ένα βιβλίο!

Να γυρίζει αργά ή γρήγορα μία ή και περισσότερες σελίδες ενός βιβλίου, να παρατηρεί τις εικόνες του και γενικότερα να το επεξεργάζεται.

  1. Το δικαίωμα να αφήνει στη μέση ένα βιβλίο!

Ο μικρός αναγνώστης μπορεί να άρχισε να νυστάζει, να έχει κάποια προγραμματισμένη δραστηριότητα ή απλώς μπορεί να βαρέθηκε. Αν και πότε θα ανοίξει και πάλι το βιβλίο του είναι δική του απόφαση.

  1. Το δικαίωμα να διαβάζει όσες φορές θέλει το ίδιο βιβλίο!

Το αγαπημένο του βιβλίο δε χορταίνει ποτέ να το διαβάζει. Ακόμα και όταν ξέρει απέξω κάθε του λέξη, κάθε του σημείο στίξης, δεν κουράζεται γιατί για εκείνον είναι τόσο μα τόσο ευχάριστο.

  1. Το δικαίωμα να διαβάζει ό,τι του αρέσει!

Το δικαίωμα του αυτό δεν εστιάζει τόσο στο είδος των βιβλίων που θα επιλέξει όσο στο τι είναι αυτό που θα επιλέξει να διαβάσει. Πιο συγκεκριμένα, δεν είναι απαραίτητο να διαβάζει βιβλία, αλλά μπορεί να διαβάζει -για παράδειγμα- το κουτί από τα αγαπημένα του δημητριακά, το χαρτί της σοκολάτας ή ο,τιδήποτε άλλο εκείνος θελήσει.

  1. Το δικαίωμα να νιώθει ο ήρωας του βιβλίου!

Ο μικρός αναγνώστης έχει το δικαίωμα να απορροφηθεί από το βιβλίο που διαβάζει. Να μεταφερθεί και να ζήσει στον ξεχωριστό κόσμο του  βιβλίου. Να νιώσει ότι είναι ένας από τους ήρωές του.

  1. Το δικαίωμα να διαβάζει οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε θέση!

Μπορεί να διαβάζει στο σχολείο, στο σπίτι, στο πάρκο, στην παραλία, στον καναπέ, στο κρεβάτι και οπουδήποτε αλλού. Επίσης, μπορεί να κρατά το βιβλίο με τα χέρια του στον αέρα ή να το έχει στο πάτωμα, μπορεί να έχει τα πόδια του στον τοίχο ή σε οποιαδήποτε άλλη θέση.

  1. Το δικαίωμα να ψάχνει πληροφορίες στα βιβλία που διαβάζει!

Η αναζήτηση πληροφοριών αποτελεί αναπόσπαστο δικαίωμα του μικρού αναγνώστη. Είναι πολύ σημαντική αυτή η διαδικασία της επεξεργασίας κάθε βιβλίου, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης του παιδιού.

  1. Το δικαίωμα να διαβάζει δυνατά, χωρίς να ενοχλεί!

Να έχει το ρόλο του αφηγητή του βιβλίου, να αλλάζει ένταση και χρώμα στη φωνή του ανάλογα ποιος ήρωας του βιβλίου μιλά και να μιμείται τους διάφορους ήχους.

  1. Το δικαίωμα να απαιτεί ησυχία, όταν διαβάζει!

Απαραίτητη, για τους περισσότερους (αν όχι όλους) τους μικρούς αναγνώστες είναι, συνήθως (αν όχι πάντα) η ησυχία. Κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί να συγκεντρωθεί απόλυτα στην ανάγνωση και να βυθιστεί σε ό,τι εκείνος έχεις επιλέξει να διαβάσει.

Συμπερασματικά, αγαπητοί γονείς, δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος, συγκεκριμένος τόπος αλλά ούτε συγκεκριμένη θέση για την ανάγνωση κάποιου βιβλίου ή γενικότερα κάποιου εντύπου που θα επιλέξει να διαβάσει κάθε μικρός αναγνώστης! Να θυμάστε και να σέβεστε τα δικαιώματά τους γιατί η ανάγνωση είναι πάνω απ’ όλα ευχαρίστηση και όχι αγγαρεία!

 

Σύνταξη: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου

Πηγή: Βιβλίο, «1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο» του Φιλίπ Μπρασέρ, εκδότης ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

Περί Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου

Είμαι μητέρα τριών υπέροχων πλασμάτων και εκπαιδευτικός, όπως καταλαβαίνετε λατρεύω τα παιδιά! Τρελαίνομαι να διαβάζω καθετί που τα αφορά από θέματα ψυχολογίας, διαπαιδαγώγησης, παραμύθια και παιδική λογοτεχνία. Βιβλία που σχετίζονται με κατασκευές, χειροτεχνίες, παιχνίδια και ο,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Μέσα από το Nancy's Blog μου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας ιδέες και σκέψεις που εύχομαι να σας προβληματίσουν θετικά και να ομορφύνουν την καθημερινότητά σας! Ευχαριστώ Nancy's Blog!

Δείτε Επίσης

Μεγάλο Σάββατο: Γιατί γιορτάζουμε στις 12 μετά τα μεσάνυχτα;

Μεγάλο Σάββατο: Γιατί γιορτάζουμε στις 12 μετά τα μεσάνυχτα;

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Τα …

Αποκαθήλωση και επιτάφιος.

Την Μεγάλη Παρασκευή, όλη η πλάση πενθεί

Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα πένθιμη, ημέρα μελαγχολίας, γιατί πάσχει όλη η φύση, ημέρα άκρας …

Τα γεγονότα της Μεγάλης Πέμπτης.

Τα Ιερά γεγονότα της Μεγάλης Πέμπτης [Εικόνες]

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Μεγάλη Πέμπτη είναι ιερή ημέρα και εορτάζονται τέσσερα γεγονότα. Το νίψιμο …

Μεγάλη Τετάρτη: μετανιωμένη πόρνη γυναίκα

Μεγάλη Τετάρτη: Η μετάνοια μιας αμαρτωλής γυναίκας και το ολίσθημα του Ιούδα

Τη Μεγάλη Τετάρτη ψάλλονται ανεπανάληπτοι ύμνοι για την αμαρτωλή πόρνη γυναίκα που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια …

Verified by ExactMetrics