καταθλιψη και συμπτώματα

Κατάθλιψη: αιτίες, συμπτώματα και η αύξησή της στην Ελλάδα της κρίσης.

PenΗ κατάθλιψη, είναι η μάστιγα του 21ου αιώνα. Υπολογίζεται πως σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν κατάθλιψη 300 εκατομμύρια άνθρωποι. Η κατάθλιψη είναι μία ψυχική διαταραχή, η οποία μπορεί να είναι προσωρινή ή χρόνια. Οι παράγοντες που ευθύνονται για την κατάθλιψη, μπορεί να είναι γενετικοί ή περιβαλλοντικοί. Σε μεγαλύτερο βαθμό, η κατάθλιψη «χτυπάει» πιο εύκολα τις γυναίκες από ότι τους άντρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα την κατάθλιψης είναι: έλλειψη διάθεσης, έντονο άγχος, παραμέληση του ίδιου του εαυτού, απομόνωση, θλίψη, ανικανότητα να ανταπεξέλθει στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αδυναμία στο να χαίρεται, αϋπνίες, έλλειψη όρεξης, αλλαγή μεταβολισμού, πτώση ερωτικής διάθεσης.

Ποιές είναι οι αιτίες;

Αιτίες της κατάθλιψης μπορεί να είναι: το πένθος, τα οικονομικά προβλήματα, η περιθωριοποίηση,  σοβαρό πρόβλημα υγείας,  τραυματικές εμπειρίες, καταχρήσεις, ο ευαίσθητος χαρακτήρας, πιθανές βλάβες του εγκέφαλου, τα γονίδια και τα γηρατειά.

Η δραματική αύξηση των ατόμων με κατάθλιψη στην Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση.

Τα ποσοστά ατόμων με κατάθλιψη, την δεκαετία  της κρίσης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα, υπάρχουν 800.000 κάτοικοι με καταθλιπτική διαταραχή. Μαζί με την αύξηση των καταθλιπτικών ατόμων, έχουν αυξηθεί και οι αυτοκτονίες, που είναι αποτέλεσμα της κατάθλιψης, η οποία δεν θεραπεύτηκε. Πολλά περιστατικά, έχουν γίνει λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα.

Με την οικονομική κρίση, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους και άλλοι είδαν τον μισθό τους να κόβεται στην μέση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν, πλέον, να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες. Η κατάσταση αυτή οδήγησε τους ανθρώπους να ζουν με την αβεβαιότητα, τον φόβο του αύριο, το συνεχόμενο άγχος, να απομονώνονται, να χάνουν την όρεξη τους για οτιδήποτε. Το αποτέλεσμα αυτών των δυσμενών καταστάσεων είναι, οι άνθρωποι να πέφτουν σε κατάθλιψη και πολλοί να οδηγούνται στην αυτοχειρία.

Η κατάθλιψη μπορεί και πρέπει να θεραπευτεί.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί, με την συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες και τον εθελοντισμό. Μέσα από την συμμετοχή, ο άνθρωπος αρχίζει και νιώθει πιο χρήσιμος, επικοινωνεί και συνεργάζεται με άλλους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η διάθεση του.

Κάτι που βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι η σωματική άσκηση. Εκεί ένας άνθρωπος, μπορεί να ανακτήσει την χαμηλή αυτοπεποίθηση του. Βλέπει το σώμα του να αλλάζει προς το καλύτερο κι αυτό ανεβάζει την ψυχολογία του. Επίσης με την σωματική άσκηση, μπορεί να ξεφύγει από την ρουτίνα.

* Σε κάθε περίπτωση όταν ένα άτομο έχει καταθλιπτικά συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτεί έναν γιατρό ψυχικής υγείας. Η ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό, αν χρειάζεται, με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα θα βοηθήσουν άμεσα τον άνθρωπο να ανακουφιστεί και να απαλλαχτεί από τα άσχημα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Δυστυχώς, όμως, εν έτη 2018,  αυτά συνεχίζουν να αποτελούν λέξεις- ταμπού. Έτσι, οι νοσούντες αποφεύγουν να απευθυνθούν σε ένα ψυχολόγο ή ψυχίατρο, είτε για να μην στιγματιστούν είτε γιατί φοβούνται μην εθιστούν από τα φάρμακα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η κατάθλιψη να τους καταβάλει ολοένα και περισσότερο και πολλές φορές να τους οδηγεί στην αυτοχειρία.

*Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική.*

Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να βοηθήσουν τον πάσχοντα και να τον θεραπεύσουν γρήγορα.

 

Σύνταξη: Γιάννης Παπαδόπουλος

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας!

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας!

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας! Όταν φέρνουμε μία νέα ζωή στον κόσμο, …

9 βήματα για θεραπεία στην ενήλικη ζωή από ένα παιδικό ψυχικό τραύμα

9 βήματα για θεραπεία στην ενήλικη ζωή από ένα παιδικό ψυχικό τραύμα

Το ψυχικό τραύμα δημιουργεί συναισθήματα, τα οποία αν δεν επεξεργαστούμε τη στιγμή που βιώνουμε το …

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

Verified by ExactMetrics