Αν και οι ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πνιγμού, θεωρείται πως είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, τα περισσότερα περιστατικά αφορούν νέους ηλικίας 20-35 ετών.
Τι πρέπει να προσέχουμε όταν πάμε για μπάνιο στην θάλασσα;
Το έχουμε ακούσει πολλές φορές αλλά κανείς σχεδόν δεν το τηρεί. Δεν πάμε για μπάνιο, έχοντας φάει προηγουμένως. Πρέπει να έχουμε αφήσει να έχουν περάσει 2-3 ώρες μετά το φαγητό, πριν κολυμπήσουμε. Πολλοί παίρνουν ταπεράκια με φαγητό μαζί τους ή κάτι να φάνε από κάποιο κατάστημα εστίασης που υπάρχει στην παραλία. Τα οποία πολλές φορές, δεν τα τρώνε όταν δεν έχουν σκοπό να κολυμπήσουν ξανά αλλά στο ενδιάμεσο, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί αρκετοί πνιγμοί.
Δεν κολυμπάμε όταν έχουμε πιει ή έχουμε κάνει χρήση ναρκωτικών. Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, κάνουν τον άνθρωπο να νομίζει πως είναι άτρωτος, να υπερεκτιμά τις δυνάμεις του, αλλά στην ουσία να μην έχει συναίσθηση και αντίληψη του τί συμβαίνει γύρω του, ούτε τις δυνάμεις και τα αντανακλαστικά να αντιδράσει σε οτιδήποτε.
Μπαίνουμε μέσα στη θάλασσα με παρέα ή δεν απομακρυνόμαστε από τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι ώστε αν συμβεί κάτι να μπορεί κάποιο να είναι κοντά και να μας βοηθήσει.
Δεν παίζουμε επικίνδυνα παιχνίδια μέσα στην θάλασσα. Αποφεύγουμε βουτιές και πτώσεις από μεγάλα ύψη καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού, που μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο.
Κάνουμε θαλάσσια σπορ, εφόσον είμαστε εκπαιδευμένοι και τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας.
Αποφεύγουμε την θάλασσα, όταν είναι φουρτουνιασμένη και έχει μεγάλα κύματα. Όταν υπάρχει φουρτούνα, μπορεί να μας παρασύρουν τα ισχυρά ρεύματα και τα κύματα να μας κουκουλώνουν, με αποτέλεσμα τον πνιγμό.
Εάν υπάρχουν προβλήματα υγείας, καλό θα ήταν να κολυμπάμε στα ρηχά, ώστε αν κάτι νιώσουμε πως δεν πάει καλά, να έχουμε την δυνατότητα να βγούμε έξω ή να μας βοηθήσει κάποιος να φτάσουμε στη στεριά.
Το καλοκαίρι από πολλούς θεωρείται η πιο όμορφη εποχή.
Συνδυάζεται με διακοπές,βόλτες δίπλα στη θάλασσα, κολύμπι, ήλιο, φαγητό, διασκέδαση. Για να χαρούμε όμως τις διακοπές μας και τις εξορμήσεις στην παραλία φροντίζουμε να παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα και να προσέχουμε. Πρέπει να αποβάλουμε το σκεπτικό του «σε εμένα θα τύχει;». Ναι, πιθανόν να τύχει και σε εσένα και σε εμένα και σε οποιονδήποτε δεν προσέχει. Για αυτό, για να μην εξελιχθεί η χαρά μας, σε δράμα παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Σύνταξη: Γιάννης Παπαδόπουλος