Τρίτη , 1 Δεκεμβρίου 2020
Αρχική / Κοινωνικά / Εθισμός και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φταίνε τα social media για τον εθισμό;
social media και εθισμός

Εθισμός και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φταίνε τα social media για τον εθισμό;

PenΤα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναμφισβήτητα έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, έχουν λογαριασμό, σε τουλάχιστον ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ένα μεγάλο ποσοστό των χρηστών, σπαταλάει αρκετές ώρες της ημέρας του στα social media.

Πότε θεωρείται ότι κάποιος έχει εθιστεί στα social media;

Για τον εθισμό, δεν υπάρχει κάποιο επίσημο χρονικό όριο, για να πεις πώς κάποιος έχει εθιστεί  στα social media. Ένα άτομο, θεωρείται πως έχει εθιστεί στα social media, όταν η ενασχόληση του με αυτά, επηρεάζει την κοινωνικότητα του, την εργασία του, τις υποχρεώσεις του.

Οι περισσότεροι, κατηγορούν την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι εθίζουν τους νέους (και όχι μόνο). Πλέον μπορείς να διαχειριστείς τα πάντα, μέσα από το κινητό σου ή τον υπολογιστή σου. Μπορείς να επικοινωνήσεις, να κάνεις chat, να δημοσιεύεις φωτογραφίες και μέρη, να πληρώνεις λογαριασμούς, να κάνεις αγορές.

Κατά πόσο, όμως, ευθύνεται η τεχνολογία και τα social media για τον εθισμό των νέων;

Η τεχνολογία εξελίχθηκε για να κάνει πιο εύκολη, την καθημερινότητα του ανθρώπου, σε επίπεδο εργασίας, επικοινωνίας και ενημέρωσης. Τα social media, είναι στην ουσία, επιχειρήσεις, που δημιουργήθηκαν, με την ραγδαία αύξηση του διαδικτύου. Δημιουργήθηκαν, για να μπορεί ο άνθρωπος, να ενημερώνεται άμεσα για ό,τι συμβαίνει. Άλλα δημιουργήθηκαν, όπως το facebook, για την εύκολη και δωρεάν επικοινωνία μεταξύ φίλων.

Από την στιγμή που είναι επιχειρήσεις, προσπαθούν να κάνουν τα προγράμματά τους ολοένα και ελκυστικότερα, έτσι ώστε να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες. Όπως ένα εστιατόριο, προσπαθεί να κάνει νοστιμότερα τα πιάτα του, ώστε να διαδοθούν και να αποκτήσει περισσότερους πελάτες. Μπορεί, δηλαδή, κάποιος να κατηγορήσει το εστιατόριο ότι φταίει για την παχυσαρκία των ανθρώπων;

Δεν φταίνε τα social media, ούτε η τεχνολογία. Όχι τόσο, όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Εμείς κάνουμε κατάχρηση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικών δικτύων. Εμείς είμαστε που δεν βάζουμε όρια. Όρια τόσο στον εαυτό μας, όσο και στα παιδιά μας.

Αρεσκόμαστε απλά στο να φτιάχνουμε σενάρια. Πάντα κάποιος άλλος φταίει. Πάντα υπάρχει σενάριο συνωμοσίας. Που και να υπάρχει, είναι στο χέρι σου αν θα το επιτρέψεις. Αν δεν μπορείς να  ελέγξεις τον εαυτό σου και την εμμονή σου με την τεχνολογία και το διαδίκτυο, σε αυτό δεν φταίει κανείς άλλος πέρα από τον εαυτό σου.

*Και στους νέους, δεν έχει δοθεί η κατάλληλη παιδεία, τόσο από το σπίτι όσο κι από το σχολείο. Δεν μπήκαν τα όρια, τη στιγμή που έπρεπε και δεν διδάχτηκε το παιδί τους κινδύνους της πολλής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Εννοείται πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι «Άγια» και φυσικά έχουν κι αυτά μερίδιο ευθύνης. Αλλά, τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουμε εμείς. Τα πάντα ξεκινάνε από εμάς! 

 

Σύνταξη: Γιάννης Παπαδόπουλος

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Avatar

Δείτε Επίσης

Καλημέρα μαμά, πάντα θα σου λέω «καλημέρα» κι ας μην είσαι εδώ πια...

Καλημέρα μαμά, πάντα θα σου λέω «καλημέρα» κι ας μην είσαι εδώ πια…

Μαμά ξύπνησα, είμαι εδώ, μα εσύ λείπεις. Ποιος θα μου ετοιμάσει το πρωινό μου, ποιος …

Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, μόνο δρόμοι που δεν τους έχεις ανακαλύψει ακόμα

Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, μόνο δρόμοι που δεν τους έχεις ανακαλύψει ακόμα

Και έρχεται μια μέρα που ξέρεις, το νοιώθεις, το διαισθάνεσαι ότι όλα θα πάνε στραβά. …

Lock down νούμερο δύο!Και τα κρούσματα όλο αυξάνονται!

Lock Down νούμερο δύο και τα κρούσματα όλο αυξάνονται!

Lock down νούμερο δύο! Μέτρα και ξανά μέτρα και τα κρούσματα όλο αυξάνονται! Κορωνοϊός 2020! …

Γενικό lockdown στη χώρα, πότε ξεκινάει, μετακινήσεις με SMS στο 13033

Γενικό lockdown στη χώρα θα ανακοινώσει στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον …