Σάββατο , 6 Μαρτίου 2021
Αρχική / Κοινωνικά / Εθισμός και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φταίνε τα social media για τον εθισμό;
social media και εθισμός

Εθισμός και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φταίνε τα social media για τον εθισμό;

PenΤα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναμφισβήτητα έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, έχουν λογαριασμό, σε τουλάχιστον ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ένα μεγάλο ποσοστό των χρηστών, σπαταλάει αρκετές ώρες της ημέρας του στα social media.

Πότε θεωρείται ότι κάποιος έχει εθιστεί στα social media;

Για τον εθισμό, δεν υπάρχει κάποιο επίσημο χρονικό όριο, για να πεις πώς κάποιος έχει εθιστεί  στα social media. Ένα άτομο, θεωρείται πως έχει εθιστεί στα social media, όταν η ενασχόληση του με αυτά, επηρεάζει την κοινωνικότητα του, την εργασία του, τις υποχρεώσεις του.

Οι περισσότεροι, κατηγορούν την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι εθίζουν τους νέους (και όχι μόνο). Πλέον μπορείς να διαχειριστείς τα πάντα, μέσα από το κινητό σου ή τον υπολογιστή σου. Μπορείς να επικοινωνήσεις, να κάνεις chat, να δημοσιεύεις φωτογραφίες και μέρη, να πληρώνεις λογαριασμούς, να κάνεις αγορές.

Κατά πόσο, όμως, ευθύνεται η τεχνολογία και τα social media για τον εθισμό των νέων;

Η τεχνολογία εξελίχθηκε για να κάνει πιο εύκολη, την καθημερινότητα του ανθρώπου, σε επίπεδο εργασίας, επικοινωνίας και ενημέρωσης. Τα social media, είναι στην ουσία, επιχειρήσεις, που δημιουργήθηκαν, με την ραγδαία αύξηση του διαδικτύου. Δημιουργήθηκαν, για να μπορεί ο άνθρωπος, να ενημερώνεται άμεσα για ό,τι συμβαίνει. Άλλα δημιουργήθηκαν, όπως το facebook, για την εύκολη και δωρεάν επικοινωνία μεταξύ φίλων.

Από την στιγμή που είναι επιχειρήσεις, προσπαθούν να κάνουν τα προγράμματά τους ολοένα και ελκυστικότερα, έτσι ώστε να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες. Όπως ένα εστιατόριο, προσπαθεί να κάνει νοστιμότερα τα πιάτα του, ώστε να διαδοθούν και να αποκτήσει περισσότερους πελάτες. Μπορεί, δηλαδή, κάποιος να κατηγορήσει το εστιατόριο ότι φταίει για την παχυσαρκία των ανθρώπων;

Δεν φταίνε τα social media, ούτε η τεχνολογία. Όχι τόσο, όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Εμείς κάνουμε κατάχρηση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικών δικτύων. Εμείς είμαστε που δεν βάζουμε όρια. Όρια τόσο στον εαυτό μας, όσο και στα παιδιά μας.

Αρεσκόμαστε απλά στο να φτιάχνουμε σενάρια. Πάντα κάποιος άλλος φταίει. Πάντα υπάρχει σενάριο συνωμοσίας. Που και να υπάρχει, είναι στο χέρι σου αν θα το επιτρέψεις. Αν δεν μπορείς να  ελέγξεις τον εαυτό σου και την εμμονή σου με την τεχνολογία και το διαδίκτυο, σε αυτό δεν φταίει κανείς άλλος πέρα από τον εαυτό σου.

*Και στους νέους, δεν έχει δοθεί η κατάλληλη παιδεία, τόσο από το σπίτι όσο κι από το σχολείο. Δεν μπήκαν τα όρια, τη στιγμή που έπρεπε και δεν διδάχτηκε το παιδί τους κινδύνους της πολλής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Εννοείται πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι «Άγια» και φυσικά έχουν κι αυτά μερίδιο ευθύνης. Αλλά, τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουμε εμείς. Τα πάντα ξεκινάνε από εμάς! 

 

Σύνταξη: Γιάννης Παπαδόπουλος

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Avatar

Δείτε Επίσης

Σεισμός – Ελασσόνα : Επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον διευθυντή δημοτικού σχολείου

Tηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γρηγόρη Λέτσιο, διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου …

Ξεγέλασε ξανά το θάνατο: Επιζών της Σαπεκοένσε από το αεροπορικό δυστύχημα, επέζησε από τροχαίο

Ο Έρβιν Τουμίρι, εκ των επιζώντων από το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα της βραζιλιάνικης ομάδας Σαπεκοένσε το …

Κορωνοϊός: Μετάδοση μετά τον εμβολιασμό – Μπορεί να συμβεί; Δείτε το infographic

Η νόσηση από COVID-19 είναι πιθανή ακόμα κι αν κάποιος έχει εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού. Επίσης, …

Δημήτρης Λιγνάδης : Έρευνα στο σπίτι του σκηνοθέτη διέταξε η ανακρίτρια

Έρευνα στο σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη παρήγγειλε η ανακρίτρια της υπόθεσης στο Τμήμα Διώξεως Εγκληματικών Οργανώσεων και …