Κυριακή , 24 Σεπτεμβρίου 2023
κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, ποια είναι.

Πώς η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης;

PenΗ Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, ίσως είναι ο οικονομικός τομέας, όπου βρίσκεται το κλειδί της ανάπτυξης. Στην Ευρωπαϊκή  Ένωση, η Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις αποτελούν το 10% των επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα μόλις  το 1,8%.

Το 2016 η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία απέκτησε νομική υπόσταση με τον  ν. 4430/2016. Έδωσε δηλαδή την ώθηση ώστε οι πολίτες να ασχοληθούν μαζί της. Με τον νόμο αυτό την διαχωρίζει από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Τι είναι, όμως, ακριβώς η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία;

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία είναι ο λεγόμενος τρίτος οικονομικός τομέας. Αναπτύσσεται ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και αναλαμβάνει ρόλο εκεί όπου οι 2 προηγούμενοι δεν μπορούν.  Και δεν μπορούν γιατί ο ιδιωτικός τομέας, αποσκοπεί στο κέρδος και ο δημόσιος ασχολείται μόνο με ότι του ανατίθεται.

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες, στην αλληλεγγύη, την κοινωνική υπευθυνότητα, στην ισότητα και στο κοινό όφελος. Απαρτίζεται από τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.). Οι Κοιν.Σ.Επ δημιουργούνται για ένα συγκεκριμένο σκοπό, ο οποίος είτε θα αφορά τα μέλη που απαρτίζουν την  επιχείρηση είτε μια κοινωνική ομάδα.

Πώς μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αναπτυχθεί;

Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, όπως είπαμε, δεν έχει σκοπό το κέρδος. Υπάρχει, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες εκεί όπου το δημόσιο και ο ιδιωτικός τομέας αδυνατούν ή δεν θέλουν να παρέμβουν. Χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως οι τομείς δεν αλληλοεπηρεάζονται και δεν αλληλοστηρίζονται. Απλά η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, στηρίζεται σε καινοτόμες ιδέες, ανοίγει θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις, με σκοπό την μείωση της ανεργίας, σε άτομα που έχουν πληγεί από την κρίση και σε περιθωριοποιημένες ομάδες. Σκοπός της ύπαρξης τους δηλαδή είναι η ανάπτυξη των κοινωνιών, πρώτα σε τοπικό επίπεδο, με την προσφορά εργασίας σε άτομα που είναι περιθωριοποιημένα ή αδυνατούν να βρουν εργασία. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν κέρδος. Τα κέρδη μοιράζονται είτε στα μέλη είτε στο σκοπό δημιουργίας τους, ανάλογα με το τι ορίζει το καταστατικό.

Το παράδειγμα Κοιν.Σ.Επ “ΓΕΦΥΡΕΣ”.

Η Κοιν.Σ.Επ. “ΓΕΦΥΡΕΣ” είναι ένας χώρος εστίασης, που βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας.  Στόχος της κοινωνικής αυτής επιχείρησης, είναι η ενσωμάτωση στην εργασία , ατόμων με ψυχικά προβλήματα- μέλη του Σ.Ο.Ψ.Υ Πάτρας. Στο καφέ πραγματοποιούνται πολιτιστικά και εκθεσιακά δρώμενα, όπως βραδιές μουσικής, ποίηση, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικά κ.α. Μπορείς να απολαύσεις εκεί το πρωινό σου, τον καφέ σου ή το ποτό σου.

 

Σύνταξη: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow Nancy’s Blog

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Πόσα όμορφα συναισθήματα, έχουμε «θάψει», άραγε, κάτω από ηλίθιους εγωισμούς; Όταν είμαστε θυμωμένοι με …

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Σπουδαία λέξη ο σεβασμός. Σπουδαίο πράγμα ο αυτοσεβασμός. Ο σεβασμός προς τον εαυτό μου είναι …

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Verified by ExactMetrics