Τρίτη , 27 Οκτωβρίου 2020
Αρχική / Κοινωνικά / Πώς η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης;
κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, ποια είναι.

Πώς η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης;

PenΗ Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, ίσως είναι ο οικονομικός τομέας, όπου βρίσκεται το κλειδί της ανάπτυξης. Στην Ευρωπαϊκή  Ένωση, η Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις αποτελούν το 10% των επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα μόλις  το 1,8%.

Το 2016 η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία απέκτησε νομική υπόσταση με τον  ν. 4430/2016. Έδωσε δηλαδή την ώθηση ώστε οι πολίτες να ασχοληθούν μαζί της. Με τον νόμο αυτό την διαχωρίζει από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Τι είναι, όμως, ακριβώς η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία;

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία είναι ο λεγόμενος τρίτος οικονομικός τομέας. Αναπτύσσεται ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και αναλαμβάνει ρόλο εκεί όπου οι 2 προηγούμενοι δεν μπορούν.  Και δεν μπορούν γιατί ο ιδιωτικός τομέας, αποσκοπεί στο κέρδος και ο δημόσιος ασχολείται μόνο με ότι του ανατίθεται.

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες, στην αλληλεγγύη, την κοινωνική υπευθυνότητα, στην ισότητα και στο κοινό όφελος. Απαρτίζεται από τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.). Οι Κοιν.Σ.Επ δημιουργούνται για ένα συγκεκριμένο σκοπό, ο οποίος είτε θα αφορά τα μέλη που απαρτίζουν την  επιχείρηση είτε μια κοινωνική ομάδα.

Πώς μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αναπτυχθεί;

Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, όπως είπαμε, δεν έχει σκοπό το κέρδος. Υπάρχει, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες εκεί όπου το δημόσιο και ο ιδιωτικός τομέας αδυνατούν ή δεν θέλουν να παρέμβουν. Χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως οι τομείς δεν αλληλοεπηρεάζονται και δεν αλληλοστηρίζονται. Απλά η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, στηρίζεται σε καινοτόμες ιδέες, ανοίγει θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις, με σκοπό την μείωση της ανεργίας, σε άτομα που έχουν πληγεί από την κρίση και σε περιθωριοποιημένες ομάδες. Σκοπός της ύπαρξης τους δηλαδή είναι η ανάπτυξη των κοινωνιών, πρώτα σε τοπικό επίπεδο, με την προσφορά εργασίας σε άτομα που είναι περιθωριοποιημένα ή αδυνατούν να βρουν εργασία. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν κέρδος. Τα κέρδη μοιράζονται είτε στα μέλη είτε στο σκοπό δημιουργίας τους, ανάλογα με το τι ορίζει το καταστατικό.

Το παράδειγμα Κοιν.Σ.Επ “ΓΕΦΥΡΕΣ”.

Η Κοιν.Σ.Επ. “ΓΕΦΥΡΕΣ” είναι ένας χώρος εστίασης, που βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας.  Στόχος της κοινωνικής αυτής επιχείρησης, είναι η ενσωμάτωση στην εργασία , ατόμων με ψυχικά προβλήματα- μέλη του Σ.Ο.Ψ.Υ Πάτρας. Στο καφέ πραγματοποιούνται πολιτιστικά και εκθεσιακά δρώμενα, όπως βραδιές μουσικής, ποίηση, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικά κ.α. Μπορείς να απολαύσεις εκεί το πρωινό σου, τον καφέ σου ή το ποτό σου.

 

Σύνταξη: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow Nancy’s Blog

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Avatar

Δείτε Επίσης

Αν το «εμείς» υπερίσχυε του «εγώ», όλα θα ήταν αλλιώς

Αν το «εγώ» γινόταν «εμείς», ο κόσμος θα ήταν καλύτερος

Ας είμαστε ειλικρινείς. Αν νοιαζόμασταν για τον συνάνθρωπό μας όσο νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας …

Φθινόπωρο! Η εποχή που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής!

Φθινόπωρο: Η εποχή που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής!

Φθινόπωρο! Η εποχή που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής! Η εποχή που μας υποδέχεται φορώντας την …

Έζησε την κακοποίηση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη . Μία μαρτυρία κατάθεση ψυχής. [Συνέντευξη]

Συγκλονιστική συνέντευξη από μια γυναίκα που έζησε την κακοποίηση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη

Η κακοποίηση είναι ένα τραγικό φαινόμενο που αφήνει πληγές τόσο στο σώμα όσο και  στη …

Μυρτώ: Σαν σήμερα έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας. Τι δηλώνει η μητέρα της στο Nancy’s Blog;

Σαν σήμερα, πριν από 8 χρόνια, η Μυρτώ βρίσκεται σε διακοπές με την οικογένειά της …