Μπορεί όμως να την οδηγήσει και στην κατάθλιψη.
Τί είναι η επιλόχεια κατάθλιψη?
Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα είδος κατάθλιψης που μπορεί να επηρεάσει κάθε γυναίκα μετά τον ερχομό ενός παιδιού. Έτσι η μητέρα δεν είναι σε θέση να αναλάβει την φροντίδα του μωρού.
Ποια είναι τα συμπτώματα της;
Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης μπορεί να εμφανιστούν ακριβώς μετά τον τοκετό ή μετά από έναν μήνα. Σίγουρα τα συμπτώματα είναι πολλά και ο μόνος αρμόδιος που μπορεί να διαγνώσει την κατάθλιψη αυτή είναι ο γιατρός. Μερικά από τα συμπτώματα είναι:
Υπερβολικό κλάμα:
Ίσως να αισθάνεστε ανήμπορη και αβοήθητη και αυτό να σας δημιουργεί αναφάλεια.
Φόβος:
Φοβάστε ότι, άθελά σας μπορεί να κάνετε κακό στο μωρό σας και έτσι δυσκολεύεστε να αναπτύξετε τη σχέση μητέρας- παιδιού.
Εναλλαγές της διάθεσης:
Εκεί που αισθάνεστε χαρούμενη για τον ερχομό του μωρού σας και είστε έτοιμες να το αγκαλιάσετε, ξαφνικά η διάθεσή σας να αλλάζει, αισθάνεστε υποτονική, δεν έχετε διάθεση και αισθάνεστε ενοχές και ντροπή γι’ αυτή σας την ψυχολογική κατάσταση. Επίσης είστε πιο ευερέθιστη και μπορεί να θυμώνετε πιο εύκολα.
Εγκαταλείπετε τον εαυτό σας:
Συνεχώς έχετε κακή διάθεση, το μόνο που θέλετε είναι να κοιμόσαστε συνέχεια. Δεν σας ενδιαφέρουν άλλες δραστηριότητες και η εμφάνισή σας είναι το τελευταίο πράγμα που σας απασχολεί.
Ανασφάλεια:
Ίσως να αισθανόσαστε και κάποια ανασφάλεια σε σχέση με το σώμα σας (π.χ δεν μπορείτε να χάσετε εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης) ή μετά την γέννα πιστεύετε ότι ο σύντροφος σας θα σας απορρίψει σαν γυναίκα και θα σας βλέπει πλέον σαν την μητέρα του παιδιού του.
Αδυναμία συγκέντρωσης:
Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε σε ένα θέμα και δεν μπορείτε να πάρετε αποφάσεις.
Αν λοιπόν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Δεν σημαίνει πάντα, ότι αν παρουσιάζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, έχετε επιλόχειο κατάθλιψη.
Μερικά από αυτά είναι φυσιολογικά να παρουσιάζονται σε κάθε λεχώνα όπως: η κούραση και το άγχος. Η κάθε γυναίκα αντιμετωπίζει διαφορετικά την κατάσταση της λοχείας. Ο μόνος που μπορεί να σας βοηθήσει και να σας διαγνώσει την επιλόχειο κατάθλιψη είναι ο γυναικολόγος, ο οποίος θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να ανακάμψετε άμεσα.
Ποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να περάσουν επιλόχειο κατάθλιψη;
- Εάν η γυναίκα έχει περάσει ξανά στο παρελθόν επιλόχειο κατάθλιψη είναι πολύ πιθανόν να την ξαναπεράσει και σε επόμενη εγκυμοσύνη.
- Όταν κατά την διάρκεια του τοκετού παρουσιαστούν κάποιες επιπλοκές.
- Εάν μέσα στο σπίτι υπάρχουν συνεχώς εντάσεις και διαμάχες ανάμεσα στο ζευγάρι.
- Αν το νεογέννητο παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα υγείας.
- Και αν η μητέρα πάσχει από άλλα ψυχολογικά προβλήματα.
Υπάρχει θεραπεία για την επιλόχεια κατάθλιψης?
Ναι και βέβαια υπάρχει! Ο γιατρός σας θα προσπαθήσει να εξαφανίσει αυτά τα συμπτώματα μέσω του διαλόγου. Μια άλλη λύση είναι η φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία. Σε περίπτωση που ο γιατρός σας αποφασίσει να σας χορηγήσει αντικαταθλιπτικά φάρμακα, πρέπει να ενημερωθείτε για τις παρενέργειες που μπορεί να σας προκαλέσουν και βέβαια αν μπορείτε να συνεχίσετε τον θηλασμό.
Με την σωστή ιατρική παρακολούθηση και την συμπαράσταση του συντρόφου σας και του στενού οικογενειακού σας περιβάλλοντος, σύντομα θα ξεπεράσετε το πρόβλημα αυτό.
Η επιλόχεια κατάθλιψη δεν είναι ντροπή!
Μην ντρεπόσαστε να το παραδεχτείτε αν το έχετε περάσει! Με την σωστή θεραπεία και την κατάλληλη στήριξη σίγουρα μπορείτε να ξαναβρείτε τον δρόμο προς την ευτυχισμένη μητρότητα.
Σύνταξη: Ζηνοβία Φωτεινού
Follow & Like Nancy’s Blog