Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023
καρκίνος και αντιμετώπιση

Ο καρκίνος δεν είναι κατάρα. Είναι ασθένεια και πλέον αντιμετωπίζεται.

PenΟ καρκίνος είναι μία ασθένεια όπου έχει εξελιχθεί σε μάστιγα. Αποτελεί πλέον, την δεύτερη αιτία θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά από την καρδιακή ανακοπή. Ωστόσο είναι μία ασθένεια, όπου πλέον μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ανάλογα το στάδιο και τη μορφή του καρκίνου βέβαια. Όλοι έχουμε κάποιον γνωστό μας ή δικό μας άνθρωπο όπου έχει παλέψει με τον καρκίνο. Άλλοι βγήκαν νικητές, άλλοι πάλεψαν γενναία αλλά στο τέλος έχασαν την μάχη.

Ο καρκίνος στην Ελλάδα αποτελεί ακόμα λέξη ταμπού.

Στην Ελλάδα, ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι αποφεύγουν να πουν την ασθένεια του καρκίνου με το όνομα της. Θα πουν έχει το βάσανο ή την παλιαρρώστια ή οποιαδήποτε άλλη λέξη. Πολλοί ντρέπονται να πουν καν ότι κάποιος δικός τους άνθρωπος είναι καρκινοπαθής. Λες και είναι κάποια κατάρα που “χτύπησε” το σπίτι τους και πως αν το πουν θα συνεχιστεί ή θα στιγματιστούν.

Τι είναι όμως πραγματικά ο Καρκίνος, που όλοι αποφεύγουμε να πούμε;

Ο καρκίνος είναι μία ομάδα από ασθένειες, όπου εμφανίζεται μια αφύσικη κυτταρική ανάπτυξη σε κάποιο μέλος του σώματος. Το σημείο όπου διογκώνονται τα κυταρρικά κύτταρα ονομάζεται όγκος. Μπορεί να είναι είτε καλοήθης είτε κακοήθης. Ο καλοήθης όγκος δεν εξαπλώνεται σε διπλανούς ιστούς και μέλη του σώματος. Ο κακοήθης βέβαια είναι επιθετικός και εξαπλώνεται.

Τι προκαλεί τον καρκίνο;

Ο καρκίνος έχει πολλές μορφές και πολλές αιτίες που τον προκαλούν. Η κυριότερη αιτία καρκίνου είναι το κάπνισμα. Ευθύνεται για το 22% των θανάτων από καρκίνο. Ο τρόπος ζωής αποτελεί μια αιτία εμφάνισης καρκίνου. Η καθιστική ζωή,η κακή διατροφή, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκόολ. Η ρύπναση του περιβάλλοντος και η πολύωρη έκθεση του σώματος στην ακτινοβολία αποτελούν αιτίες καρκίνου. Επίσης, αιτία αποτελεί και η κληρονομικότητα, καθώς ευθύνεται για το 10% των καρκίνων εξαιτία γενετικών ανωμαλιών. Τέλος μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 20% των καρκίνων, οφείλεται σε μολύνσεις όπως ο ιός HPV, η Ηπατίτιδα Β και η Ηπατίτιδα C.

Πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί. Κάνοντας ανά 6μηνο τις απαραίτητες εξετάσεις. Αλλάζοντας τον τρόπο ζωής, βάζοντας την άθληση στη ζωή μας, βάζοντας στην διατροφή μας πολλά λαχανικά και φρούτα και να αποφεύγουμε τη μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ειδικά επεξεργασμένου. Μπορεί να προληφθεί με το να κόψουμε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκόολ. Με το να αποφεύγουμε την υπερέκθεση στην ακτινοβολία και με το να κάνουμε τα εμβόλια για τις μολυσματικές ασθένειες.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου γίνεται με την χημειοθεραπεία, το χειρουργείο, την θεραπεία ακτινοβολίας και την στοχευμένη θεραπεία. Βέβαια, οι θεραπείες δεν εγγυόνται την επιβίωση του ασθενούς, καθώς αυτό εξαρτάται από τη μορφή και το στάδιο του καρκίνου. Το σίγουρο είναι πως παρατείνει την επιβίωση του. Μεγάλο ρόλο στην θεραπεία, παίζει και η ψυχολογία του ασθενή. Και επειδή στο άκουσμα της ασθένειας και λόγω των συμπτωμάτων από τις θεραπείες που τον εξαντλούν, η ψυχολογία του ασθενή καταρρακώνεται, το οικείο περιβάλλον του είναι αυτό που πρέπει να αναλάβει το δύσκολο έργο να ανακάμψει.

Μακάρι ο καρκίνος να ήταν απλά ένα ζώδιο.

Όμως, δεν είναι απλά ένα ζώδιο. Είναι μία πραγματικότητα σκληρή, που ολοένα και αυξάνεται. Και όσοι αντιμετωπίζουν αυτή την σκληρή πραγματικότητα, δεν πρέπει να το κρύβουν. Δεν είναι ντροπή, δεν είναι κατάρα. Δεν είναι κάτι που πρέπει να μείνει πίσω από την πόρτα ενός σπιτιού. Είναι κάτι που πρέπει να ακουστεί, να ενωθεί με τους υπόλοιπους, να γίνουν μια γροθιά και να ριχτούν στην μάχη.

 

Σύνταξη: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like Nancy’s Blog

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Hermes massage: Το μασάζ στα καλύτερά του

Hermes: Το μασάζ στα καλύτερά του

Το μασάζ έχει αναδειχθεί σε μεγάλη τάση στους τρόπους θεραπείας των σωματικών τραυματισμών τα τελευταία …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Μαύρη σοκολάτα: 7 λόγοι να την επιλέξεις όταν θες να φας γλυκό!

«Όταν ψάχνεις για ένα γλυκό σνακ, ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας μπορεί να είναι στην πραγματικότητα …

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Πόσα όμορφα συναισθήματα, έχουμε «θάψει», άραγε, κάτω από ηλίθιους εγωισμούς; Όταν είμαστε θυμωμένοι με …