Δευτέρα , 4 Ιουλίου 2022
Αρχική / Γονείς & Παιδιά / Φιλί στο στόμα του παιδιού, είναι σωστή ή λάθος ενέργεια των γονέων;
Φιλί στο στόμα του παιδιού

Φιλί στο στόμα του παιδιού, είναι σωστή ή λάθος ενέργεια των γονέων;

PenΤο φιλί αποτελεί μέσο έκφρασης συναισθημάτων. Με το φιλί εκφράζουμε, τρυφερότητα, στοργή και  αγάπη. Πολλές φορές μπορεί να έχουμε δει κάποια μητέρα ή και άλλο συγγενικό πρόσωπο να δίνει ένα πεταχτό φιλί στο στόμα του παιδιού. Σε κάποιους μπορεί να φανεί απόλυτα φυσιολογικό, ενώ σε κάποιους άλλους περίεργο. Το φιλί στο στόμα του παιδιού έχει υπέρμαχους, αλλά και πολέμιους.

Μέχρι την προσχολική ηλικία, θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό!

Αναμφίβολα, ύστερα από τα 5- 6 χρόνια του, σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους μπορεί να δημιουργηθεί σύγχυση στο παιδί και να το φέρει σε καταστάσεις, που δεν μπορεί να διαχειριστεί το ίδιο. Πιο συγκεκριμένα, από την προσχολική ηλικία αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα των δυο φύλων και να ανακαλύπτει το σώμα του. Για αυτόν τον λόγο, στην περίπτωση που για παράδειγμα μια μητέρα φιλά την κόρη της στο στόμα μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση στο παιδί σχετικά με τις σχέσεις των δυο φύλων. Είναι αναγκαίο, να του γίνει σαφές ότι, το φιλί στο στόμα το ανταλλάσσουν οι ενήλικες διαφορετικού φύλου μεταξύ τους  για να εκφράσουν τα ερωτικά τους συναισθήματα.

Το φιλί στο στόμα μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση, όσον αφορά τον ρόλο των μελών της οικογένειας στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Για παράδειγμα, ένα φιλί στο στόμα από το μπαμπά στην κόρη μπορεί να δημιουργήσει μετέπειτα διατάραξη. Ο μπαμπάς φιλάει τη μαμά στο στόμα για να εκφράσει ερωτικά συναισθήματα, σε αντίθεση,  φιλάει την κόρη στο μάγουλο ή στο μέτωπο για να εκφράσει αγάπη, στοργή και τρυφερότητα. Αναντίρρητα, διαφορετική είναι η σχέση  μεταξύ μπαμπά και μαμάς και άλλη η σχέση μεταξύ μπαμπά και κόρης. Η λέξη κλειδί και στις δυο περιπτώσεις είναι η οριοθέτηση! Οριοθέτηση στις διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτή η οριοθέτηση γίνεται ευκολότερη όταν αποφεύγουμε τα φιλιά στο στόμα των παιδιών.

Το φιλί στο στόμα του παιδιού μπορεί να μεταφέρει μικρόβια και ασθένειες.

Σαφώς, οι ενήλικες διαθέτουμε πιο ανθεκτικό οργανισμό και πολλές φορές μπορεί να είμαστε φορείς μικροβίων χωρίς να νοσούμε. Ωστόσο, πιθανόν είναι να έχουμε τη δυνατότητα να κολλήσουμε κάποιον πιο ευάλωτο οργανισμό, όπως είναι ο παιδικός οργανισμός. Τέτοιες ασθένειες μπορεί να είναι, από μια απλή ίωση έως και λοιμώδη μονοπυρήνωση. Αποφεύγοντας, λοιπόν, το φιλί στο στόμα των παιδιών, το προστατεύουμε από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η επιλογή του τρόπου έκφρασης τρυφερότητας και αγάπης στο παιδί, βασίζεται αποκλειστικά στην κρίση των γονέων. Καλό θα ήταν, όμως, να ληφθούν υπόψιν οι παραπάνω παράγοντες για την προστασία της υγείας και της ψυχοσύνθεσης του παιδιού!

 

Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Λίτσα Μπράχου

Ονομάζομαι Λίτσα Μπράχου, μένω στον όμορφο Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, είμαι παντρεμένη κι έχω ένα γιο 1,5 χρονών. Έχω σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και χόμπι μου είναι η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική. Στο Nancy's Blog θα μοιραστώ μαζί σας σκέψεις, εμπειρίες και δικές μου πεντανόστιμες συνταγές!

Δείτε Επίσης

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Πάντα ήθελα να κάνω οικογένεια και παιδιά. Θαύμαζα τους γονείς μου και την σχέση τους. …

Μικρές ‘αθώες’ φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μικρές «αθώες» φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μανούλα μου / Μπαμπάκα μου, Ξέρω ότι, όταν ήσουν παιδί άκουγες συνέχεια τέτοιες μικρές φρασούλες: …

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο, ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού! Ένας θησαυρός ανεκτίμητης αξίας! Φέτος, ήταν η πρώτη …

Η δασκάλα στον παιδικό σταθμό, είναι κάτι σαν «μαμά»

Αυτό το επάγγελμα για να το κάνεις πρώτα πρέπει να βρεις και να αγαπήσεις την …