Μέχρι την προσχολική ηλικία, θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό!
Αναμφίβολα, ύστερα από τα 5- 6 χρόνια του, σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους μπορεί να δημιουργηθεί σύγχυση στο παιδί και να το φέρει σε καταστάσεις, που δεν μπορεί να διαχειριστεί το ίδιο. Πιο συγκεκριμένα, από την προσχολική ηλικία αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα των δυο φύλων και να ανακαλύπτει το σώμα του. Για αυτόν τον λόγο, στην περίπτωση που για παράδειγμα μια μητέρα φιλά την κόρη της στο στόμα μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση στο παιδί σχετικά με τις σχέσεις των δυο φύλων. Είναι αναγκαίο, να του γίνει σαφές ότι, το φιλί στο στόμα το ανταλλάσσουν οι ενήλικες διαφορετικού φύλου μεταξύ τους για να εκφράσουν τα ερωτικά τους συναισθήματα.
Το φιλί στο στόμα μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση, όσον αφορά τον ρόλο των μελών της οικογένειας στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Για παράδειγμα, ένα φιλί στο στόμα από το μπαμπά στην κόρη μπορεί να δημιουργήσει μετέπειτα διατάραξη. Ο μπαμπάς φιλάει τη μαμά στο στόμα για να εκφράσει ερωτικά συναισθήματα, σε αντίθεση, φιλάει την κόρη στο μάγουλο ή στο μέτωπο για να εκφράσει αγάπη, στοργή και τρυφερότητα. Αναντίρρητα, διαφορετική είναι η σχέση μεταξύ μπαμπά και μαμάς και άλλη η σχέση μεταξύ μπαμπά και κόρης. Η λέξη κλειδί και στις δυο περιπτώσεις είναι η οριοθέτηση! Οριοθέτηση στις διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτή η οριοθέτηση γίνεται ευκολότερη όταν αποφεύγουμε τα φιλιά στο στόμα των παιδιών.
Το φιλί στο στόμα του παιδιού μπορεί να μεταφέρει μικρόβια και ασθένειες.
Σαφώς, οι ενήλικες διαθέτουμε πιο ανθεκτικό οργανισμό και πολλές φορές μπορεί να είμαστε φορείς μικροβίων χωρίς να νοσούμε. Ωστόσο, πιθανόν είναι να έχουμε τη δυνατότητα να κολλήσουμε κάποιον πιο ευάλωτο οργανισμό, όπως είναι ο παιδικός οργανισμός. Τέτοιες ασθένειες μπορεί να είναι, από μια απλή ίωση έως και λοιμώδη μονοπυρήνωση. Αποφεύγοντας, λοιπόν, το φιλί στο στόμα των παιδιών, το προστατεύουμε από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η επιλογή του τρόπου έκφρασης τρυφερότητας και αγάπης στο παιδί, βασίζεται αποκλειστικά στην κρίση των γονέων. Καλό θα ήταν, όμως, να ληφθούν υπόψιν οι παραπάνω παράγοντες για την προστασία της υγείας και της ψυχοσύνθεσης του παιδιού!
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου
Follow & Like: Nancy’s Blog