καλοκαίρι του 2007 πυρκαγιές

Πέρασαν 11 χρόνια από το καταστροφικό καλοκαίρι του 2007.

PenΤο καλοκαίρι του 2007 γράφτηκε με τα πιο μελανά χρώματα. Η χώρα ήταν στο έλεος  των πυρκαγιών. Οι Νομοί  Αττικής, Ηλείας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας και Φθιώτιδος παραδόθηκαν στις φλόγες. Έγιναν στάχτη 2.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 63 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο και 60.000 ζωντανά απανθρακώθηκαν.

Το μεγαλύτερο πλήγμα από τις πυρκαγιές του 2007 το δέχτηκε ο Νομός  Ηλείας.

Ήταν 24 Αυγούστου του 2007, όταν τις πρωινές ώρες εκδηλώθηκε η φωτιά στην Ηλεία. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την έκταση που θα έπαιρνε η φωτιά. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν και του ανεπαρκούς κρατικού μηχανισμού, οι φλόγες επεκτάθηκαν ταχύτατα. Ο μισός νομός, σχεδόν, είχε παραδοθεί στις φλόγες. Ο Δήμος Ζαχάρως έγινε κυριολεκτικά στάχτη. Σε πολλούς οικισμούς της Ηλείας κάηκαν δασικές εκτάσεις, αλλά και οικισμοί. Την χειρότερη καταστροφή την γνώρισαν τα χωριά Αρτέμιδα και Μάκιστος. Στην Αρτέμιδα, μόνο, βρήκαν τραγικό θάνατο 22 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 18 στην έξοδο του χωριού, όπου και εγκλωβίστηκαν.

Οι φλόγες απείλησαν και τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι φλόγες είχαν φτάσει και στην Αρχαία Ολυμπία και στον αρχαιολογικό χώρο. Η δασική έκταση στον περίγυρο του αρχαιολογικού χώρου καιγόταν. Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη έσπευσε στο σημείο και έδωσε μεγάλη μάχη με τις φλόγες και σώθηκε το «στολίδι» της Αρχαίας Ολυμπίας και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Η σοκαριστική εικόνα που «στοίχειωσε» την Αρτέμιδα.

Στην επιχείρηση που έγινε μετά για τον εντοπισμό τυχών επιζόντων ή απανθρακωμένων σωμάτων, οι πυροσβέστες ήρθαν αντιμέτωποι με το πιο σοκαριστικό θέαμα. Μία μάνα με τα 4 παιδιά της αγκαλιά, όντας απανθρακωμένοι. Ήταν η 30 χρονη Αθανασία Παρασκευοπούλου με τα 4 αγγελούδια της, όπου στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τις φλόγες έπεσαν στα παγιδευμένα αυτοκίνητα. Έτρεξαν προς την πλαγιά για να σωθούν, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Η μάνα άπλωσε τα χέρια της σαν φτερούγες, για να προστατέψει με το σώμα της τα παιδιά της. Όμως οι φλόγες τους νίκησαν.

Για την καταστροφική πυρκαγιά στην Ηλεία του 2007 υπήρξε και κάποια δικαίωση. Τέσσερα άτομα καταδικάστηκαν. Ο πρώην Νομάρχης Ηλείας Χ. Καφύρας, ο τότε δήμαρχος Ζαχάρως Π. Χρονόπουλος, ο πυροφύλακας Π. Τσούρας και η Σ. Νικολοπούλου. Η Σ. Νικολοπούλου ήταν κάτοικος της περιοχής, απλή νοικοκυρά, αλλά καταδικάστηκε για την πυρκαγιά καθώς είχε βάλει φωτιά στην αυλή του σπιτιού της και δεν την επόπτευε με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί. Και οι 4 καταδικάστηκαν σε 40 χρόνια φυλάκισης και θα εκτίσουν τα 10.

Η ζωή 11 χρόνια μετά.

Μετά από 11  χρόνια οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά του 2007, προσπαθούν ακόμα να μαζέψουν τα κομμάτια τους. Η ανικανότητα του κράτους για μία ακόμα φορά έδειξε το πρόσωπο της. Ευτυχώς, εύποροι ιδιώτες φρόντισαν ώστε να στηθούν ξανά οι οικισμοί, όπως η Κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία έφτιαξε από την αρχή το χωριό Μάκιστο.

Για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων σε όλους τους νομούς από το κράτος, είχε  δημιουργηθεί το λεγόμενο “Ταμείο Μολυβιάτη”. Ένα ποσοστό πήγε για την κατασκευή κατεστραμμένων κατοικιών από τις φωτιές. Ένα άλλο ποσοστό για οδοποιίες. Παρατηρήθηκε όμως, πως στην αλλαγή χεριών του ταμείου, λόγω αλλαγής κυβερνήσεων και μέχρι την κατάργηση του ταμείου, πως κάποια εκατομμύρια δεν αξιοποιήθηκαν για τους πυρόπλυκτους και εξαφανίστηκαν περίεργα.

Αντιμέτωποι με την φύση.

Πλέον οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με την φύση, καθώς από τις καταστροφικές πυρκαγιές, το χώμα έχει διαβρωθεί και ο κίνδυνος πλημμυρών και κατολισθίσεων είναι μεγάλος. Έχει γίνει αναδάσωση σε κάποια σημεία, αλλά τα δέντρα είναι μικρά ακόμα για να μπορούν να απορροφήσουν ένα μεγάλο όγκο νερού.

Πέρασαν 11 χρόνια και θα φανταζόταν κανείς, πως το πάθημα θα γινόταν μάθημα μετά από τις 63 ψυχές που χάθηκαν. Υπήρχε η ψευδαίσθηση πως δεν θα συνέβαινε κάτι παρόμοιο ξανά και πως η πολιτεία θα είναι πάντα προετοιμασμένη. 11 χρόνια μετά όμως όλα αυτά διαψεύστηκαν. Η πιο μαύρη σελίδα δεν είχε γραφτεί ακόμα. Στις 23 Ιουλίου του 2018 μία πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης και κατέληξε στο Μάτι Αττικής, κόστισε τη ζωή με τον πιο τραγικό τρόπο σε 96 ανθρώπους ανάμεσα τους και πολλά παιδιά.

 

Πηγή πληροφοριών και φωτογραφίας άρθου: Wikipedia

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like Nancy’s Blog

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Verified by ExactMetrics