Γιατί αποκαλείται «Νησί των Φιδιών» και θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη;
Στο «Νησί των Φιδιών» κατοικεί ένα από τα πιο δηλητηριώδη φίδια του κόσμου. Η ονομασία του είναι Bothrops insulans και στα ελληνικά αποκαλείται χρυσοκέφαλη οχιά ή χρυσός βόθρακας. Το νησί είναι στην κυριολεξία κατακλεισμένο από τα φίδια. Η έκταση του είναι 430.000 τετραγωνικά μέτρα και σε κάθε τετραγωνικό μέτρο υπάρχουν 5 χρυσοκέφαλες οχιές.
Η χρυσοκέφαλη οχιά, λέγεται πως ανέπτυξε το δηλητήριο και τις ικανότητες της, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, όπου απεκοψε το νησί από την ηπειρωτική χώρα. Εφόσον “ξέμειναν” εκεί, έπρεπε να κάνουν κάτι για να επιβιώσουν και να τραφούν.Είναι τόσο ισχυρές και επικίνδυνες όπου μπορούν να σκοτώσουν πτηνά εν κινήση. Τρέφονται με σαύρες, πτηνά και άλλα είδη. Έχουν καταγραφεί μέχρι και κανιβαλισμοί μεταξύ τους. Το μήκος τους κυμαίνεται από 50 εως 120 εκατοστά. Το συγκεκριμένο είδος αποτελεί είδος προστασίας καθώς είναι σπάνιο και συναντάται μόνο εκεί.
Θρύλοι για την επικινδυνότητα του νησιού.
Ένας θρύλος αναφέρει έναν ψαρά. Λέει ότι χάλασαν οι μηχανές της βάρκας του και τα ρεύματα τον έβγαλαν στο «Νησί των Φιδιών». Εκεί όπου μετά βρήκε τραγικό θάνατο από τις εκατοντάδες δαγκωματιές των φιδιών. Δίπλα άψυχο σώμα του, στην ακτή, υπήρχαν εκατοντάδες φίδια που τον είχαν περικυκλώσει.
Ένας άλλος θρύλος, αναφέρει τον τελευταίο φαροφύλακα και την οικογένεια του. Ο φαροφύλακας κατοικούσε εκεί μαζί με την γυναίκα και τα παιδιά του, ώσπου τα φίδια έσπασαν τα τζάμια και κατέκλυσαν τον χώρο όπου διέμεναν. Αυτοί έτρεξαν να φύγουν από το σπίτι για να σωθούν. Έξω όμως, τους περίμενε χειρότερη μοίρα. Επιτέθηκαν στην οικογένεια τα φίδια με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο. Λέγεται πως κομμάτια των κορμιών τους υπήρχαν διάσπαρτα παντού στο νησί.
Το νησί απαγορεύεται να το επισκεφτεί κανείς.
Οι μόνοι που επιτρέπεται να πλησιάσουν το νησί είναι επιστήμονες και το Πολεμικό Ναυτικό. Οι επιστήμονες μετά από σχετική άδεια, πηγαίνουν στο νησί για ερευνητικούς σκοπούς. Το Πολεμικό Ναυτικό για την φροντίδα του αυτόνομου Φάρου, που χτίστηκε εκεί το 1909.
Δυστυχώς όμως το νησί, επισκέπτονται και πολλοί «βοθροπειρατές», με σκοπό να αιχμαλωτίσουν τα ερπετά και να τα βγάλουν στην αγορά. Μπορούν να πουλήσουν μία χρυσοκέφαλη οχιά μέχρι και για 30.000 δολάρια.
Το δηλητήριο τους χρησιμεύει ως φάρμακο.
Αυτό τουλάχιστον λένε οι επιστήμονες και οι ερευνητές. Πως με την κατάλληλη επεξεργασία, το δηλητήριο την χρυσοκέφαλης οχιάς, μπορεί να γίνει φάρμακο με αντικαρκινικές ιδιότητες, για καρδιοπάθειες και για αιματολογικά προβλήματα.
Το ανησυχητικό όμως είναι πως κινδινεύουν με εξαφάνιση. Υπολογίζεται ότι 4.000 κατοικούν στο νησί αυτή τη στιγμή. Αυτό συμβαίνει λόγω της αποψίλωσης του νησιού αλλά και των «βοθροπειρατών». Το κράτος προσπαθεί να περιορίσει την εισβολή των «βοθροπειρατών» στο νησί, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα.
Σύνταξη και Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος
Πηγή πληροφοριών και φωτογραφίας κειμένου: news247.gr
Follow & Like: Nancy’s Blog