Πότε όμως είναι η σωστή ηλικία για ένα παιδάκι ώστε να ξεκινήσει τις επισκέψεις στον παιδοδοντίατρο;
Η ηλικία στην οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε τις επισκέψεις στον παιδοδοντίατρο για το παιδάκι μας είναι τα τρία έτη. Είναι μία καλή αρχή για τον πρώτο έλεγχο, την πρώτη επαφή με τον οδοντίατρο.
Χρειάζεται κάποια προετοιμασία από τους γονείς για τη νέα αυτή εμπειρία;
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε ως γονείς είναι να μην τρομοκρατήσουμε το παιδί μας, να του δείξουμε πώς να βουρτσίζει τα δοντάκια του πριν να πάμε στον οδοντίατρο και ακόμα καλύτερα να τα βουρτσίζουμε παρέα. Ακόμη υπάρχουν και πολλά εκπαιδευτικά βιβλία, όπως «Η Δόνα η Τερηδόνα», το οποίο βοηθά τα παιδιά να μάθουν ότι πρέπει να φροντίζουν από νωρίς τα δοντάκια τους.
Πόσο συχνά θα πρέπει να επισκεπτόμαστε έναν οδοντίατρο στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα;
Δύο φορές το χρόνο είναι αρκετές. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός είναι εκείνος που θα ορίσει τη συχνότητα των επισκέψεων. Εφόσον ακολουθούνται οι οδηγίες του και εμείς συμβάλουμε στην υγιεινή διατροφή του παιδιού μας, δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο θέμα με τα δόντια του. Έτσι, δεν θα σκέφτεται τον οδοντίατρο σαν μια τραυματική εμπειρία.
Ποιες τροφές είναι «κακές» για τα παιδικά δοντάκια;
Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, όπως σοκολάτες, γλειφιτζούρια, καραμέλες όσο απολαυστικές και αν είναι για το παιδάκι μας καλό θα είναι να αποφεύγονται. Επίσης, οι συσκευασμένοι χυμοί του εμπορίου περιέχουν πολλή ζάχαρη… Εάν και εφόσον δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε καλό θα είναι να πλύνουμε τα δοντάκια του παιδιού μας το συντομότερο.
Ποιές τροφές βοηθούν στη καλή συντήρηση των δοντιών;
Χρήσιμες και καλές τροφές για τα δόντια μας είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο και φώσφορο, όπως:
- το γάλα,
- το τυρί,
- το γιαούρτι
Τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε φθόριο και ενισχύουν την αδαμαντίνη των δοντιών, όπως:
- τα θαλασσινά
Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη C, όπως:
- το πορτοκάλι,
- το μανταρίνι,
- η πράσινη και η κόκκινη πιπεριά,
- το μπρόκολο,
- οι φράουλες
Χτίζοντας μία γερή βάση και σχέση με τον οδοντίατρο και το παιδί μας αποφεύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον. Όπως φόβο, άρνηση και παραμέληση της στοματικής υγιεινής.
Σύνταξη: Ελεάνα Βέρδη
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος
Follow & Like: Nancy’s Blog
Πηγές πληροφοριών: Άννα Αγορά Μανιά (βοηθός οδοντιάτρου) και www.paidiatros.com