Παρασκευή , 3 Δεκεμβρίου 2021
Αρχική / Κοινωνικά / Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση την ζωή μας;
Οικονομική κρίση

Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση την ζωή μας;

Pen  Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία 10 περίπου χρόνια έχει επηρεάσει σημαντικά τη ζωή μας. Ως απότοκος των ανεξέλεγκτων οικονομικών πρακτικών των Κυβερνήσεων, η οικονομική κρίση είχε προεκτάσεις και στη δομή της κοινωνίας.

Ο αφανισμός της μεσαίας τάξης.

Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης οικονομικής κρίσης είναι, ότι «εξαφανίστηκε» η μεσαία τάξη και μετατράπηκε σε «νεόπτωχη». Ένα μεγάλο ποσοστό της μεσαίας τάξης, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και οι ήδη φτωχοί έγιναν φτωχότεροι. Δυστυχώς, η τρίτη ηλικία έχει υποστεί τον ύψιστο οικονομικό ευτελισμό από την Ελληνική πολιτεία. 

Τα άλλοτε περήφανα γηρατειά, σήμερα περιμένουν να τελειώσουν οι λαϊκές αγορές για να μαζέψουν τα πεταμένα λαχανικά και φρούτα από τον δρόμο, να τα φάνε να μην πεθάνουν.

Πόσα παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία από την πείνα, αφού οι γονείς τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους αγοράσουν ούτε γάλα.

Τα αποτελέσματα της ανεργίας.

  • Οικογένειες ζουν στα σπίτια τους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Άνθρωποι βρίσκονται από τη μια στιγμή στην άλλη άστεγοι.
  • Πολλά παιδιά στερούνται εξωσχολικών δραστηριοτήτων, λόγω μη επαρκών χρημάτων.
  • Στέρηση εκπαίδευσης πέρα από τη βασική της πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας πχ εκμάθηση ξένων γλωσσών, απόκτηση μεταπτυχιακού, φοίτηση σε άλλη πόλη κ.ά.

Κρίση αξιών και θεσμών.

Η οικονομική κρίση αντανακλάται και στις αλλαγές των οικογενειακών μοντέλων. Χαρακτηριστικά πρέπει να αναφερθεί ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλά ζευγάρια με παιδιά, αναγκάζονται να ζουν μαζί με τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Αυτό συμβαίνει, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα του ενοικίου και των εξόδων που έχει ένα σπίτι σήμερα.

Οι τριαντάρηδες  ζουν στο πατρικό τους, αφού και να δουλεύουν ο μισθός τους δεν επαρκεί για να συντηρήσουν μόνοι τους ένα σπίτι.

Κρίση αξιών

Η ανέχεια δημιουργεί κρίση και στις κοινωνικές σχέσεις. Πλέον, η αύξηση των διαζυγίων βρίσκεται στο ζενίθ, όπως και η αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Το καθημερινό άγχος της επιβίωσης δημιουργεί εντάσεις μέσα στο σπίτι, αυξάνει τα κρούσματα βίας και αποξενώνει τα μέλη του.

Στέρηση κοινωνικής ζωής.

Η οικονομική ύφεση αποξένωσε τους ανθρώπους. Η έλλειψη χρημάτων στερεί σε πολλές περιπτώσεις τη δυνατότητα σε κάποιον να βγει μια βόλτα, ακόμη και για έναν καφέ, οπότε υφίσταται ένα είδος κοινωνικού αποκλεισμού.

Σχολικός εκφοβισμός.

Η οικονομική δυσπραγία έφερε περισσότερα κρούσματα βίας εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Πλέον τα παιδιά δεν περιορίζονται στην λεκτική βία, αλλά περνούν στην ψυχολογική και τη σωματική έκφραση βίας.

«Όλα τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν, το πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τη ζωή μας. Ακόμα, όμως και μέσα σε αυτό το σκοτεινό τούνελ που διανύουμε, θα πρέπει να δούμε φως και να αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση με υπομονή και αισιοδοξία για το μέλλον.»

 

Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Λίτσα Μπράχου

Ονομάζομαι Λίτσα Μπράχου, μένω στον όμορφο Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, είμαι παντρεμένη κι έχω ένα γιο 1,5 χρονών. Έχω σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και χόμπι μου είναι η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική. Στο Nancy's Blog θα μοιραστώ μαζί σας σκέψεις, εμπειρίες και δικές μου πεντανόστιμες συνταγές!

Δείτε Επίσης

Κανενός η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα! [QUOTE]

Κανενός η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, γιατί όπως υπάρχει το καλό, υπάρχει και …

Ελλάδα μου, πάλι σε καίνε οι άθλιοι. Ποιοι φθονούν την ομορφιά σου;

Ελλάδα μου, ακόμα ένα καλοκαίρι που σε καίνε οι άθλιοι. Κλαις για τα παιδιά σου …

Θρήνος: Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος

Τόλης Βοσκόπουλος: Φτωχότερο είναι από σήμερα το ελληνικό τραγούδι – Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 …

Ενδοοικογενειακή βία: Δε θα σου πω φύγε, θα σου πω σκέψου!

Ενδοοικογενειακή βία: Δε θα σου πω φύγε, θα σου πω σκέψου!

Η ενδοοικογενειακή βία, είναι ένα έντονο φαινόμενο της κοινωνίας μας, που δυστυχώς, δεν είναι λίγες …