Άγχος, τρόποι αντιμετώπισης

Άγχος, μια λέξη με χιλιάδες μορφές και τρόπους αντιμετώπισης.

Pen Το άγχος το έχουμε βιώσει όλοι ανεξαιρέτως. Είτε ως μικρά παιδιά, όταν μας άφηναν οι γονείς μας στον παιδικό σταθμό και κλαίγαμε που τους αποχωριζόμασταν για λίγες ώρες, είτε ως έφηβοι όταν έπρεπε να γράψουμε διαγώνισμα, είτε λίγο πιο μεγάλοι στον πρώτο μας χωρισμό, είτε στην αναζήτησή μας για εργασία κ.ά.

Το άγχος έχει πολλές μορφές-πολλές μάσκες εάν θέλεις. Η λέξη που το περιγράφει καλύτερα, όμως, είναι μία… Αιμοβόρο! Τρέφεται από το φόβο σου, θέλει να κυριαρχήσει πάνω σου και να σε κάνει ό,τι θέλει αυτό.

Μπορείς να νικήσεις ένα τέτοιο αιμοδιψές «τέρας;»

Φυσικά!

Εντόπισε τί είναι αυτό που σου προκαλεί άγχος!

Δύσκολο βήμα, όχι όμως ανέφικτο. Εντόπισε ποιά είναι η ρίζα του κακού και «χτύπα» την. Μπορείς! Δες τα πράγματα από μία άλλη οπτική γωνία, που μόνο εσύ ξέρεις ότι θα σου φανεί χρήσιμη. Βάλε κάτω τα πράγματα και ζύγισέ τα με το δικό σου τρόπο και δες κατά πόσο μπορείς να τα βάλεις με αυτό το συναίσθημα που κυριαρχεί πάνω σου.

Ασχολήσου με τον εαυτό σου!

Αρκετά άφησες το άγχος να γίνει οδηγός σου.

Πότε έκανες τελευταία φορά:

  • Ένα καλό μασάζ;
  • Μια περιποίηση προσώπου;
  • Γυμναστική;

Πώς βοηθάει η γυμναστική στην αντιμετώπιση του άγχους;

Επειδή μπορεί να μην έχεις την οικονομική δυνατότητα ή και το χρόνο αν θες, για να εγγραφείς σε ένα καλό γυμναστήριο, βάλε στη ζωή σου το τρέξιμο! Μισή ώρα τη μέρα θα σε βοηθήσει να διώξεις το περιττό άγχος και ο οργανισμός σου θα απελευθερώσει όλες εκείνες τις ορμόνες (όπως τη σεροτονίνη), που θα σε αποσυμπιέσουν από την καθημερινότητα. Όλες οι μελέτες έχουν δείξει, ότι όλα τα παραπάνω βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες.

Γιατί να προτιμήσεις ένα καλό μασάζ; 

Το μασάζ έχει ευεργετικές ιδιότητες, διότι όχι μόνο χαλαρώνει το σώμα, αλλά κάνει το αίμα να κυλάει μέσα σου πιο χαλαρό. Οι παλμοί σου ηρεμούν και οι σκέψεις σου κατευνάζουν.

Έχεις δοκιμάσει την αρωματοθεραπεία;

Από προσωπική μου εμπειρία σου λέω ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους! Αγόρασε έναν πήλινο διασκορπιστή  αρώματος και ανακάτεψε λίγες σταγόνες αμυγδαλέλαιο με λεβάντα. Η λεβάντα έχει άπειρες ιδιότητες. Η πιο δυνατή της; Αγχολυτική και αντικαταθλιπτική. Επίσης, μπορείς να βάλεις 2-3 σταγόνες στο στρώμα σου ή στο μαξιλάρι σου για καλύτερο και πιο βαθύ ύπνο.

Φυτικά αφεψήματα με ηρεμιστικές ιδιότητες!

Τα αφεψήματα που θα σε βοηθήσουν στο άγχος σου, αλλά και στον ύπνο σου είναι:

  • Η βαλεριάνα
  • Η πασιφλώρα
  • Ο λυκίσκος
  • Το μελισσόχορτο κ.ά.

Θα τα βρεις σε μαγαζιά με βότανα και βιολογικά προϊόντα. Έχουν ρίζες χιλιάδες χρόνια πίσω και βοηθούν στην χαλάρωση του σώματος σου και της ψυχής με φυσικό τρόπο.

*Η χρήση των βοτάνων πρέπει να γίνεται με προσοχή και έχοντας συμβουλευτεί τον γιατρό σας. 

Μικρές εξορμήσεις!

Δεν χρειάζεται να μείνεις σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο στο Μπαλί, ωστόσο εάν μπορείς, φυσικά και να πας στο Μπαλί! Ένα Σαββατοκύριακο με μία καλή παρέα είναι μια καλή θεραπεία!  Θα δεις καινούργια μέρη, θα δοκιμάσεις καινούργιες γεύσεις και θα ξεφύγεις, έστω για δυο μέρες, από όσα σε προβληματίζουν.

Απενοχοποίησε την ψυχοθεραπεία.

Νιώσε την ελευθερία του να μιλήσεις για όλα σου τα προβλήματα σε έναν ειδικό, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στο πώς να βοηθά τους ανθρώπους σε έντονες κρίσεις και περιπτώσεις άγχους. Και μη φοβάσαι, το θεριό θα ημερεύσει. Μπορείς να κυριαρχήσεις εσύ πάνω του στην τελική.

 

Εσύ με ποιόν τρόπο αντιμετωπίζεις το άγχος σου; Γράψε μας τις εντυπώσεις σου με σχόλιο κάτω από τη δημοσίευση. Η γνώμη σου μετράει για εμάς!

 

Σύνταξη: Σωτήρης Μπελεζάκης

Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Follow & Like Nancy’s Blog

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Κατάθλιψη: συμπτώματα και αίτια

Κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματα και πότε πρέπει να ζητήσεις βοήθεια

Η κατάθλιψη είναι μία ασθένεια του σώματος και της ψυχής. Tα συμπτώματα της κατάθλιψης και …

10 φράσεις γεμάτες αισιοδοξία που θα σου φτιάξουν τη μέρα

10 φράσεις γεμάτες αισιοδοξία που θα σου φτιάξουν τη μέρα

Μα καλά είναι όλα τόσο ρόδινα; Που είναι αυτή η φωτεινή πλευρά της ζωής για …

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!

Σύμφωνα με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό [NLP] οι λέξεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Ποιες …

Θετική ψυχολογία: Γίνεται και καλύτερα!

Θετική ψυχολογία: Γίνεται και καλύτερα!

Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι- ίσως και περισσότερο από όσο θα θέλαμε- με τα αρνητικά συναισθήματα, όπως …

Verified by ExactMetrics