τί είναι η κλεπτομανία

Κλεπτομανία: Τι είναι, ποια τα αίτια και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

PenΤα άτομα που πάσχουν από κλεπτομανία, έχουν την ανάγκη να κλέψουν κάτι. Συνήθως αυτά που κλέβουν είναι αντικείμενα μικρής αξίας.

Τι είναι η κλεπτομανία;

Σίγουρα δεν είναι ένα κακό ελάττωμα. Η κλεπτομανία είναι μία ψυχική διαταραχή του έλεγχου των παρορμήσεων. Ο κλεπτομανής έχει μια ακατανίκητη επιθυμία και ανάγκη να κλέψει οτιδήποτε. Πράγματα που δεν έχει ανάγκη να τα κλέψει ή που δεν θα μπορούσε να τα αγοράσει, γιατί συνήθως η αξία τους είναι εξευτελιστική. Αυτό δείχνει πως δεν προβαίνουν σε αυτή την πράξη λόγω οικονομικής δυσπραγίας, ούτε κλέβουν κάτι μεγάλης αξίας για να επωφεληθούν από αυτό.

Στο σύνολο των κλοπών που συμβαίνουν, μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 4-5% περιλαμβάνει τους κλεπτομανείς. Οι γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των κλεπτομανών και η κλεπτομανία μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να ξεκινήσει στην παιδική ηλικία.

Η κλοπή τους προσφέρει ικανοποίηση.

Οι κλεπτομανείς πριν κλέψουν βρίσκονται σε σύγχυση και μεγάλη ένταση. Την ώρα, όμως, που κλέβουν νιώθουν μεγάλη ικανοποίηση. Τους ικανοποιεί το γεγονός ότι κατάφεραν να καλύψουν την επιθυμία τους, να κατακτήσουν το συγκεκριμένο αντικείμενο που έβαλαν στο μάτι. Δεν έχει σημασία που μπορεί να μην τους χρησιμεύσει πουθενά. Σημασία έχει ότι καλύφθηκε το κενό που ένιωθαν. Ακόμα και να πιαστούν κατά την πράξη και να διαπομπευτούν, αυτό δεν θα καταφέρει να τους σταματήσει από το να κλέψουν ξανά για να καλύψουν το πάθος τους για τις μικροκλοπές.

Αιτίες της κλεπτομανίας. 

Επίσημες αιτίες, επιστημονικά αποδεδειγμένες για το τι προκαλεί την κλεπτομανία δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο θεωρίες, οι οποίες εικάζουν τις αιτίες που κάποιος γίνεται κλεπτομανής. Υπάρχει η θεωρία ότι οι κλεπτομανείς κατά την διάρκεια της κλοπής νιώθουν σεξουαλική ικανοποίηση. Άλλη θεωρία λέει πως, ο κλεπτομανής με αυτή την πράξη του εκφράζει τον θυμό του και το κάνει ως μια μορφή εκδίκησης προς την κοινωνία.

Πράγματα που έχουν παρατηρηθεί και κατά πάσα πιθανότητα παίζουν ρόλο για την κλεπτομανία, είναι πως οι κλεπτομανείς προβαίνουν σε κλοπές μετά από γεγονότα που τους τάραξαν ψυχικά. Όπως, ο θάνατος ενός αγαπημένου τους προσώπου,τα προσωπικά ή τα εργασιακά προβλήματα (χωρισμοί κ.ά.). Σίγουρα έχει να κάνει και με την λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου κάποια άτομα, μετά από χειρουργείο στο κεφάλι ή κάποιον τραυματισμό έγιναν κλεπτομανείς.

Είναι πολύ πιθανόν οι κλεπτομανείς να πάσχουν και από κάποια άλλη ψυχική ασθένεια, όπως διπολική διαταραχή, κατάθλιψη, αντικοινωνική συμπεριφορά κ.ά. Οι ψυχικές ασθένειες, ίσως παίζουν και αυτές το ρόλο τους στην παρόρμησή τους στις κλοπές.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κλεπτομανία είναι ο ψυχολόγος και οι συνεδρίες. Αν και δύσκολα θα αποφασίσει κάποιος να ζητήσει βοήθεια στο πρόβλημά του και ας το κατανοεί. Αν, όμως, πάρει την μεγάλη απόφαση η κατάλληλη ειδικότητα είναι ο ψυχολόγος και αν χρειάζεται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να απευθυνθεί σε ψυχίατρο. Η ψυχοθεραπεία θα τον βοηθήσει να εστιάσει σε τυχόν ψυχικά τραύματα που οδήγησαν τον ασθενή στην κλεπτομανία.

Μεγάλο ρόλο παίζει και το οικογενειακό περιβάλλον, καθώς ο ασθενής χρειάζεται στήριξη και ένα είδος εποπτείας, ώστε να τον αποθαρρύνει από το να ξανά κλέψει και να κυλήσει σε αυτό το πάθος.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like: Nancy’s Blog

 

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

9 βήματα για θεραπεία στην ενήλικη ζωή από ένα παιδικό ψυχικό τραύμα

9 βήματα για θεραπεία στην ενήλικη ζωή από ένα παιδικό ψυχικό τραύμα

Το ψυχικό τραύμα δημιουργεί συναισθήματα, τα οποία αν δεν επεξεργαστούμε τη στιγμή που βιώνουμε το …

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Verified by ExactMetrics