Πώς μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία της μελέτης πιο εύκολη;
Καταρχάς θα πρέπει να έχει μια καθημερινή ρουτίνα το παιδί όσο πιεστικό και βαρετό ακούγεται.
Το πρωί σχολείο, μόλις γυρίσει σπίτι μεσημεριανό φαγητό, μια ώρα ξεκούραση και χαλάρωση, διάβασμα και μετά εξωσχολικές δραστηριότητες ή παιχνίδι. Θα πρέπει να μπει στο ρυθμό αυτής της ρουτίνας και να μην παρεκκλίνει π.χ. να θέλει να παίξει και να διαβάσει αργότερα .
Ο χώρος στον οποίο διαβάζει θα πρέπει να είναι ήσυχος και τακτοποιημένος.
Να έχει ένα γραφείο στο οποίο θα διαβάζει. Εξοπλισμένο με ο,τι του είναι χρήσιμο στη μελέτη (τετράδια, βιβλία, μολύβια, γόμες, ξύστρες κτλ.). Με αυτόν τον τρόπο θα μένει συγκεντρωμένο και δεν θα αποσπάται η συγκέντρωση του π.χ. από ήχους, να σηκωθεί να βρει ένα μολύβι κτλ.
Να διαβάζει με σύστημα.
Να ξεκινάει πρώτα από τα πιο δύσκολα π.χ. επίλυση μαθηματικών ασκήσεων, μελέτη ιστορίας, συμπλήρωση φωτοτυπιών κτλ. και να αφήνει στο τέλος πιο εύκολα όπως π.χ. αντιγραφή. Όπως αναφέραμε αρχικά, είναι ιδανικά να έχει τελειώσει τη μελέτη του μέχρι και νωρίς το απόγευμα. Διότι αργότερα είναι ήδη κουρασμένο το παιδί και η αφομοίωση θα είναι πιο δύσκολη.
Να θυμόμαστε ότι σε κάθε περίπτωση δεν λύνουμε εμείς τις ασκήσεις του παιδιού!
Το παιδί επαναπαύεται εφόσον γνωρίζει ότι θα του λύσουμε εμείς τις ασκήσεις. Τα κενά που έχει παραμένουν και προστίθενται νέα και μαθαίνει να μην είναι ανεξάρτητο. Εάν έχει κάποια απορία ή δυσκολεύεται σε κάποια σημεία έχουμε δυο επιλογές. Ή να το βοηθήσουμε λύνοντας του τις απορίες και αφήνοντας το να λύσει μόνος του τις ασκήσεις ή να απευθυνθεί στο δάσκαλο/ δασκάλα την επόμενη μέρα. Άλλωστε από την Ά δημοτικού το παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει μόνο του τα μαθήματα του. Εάν δεν έχουμε την υπομονή ή δεν τα καταφέρνουμε ή αντιδρά αρνητικά το παιδί στο να το βοηθήσουμε στο διάβασμα ζητάμε από τον κάποιο άλλο οικείο πρόσωπο να το βοηθήσει π.χ. μπαμπάς, γιαγιά, θεία κτλ.
Οπλισμένοι με υπομονή και εφαρμόζοντας τα παραπάνω μπορεί η μελέτη να γίνει ευκολότερη. Για κάποιον γονιό ο οποίος «κυνηγά» το παιδί του να μελετήσει, εφαρμόζοντας, όμως, τα παραπάνω θα δει βελτίωση.
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος
Follow & Like: Nancy’s Blog