Παρασκευή , 2 Δεκεμβρίου 2022
να μάθει να σέβεται το σώμα του

Κανόνες που πρέπει να μάθω στο παιδί μου όσον αφορά το σώμα του!

Pen Κάθε γονιός οφείλει να μάθει στο παιδί του να σέβεται το σώμα του και να απαγορεύει σε οποιονδήποτε να αγγίζει σημεία του σώματός του, όπως την περιοχή που καλύπτεται από το εσώρουχο.

Για να γίνουν κατανοητά και σαφή όλα αυτά στο παιδί, θα πρέπει ο γονιός να του μάθει τους κανόνες που αφορούν το σώμα του, αλλά και ποιά σημεία του σώματός του επιτρέπεται να τα αγγίζει ένας άλλος άνθρωπος και ποιά απαγορεύεται να τα ακουμπήσουν άλλοι, πλην του ιδίου. Το παιδί πρέπει να μάθει να λέει Όχι όταν χρειάζεται και να γίνεται σεβαστό από τους μεγαλύτερους.

Πώς θα μάθουμε τα παιδιά μας να προστατεύουν την ιδιωτικότητα του σώματός τους;

1. Να γνωρίζει το παιδί τα άτομα που μπορεί να εμπιστευτεί.

Είναι αναγκαίο να νιώθει το παιδί σας ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί ως γονείς του σε ό,τι και αν σας πει. Όμως, είναι απαραίτητο να νιώθει ασφάλεια και με άλλα πρόσωπα ώστε να μπορεί εύκολα και χωρίς δισταγμό να μοιραστεί με κάποιον από εσάς καθετί που το απασχολεί. Τέτοια πρόσωπα μπορούν να είναι η γιαγιά, η θεία, η δασκάλα!

2. Να γνωρίζει ότι το σώμα του είναι δικό του και του ανήκει.

Το παιδί μπορεί να αρνηθεί να το φιλήσουν ή να το αγκαλιάσουν. Έχει το δικαίωμα να πει “ΟΧΙ” όταν δεν επιθυμεί κάτι. Αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να το μάθουμε στο παιδί από πολύ μικρό κι όχι να το αναγκάζουμε να φιλάει συγγενείς- φιλους επειδή του πρόσφεραν κάτι.

3. Να γνωρίζει ποια είναι τα ιδιωτικά του σημεία.

Του εξηγούμε από νωρίς ότι τα ιδιωτικά σημεία είναι αυτά που καλύπτονται από το εσώρουχο και ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα ούτε να τα δει ούτε να τα αγγίξει. (Εξηγούμε την περίπτωση επίσκεψης στον παιδίατρο που είναι παρών κάποιος από τους δύο γονείς).

4. Να καταλαβαίνει τα “περίεργα” σημάδια και να τα εμπιστεύεται.

Το παιδί χρειάζεται να καταλαβαίνει αν αυτό που νιώθει είναι κάτι περίεργο και άσχημο. Πιο συγκεκριμένα, αν νιώθει άβολα, άσχημα, περίεργα, αν νιώθει φόβο ή ανασφάλεια έχει μεγάλη σημασία να μάθει να το λέει. Να είναι σε θέση να το εμπιστευτεί σε κάποιο από τα πρόσωπα που έχουμε αναφέρει παραπάνω.

5. Να ξεχωρίζει τα καλά μυστικά από τα κακά-ένοχα μυστικά!

Ποτέ δεν πρέπει να κρατάει μυστικά που κάνουν το παιδί να νιώθει άσχημα ή άβολα. Ακόμα κι αν κάποιος έχει ζητήσει του παιδιού να κρατήσει κάποιο τέτοιο κακό-ένοχο μυστικό, πρέπει να μιλήσει.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κανόνες με τους οποίους μπορούμε να εξοικειώσουμε τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία με στόχο να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους όσον αφορά το σώμα τους. Σίγουρα, βοηθάει πολύ η συζήτηση, τα αντίστοιχα παιδικά βιβλία (π.χ.”Το σώμα μου είναι δικό μου”, εκδόσεις Ψυχογιός), αλλά και βιντεοπαραμύθια (“Το μυστικό της Νίκης” και “Το μυστικό της Νίκης 2- Η περιπέτεια του Βίκτωρα”) που έχουν δημιουργηθεί με αυτόν τον σκοπό!

 

Σύνταξη: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like: Nancy’s Blog @nancysblogspot

Περί Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου

Είμαι μητέρα τριών υπέροχων πλασμάτων και εκπαιδευτικός, όπως καταλαβαίνετε λατρεύω τα παιδιά! Τρελαίνομαι να διαβάζω καθετί που τα αφορά από θέματα ψυχολογίας, διαπαιδαγώγησης, παραμύθια και παιδική λογοτεχνία. Βιβλία που σχετίζονται με κατασκευές, χειροτεχνίες, παιχνίδια και ο,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Μέσα από το Nancy's Blog μου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας ιδέες και σκέψεις που εύχομαι να σας προβληματίσουν θετικά και να ομορφύνουν την καθημερινότητά σας! Ευχαριστώ Nancy's Blog!

Δείτε Επίσης

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Πάντα ήθελα να κάνω οικογένεια και παιδιά. Θαύμαζα τους γονείς μου και την σχέση τους. …

Μικρές ‘αθώες’ φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μικρές «αθώες» φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μανούλα μου / Μπαμπάκα μου, Ξέρω ότι, όταν ήσουν παιδί άκουγες συνέχεια τέτοιες μικρές φρασούλες: …

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο, ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού! Ένας θησαυρός ανεκτίμητης αξίας! Φέτος, ήταν η πρώτη …

Η δασκάλα στον παιδικό σταθμό, είναι κάτι σαν «μαμά»

Αυτό το επάγγελμα για να το κάνεις πρώτα πρέπει να βρεις και να αγαπήσεις την …