Κυρία Γκούτη, ποιος είναι ο στόχος του Μουσείου;
«Κύριοι στόχοι του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας είναι η σύνδεση του Πανεπιστημίου Πατρών με την πόλη και την περιοχή, καθώς και ο επιστημονικός και τεχνολογικός γραμματισμός των φοιτητών, των μαθητών και της κοινωνίας.»
Σε τι κοινό απευθύνεται;
«Το μουσείο δεν απευθύνεται μόνο στην πανεπιστημιακή και στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα. Απευθύνεται και σε κάθε άτομο, που θα ήθελε να γνωρίσει πτυχές των επιστημών και της τεχνολογίας με απλό και ευχάριστο τρόπο.»
Tι μπορεί να δει κάποιος στην επίσκεψη του στο Μουσείο;
«Στο ΜΕΤ λειτουργεί μόνιμη έκθεση με θέμα «Οι τηλεπικοινωνίες στη ζωή μας» . Επίσης, διοργανώνεται ένας αριθμός περιοδικών εκθέσεων κάθε χρόνο με θέματα που άπτονται των επιστημών και της τεχνολογίας, του περιβάλλοντος, αλλά και της σχέσης της επιστήμης με την τέχνη. Η περιοδική έκθεση που παρουσιάζεται τώρα πραγματεύεται τον εθισμό στο Διαδίκτυο και έχει τίτλο «Κολλημένος στο Διαδίκτυο; Ποτέ!». Είναι το αποτέλεσμα ενός Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημιουργικής Γραφής. Στο Διαγωνισμό συμμετείχαν σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα.»
Τι μπορεί να μάθει ένα παιδί από μια επίσκεψη στο Μουσείο; Πείτε μας δύο λόγια για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιείτε.
«Μέσα από τη βιωματική προσέγγιση, την αλληλεπίδραση με τα μουσειακά αντικείμενα, το παιχνίδι, την αφήγηση και την συζήτηση. Ένα παιδί ανακαλύπτει πλευρές των επιστημών και της τεχνολογίας, μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί με ασφάλεια το διαδίκτυο, ενημερώνεται για την προστασία του περιβάλλοντος. Ανακαλύπτει τι είναι το μουσείο, αναπτύσσοντας την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητα.
Οι Εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου απευθύνονται σε σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και σε ομάδες ατόμων με ελαφρά νοητική υστέρηση. Στη μόνιμη έκθεση έχουν αναπτυχθεί και προτείνονται 17 διαφορετικές εκπαιδευτικές δράσεις για την Πρωτοβάθμια και 8 για τη Δευτεροβάθμια. Εκπαιδευτικές δράσεις προσφέρονται επίσης και στις περιοδικές εκθέσεις.»
Μπορούν να επισκεφτούν το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας γονείς με τα παιδιά τους;
«Φυσικά, οι γονείς μπορούν να το επισκεφτούν με τα παιδιά τους. Δυστυχώς, το Μουσείο δε είναι ανοιχτό απογεύματα και Σαββατοκύριακα λόγω έλλειψης προσωπικού εκτός από ειδικές περιπτώσεις και στο πλαίσιο προγραμματισμένων εκδηλώσεων. Όμως, είναι ανοιχτό κάποιες ημέρες των σχολικών διακοπών και προσφέρεται η δυνατότητα να οργανωθούν εκπαιδευτικές δράσεις για ομάδες παιδιών με τους γονείς τους με ραντεβού. Η επίσκεψη των γονέων με τα παιδιά τους μπορεί να γίνει μια ακόμα πιο ευχάριστη και ενδιαφέρουσα εμπειρία.»
Προγραμματίζετε νέες περιοδικές εκθέσεις ή εκδηλώσεις την τρέχουσα χρονιά;
«Όπως κάθε χρόνο, το Μουσείο προγραμματίζει έναν αριθμό περιοδικών εκθέσεων, εκδηλώσεων, σεμιναρίων, εκπαιδευτικών δράσεων και άλλων δραστηριοτήτων. Θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της επιστήμης και τεχνολογίας, αλλά και σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου μας. Η πρώτη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ακαδημαϊκής Κληρονομιάς είναι ο Διαγωνισμός «Selfie».
«Προσκαλούμε όλους να επισκεφτούν το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας μόνοι ή με παρέα, την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 μεταξύ 10.00πμ και 19.00μμ, να βγάλουν την πιο ευφάνταστη selfie στο χώρο του Μουσείου και να την ανεβάσουν στο instagram. Η καλύτερη φωτογραφία θα γίνει η επόμενη εικόνα του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας.»
Πως μπορεί το κοινό να ενημερώνεται για την δραστηριότητα του Μουσείου;
«Το κοινό μπορεί να ενημερώνεται από τη σελίδα του Μουσείου στο facebook (Museum of Science and Technology) και το Instagram (Science and Technology Museum), την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πατρών (www.upatras.gr). Όλες οι δραστηριότητες του Μουσείου ανακοινώνονται επίσης στον Τύπο.»
Ανάμεσα στη μεγάλη συλλογή αντικειμένων, ξεχωρίζετε κάποιο έκθεμα;
«Οι συλλογές του Μουσείου απαρτίζονται από σημαντικά αντικείμενα, τεκμήρια των επιστημών και της τεχνολογίας που άλλα στολίζουν το χώρο της μόνιμης έκθεσης και άλλα είναι αποθηκευμένα για το μέλλον. Μερικά από τα σημαντικά εκθέματα της μόνιμης έκθεσης, είναι ο ξύλινος χειροκίνητος μεταλλάκτης, η λινοτυπική μηχανή και κυρίως το τηλεφωνικό κέντρο ΑΤΖ, το μοναδικό λειτουργικό τηλεφωνικό κέντρο αυτού του τύπου στον κόσμο.»
Για περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας ή ραντεβού: Τηλ. 2610996732, 969972, 969973
Email: stmuseum@upatras.gr, stmuseuminfo@upatras.gr
Facebook: Museum-of-scien-and-tehnology
Το Nancy’s Blog, ευχαριστεί από καρδιάς την κυρία Πένυ Γκούτη για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε!
Συνέντευξη & Σύνταξη: Σπυριδούλα Τσουκαλά
Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου
Follow & Like: Nancy’s Blog & @nancysblogspot