Τι γίνεται, όμως, όταν έρχεται αντιμέτωπη η δική σου κριτική ικανότητα με αυτή της ομάδας ;
Το Πείραμα Κοινωνικής Συμμόρφωσης του Solomon E. Asch ξεδιάλυνε το τοπίο.
Ο ειδικός στην κοινωνική ψυχολογία Solomon E. Asch έκανε το εξής πείραμα:
Μάζεψε φοιτητές σε ομάδες των 6 ατόμων, εκ των οποίων οι 5 ήταν συνεργάτες του και μόνο ο ένας εξεταζόταν στην πραγματικότητα. Σε αυτές τις ομάδες ο ψυχολόγος παρουσίασε κάποιες καρτέλες, παρόμοιες με την παρακάτω, στις οποίες η σωστή απάντηση ήταν οφθαλμοφανής. Οι 6 συνεργάτες του Asch έδιναν επίτηδες λάθος απάντηση, ώστε να διερευνηθεί εάν το εξεταζόμενο υποκείμενο ακολουθήσει την ομάδα ή εμπιστευτεί την δική του κρίση.
Το αποτέλεσμα;
Περίπου το 37% δεν θέλησε να εναντιωθεί στην ομάδα και λειτούργησε συγκαταβατικά.
Σε μία παραλλαγή του πειράματος ένας από τους συνεργάτες έδινε της σωστή απάντηση, ενώ οι υπόλοιποι 4 απαντούσαν λάθος. Τότε ο ανυποψίαστος φοιτητής ακολούθησε την, λανθασμένη, κρίση της ομάδας λιγότερες φορές με το συνολικό ποσοστό να πέφτει στο 5%.
Από το αρχικό πείραμα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι άνθρωποι συμμορφώνονται, σε μεγάλο βαθμό, ακολουθώντας την άποψη των άλλων, ακόμα και αν είναι αντίθετη προς τη δική τους.
Ωστόσο η παραλλαγή του πειράματος δείχνει πως η ομοφωνία του συνόλου επηρεάζει το υποκείμενο. Το τελευταίο ένιωθε λιγότερο άβολα να διαφέρει από την ομάδα, όταν δεν ήταν μόνο.
Ενδιαφέρον πείραμα, έτσι;
- Αυτό το φαινόμενο άραγε κατά πόσο επηρεάζει την ζωή μας;
Μόδα, θρησκεία, πολιτική, ΜΜΕ …. μήπως θα μπορούσε; χμμμ. Μπααα, δεν νομίζω! Θα το έλεγαν στην τηλεόραση!
Εις το επανιδείν!
Σύνταξη: Σπυριδούλα Τσουκαλά
Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου
Follow & Like Nancy’s Blog & @nancysblogspot