
Όλοι έχουν άποψη για το παιδί σας.
Συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, ακόμη μαμάδες σε ομάδες στο facebook όλοι μα όλοι έχουν άποψη για το παιδί σας. Ως ένα σημείο είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να μην ξεπεράσει τα όρια και από άποψη να καταλήξει σκληρή κριτική.
Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στη συμβουλή και στην κριτική είναι, ότι η συμβουλή προσφέρεται για να βοηθήσει τον άλλον, ενώ με την σκληρή κριτική μειώνεις και πληγώνεις τον άλλο. Όλοι ξαφνικά έγιναν παιδίατροι, αναπτυξιολόγοι, παιδοψυχολόγοι και εκφέρουν άποψη και σκληρή κριτική και η κάθε κομπλεξική στις μαμαδομάδες βγάζει τα απωθημένα της με το να ειρωνεύεται μια αγχωμένη μαμά που θέλει να συζητήσει ένα θέμα που την απασχολεί.
Όλα ξεκινούν με τις εξής φράσεις:
-
«Μα γιατί κάνει έτσι το παιδί σου;»
-
«Μα πώς κάνεις έτσι;»
-
«Που να είχες και δεύτερο»
-
«Του δίνεις πιπίλα ακόμη;»
-
«Γιατί δεν θηλάζεις;»
-
«Εσύ τον κακόμαθες»
-
«Δεν του έχεις πρόγραμμα στον ύπνο»
-
«Εμείς τρώμε μόνο την τάδε μάρκα καμία άλλη, μόνο αυτή είναι καλή»
-
«Η δικιά μου έχει λεξιλόγιο 50 λέξεων»
-
«Γιατί δεν κάνεις το τάδε γιατροσόφι»
-
«Εγώ στο παιδί μου έκανα έτσι, δεν σας καταλαβαίνω εσάς τις νέες»
-
«Της τάδε το παιδί κάνει αυτό κι αυτό»
Καταλήγοντας στο συμπέρασμα πάντα, ότι φταις εσύ και μόνο εσύ.
Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Ότι η μαμά μεγαλώνει το παιδί της όπως νομίζει αυτή καλύτερα, ότι εάν θέλει γνώμη παιδιατρικής φύσης θα ακούσει τον παιδίατρο και τον αναπτυξιολόγο. Δεν μπορούν να κρίνουν χωρίς να ξέρουν τι έχει τραβήξει η κάθε μαμά, την καθημερινή ταλαιπωρία και το πόσο έχει προσπαθήσει.
Η σκληρή κριτική δεν βοηθάει!
Το μόνο που πετυχαίνουν με τη σκληρή κριτική είναι να αγχώσουν ακόμη περισσότερο μια ήδη αγχωμένη μαμά, να την κάνουν να νιώσει ακόμη πιο ανασφαλής και να τη γεμίσουν ενοχές, ότι δεν μεγαλώνει όπως πρέπει το παιδί της.
Αυτό που θέλει μια μαμά είναι την κατανόηση, την καλοπροαίρετη κριτική και τη συμβουλή που μπορεί να τη βοηθήσει πραγματικά.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, την επόμενη φορά σκεφτείτε, προτού κρίνετε μια μαμά. Μπείτε για λίγο στη θέση της και αναρωτηθείτε πώς θα νιώθατε εσείς, είτε είστε μαμά είτε όχι.
Μην «πυροβολείτε» τις μαμάδες!
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου
Follow & Like: Nancy’s Blog & @nancysblogspot