Παρασκευή , Δεκέμβριος 14 2018
Αρχική / Συνταγές / Ποιος μπορεί να αντισταθεί στις παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες δίπλες;
Γλυκό

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στις παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες δίπλες;

PenΟι δίπλες είναι από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκά. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας προσφέρονται και ως κέρασμα σε χαρούμενα γεγονόταόπως γάμουςαρραβώνες και βαφτίσεις. Είναι σχετικά εύκολες στην παρασκευή τους και οικονομικές. Οι τέλειες δίπλες είναι σωστά μελωμένες ούτε σκληρές, αλλά ούτε και μαλακές.

Υλικά:

  • 5 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • Σόδα στη μύτη του κουταλιού του γλυκού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3,5 φλυτζάνια αλεύρι
  • Λάδι για το τηγάνισμα

Για το μέλωμα:

  • Μισό κιλό μέλι
  • 1 φλυτζάνι νερό
  • Μισό κ.γ. κανέλα
  • Μισό κ.γ. γαρύφαλλο
  • Ψιλοκομμένη καρυδόψιχα

Εκτέλεση:

Αρχικά, χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Ρίχνουμε το αλάτι στα ασπράδια και τα χτυπάμε με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα να γίνουν μαρέγκα. (Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν σχηματίσει κορυφές).

Έπειτα, χτυπάμε τους κρόκους με τις βανίλιες καλά μέχρι να ασπρίσουν. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα κρόκων και τη σόδα στη μαρέγκα. Χτυπάμε καλά το μείγμα μέχρι να αφρατέψει.

Ύστερα, ρίχνουμε τα 2/3 του αλευριού στο μείγμα και ανακατεύουμε έτσι ώστε να έχουμε ένα πηχτό χυλό. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι λίγο-λίγο και ζυμώνουμε με λαδωμένα χέρια μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον 30′ λεπτά. Αφού ξεκουραστεί η ζύμη μας, την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια σε πολύ λεπτό φύλλο. Την κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια περίπου 20 επί 15 εκατοστά και απλώνουμε τα κομμένα κομμάτια σε πετσέτα.

Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα το λάδι και ρίχνουμε μία-μία τις δίπλες. Μόλις βγάλουν φουσκάλες στην επιφάνεια τους (περίπου μετά από μισό λεπτό) τις διπλώνουμε ρολάροντάς τες με δυο πιρούνια και τις αφήνουμε να ροδίσουν. Τις βγάζουμε προσεκτικά και τις βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν καλά από το λάδι. Τις αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να ετοιμάσουμε το σιρόπι.

Για το σιρόπι:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό, το μέλι, την κανέλα και το γαρύφαλλο μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Βουτάμε στη συνέχεια μια-μια τις χλιαρές δίπλες στο ζεστό σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα  και τις τοποθετούμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με την ψιλοκομμένη καρυδόψιχα.

Tips!

  • Την πιατέλα με τις δίπλες την έχουμε καλυμμένη με διαφανή μεμβράνη για να μην πάρουν υγρασία.
  • Εάν θέλουμε προτού ρίξουμε την ψιλοκομμένη καρυδόψιχα ρίχνουμε λίγο μέλι πάνω από τις δίπλες.

Καλές γιορτές!

 

Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Πηγή φωτογραφίας: www.ediva.gr

Follow & Like: Nancy’s Blog @nancysblogspot

Περί Λίτσα Μπράχου

Λίτσα Μπράχου
Ονομάζομαι Λίτσα Μπράχου, μένω στον όμορφο Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, είμαι παντρεμένη κι έχω ένα γιο 1,5 χρονών. Έχω σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και χόμπι μου είναι η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική. Στο Nancy's Blog θα μοιραστώ μαζί σας σκέψεις, εμπειρίες και δικές μου πεντανόστιμες συνταγές!

Δείτε Επίσης

Κουλούρια μπανάνας

Κουλουράκια μπανάνας: Αρωματικά, πεντανόστιμα και μπανανένια!

Πεντανόστιμα κουλουράκια μπανάνας για παιδιά αλλά και για μεγάλους! Αφράτα και πολύ αρωματικά. Υγιεινά και Φτιαγμένα …