Παρασκευή , Δεκέμβριος 14 2018
Αρχική / Συνταγές / Παραδοσιακός κουραμπιές: Ο βασιλιάς των Χριστουγέννων!
κουραμπιέδες

Παραδοσιακός κουραμπιές: Ο βασιλιάς των Χριστουγέννων!

PenΟ κουραμπιές αναμφίβολα είναι ο βασιλιάς των χριστουγεννιάτικων γλυκών. Η παραδοσιακή συνταγή, αυτή που θυμόμαστε οι περισσότεροι από τα παιδικά μας χρόνια, είναι εκείνη με την αλισίβα, το βούτυρο γάλακτος και τα καβουρδισμένα χοντροκομμένα αμύγδαλα. Η μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου, πασπαλισμένου με άχνη ζάχαρη κουραμπιέ δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Φτιάξτε τους και  αφήστε το σπίτι να μυρίσει Χριστούγεννα!

Υλικά:

  • 1 κιλό βούτυρο γάλακτος (πωλείται σε βαζάκι στα σούπερ-μάρκετ)
  • 1 κιλό αλεύρι κοσκινισμένο +1 ή 2 φλυτζάνια ακόμη (όσο πάρει η ζύμη)
  • 2 σακουλάκια ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • 2 βανίλιες
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 1 κοφτό κ.γ. σόδα
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ αλισίβα
  • 1/4 αμύγδαλα καβουρδισμένα

Εκτέλεση:

Χτυπάμε πάρα πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο (περίπου μισή ώρα). Αυτό είναι και το μυστικό για αφράτους κουραμπιέδες. Ρίχνουμε μετά τις βανίλιες, το κονιάκ, τη σόδα και την αλισίβα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε και τα αμύγδαλα. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που να πλάθεται (όσο αλεύρι πάρει). Δεν προσθέτουμε παραπάνω και ας μας περισσέψει.

Πλάθουμε τη ζύμη σε διάφορα σχέδια κάνοντας μια ελαφριά λακουβίτσα στην επιφάνεια και τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε ταψί μεγάλο με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180° στον αέρα για περίπου 20′. Ο χρόνος ψησίματος έχει να κάνει με το μέγεθος που τους πλάσαμε.

Αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Στην συνέχεια, ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη άχνη με τις βανίλιες. Αφού κρυώσουν τοποθετούμε στον πάγκο μια λαδόκολλα και κοσκινίζουμε στην επιφάνεια την ζάχαρη άχνη. Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη. Τέλος, βάζουμε τους κουραμπιέδες σε πιατέλες και τους σκεπάζουμε με μεμβράνη, για να μην πάρουν υγρασία.

Πως φτιάχνουμε την αλισίβα;

Βράζουμε σε ένα μπρίκι νερό (μέχρι πάνω) και  2 κουταλάκια του γλυκού στάχτη κοσκινισμένη από το τζάκι. Αφήνουμε να κρυώσει και σουρώνουμε τη στάχτη. Στην περίπτωση που δεν βρούμε αλισίβα τους φτιάχνουμε χωρίς αυτήν. Απλά η αλισίβα δίνει μια ιδιαίτερη γεύση.

Καλά και γλυκά Χριστούγεννα!

 

Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Πηγή φωτογραφίας: syntagesmekefi.gr

Follow & Like: Nancy’s Blog & @nancysblogspot

Περί Λίτσα Μπράχου

Λίτσα Μπράχου
Ονομάζομαι Λίτσα Μπράχου, μένω στον όμορφο Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, είμαι παντρεμένη κι έχω ένα γιο 1,5 χρονών. Έχω σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και χόμπι μου είναι η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική. Στο Nancy's Blog θα μοιραστώ μαζί σας σκέψεις, εμπειρίες και δικές μου πεντανόστιμες συνταγές!

Δείτε Επίσης

Κουλούρια μπανάνας

Κουλουράκια μπανάνας: Αρωματικά, πεντανόστιμα και μπανανένια!

Πεντανόστιμα κουλουράκια μπανάνας για παιδιά αλλά και για μεγάλους! Αφράτα και πολύ αρωματικά. Υγιεινά και Φτιαγμένα …