Παρασκευή , 23 Απριλίου 2021
Αρχική / Κοινωνικά / Αρετουσάριστες Αλήθειες / Χριστούγεννα: Μια γιορτή με πνευματικά νοήματα και παραδόσεις.
άγιες μέρες

Χριστούγεννα: Μια γιορτή με πνευματικά νοήματα και παραδόσεις.

Pen Τα Χριστούγεννα, όπως λέει και η λέξη γιορτάζουμε την «Γέννηση του Σωτήρος Χριστού.» Ενσαρκώθηκε, δηλαδή, ο λόγος του Θεού και ήλθε στη γη ως τέλειος και αναμάρτητος άνθρωπος. Λόγω της Θεότητός του τον αποκαλούμε Θεάνθρωπο.

Ο Θεός από τη μεγάλη αγάπη του προς τον άνθρωπο, όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου έστειλε τον Υιόν του, που θαυτουργικώς συνέλαβε, κυοφόρησε και γέννησε η Παναγία Παρθένος Μαρία. Με τη διδασκαλία Του και το μαρτύριό του έσωσε το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία και την πλάνη.

Δυστυχώς, όμως, οι άνθρωποι συμμετέχουν στον εορτασμό των Χριστουγέννων, χωρίς πνευματική προετοιμασία. Έχοντας άγνοια περί των βαθύτερων νοημάτων της γιορτής. Την βλέπουν μονάχα σαν μια καλή ευκαιρία για διασκέδαση και ξεκούραση από την καθημερινότητα.

Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και οι εκκλησιαστικοί ύμνοι. 

Για την κορυφαία αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης έχουν γραφτεί από τους υμνογράφους μοναδικοί ύμνοι που περιέχουν όλα τα γεγονότα και τα μηνύματα της γιορτής. Αρκεί κάποιος να έχει τη θέληση να τα μελετήσει. Όπως σε όλες τις γιορτές, έτσι και για τα Χριστούγεννα ο λαός μας έχει διατηρήσει πολλά έθιμα και συνήθειες από την παράδοση.

Τα κάλαντα που ψάλλονται κατά την παραμονή της γιορτής. Παιδιά και χορωδίες την παραμονή των Χριστουγέννων πλημμυρίζουν τους δρόμους και τις γειτονιές φέρνοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της γιορτής χτυπώντας τα τρίγωνά τους και ψάλλοντας με τις αγγελικές τους φωνές τα κάλαντα της γιορτής.

Κάθε τόπος εκτός από τα κλασικά κάλαντα, χρησιμοποιεί και της δικής του συνθέσεως κάλαντα. Ορισμένα μάλιστα είναι γραμμένα στην τοπική διάλεκτο (πχ. των Ποντίων κ.ά.).

Ο στολισμός του δένδρου και των σπιτιών.

Όλα τα σπίτια στολίζουν με ιδιαίτερο μεράκι το Χριστουγεννιάτικο δένδρο. Το διακοσμούν με ωραία στολίδια και διάφορα πολύχρωμα λαμπάκια που από πολύ νωρίτερα φέρνουν το μήνυμα της μεγάλης γιορτής. Επίσης, στολίζουν με φανταχτερά και πολύχρωμα λαμπάκια τις βεράντες και άλλους χώρους των σπιτιών. Μάλιστα φαίνεται ότι συναγωνίζονται ποιος θα φτιάξει τον καλύτερο στολισμό που θα τραβάει τα βλέμματα των περαστικών και των γειτόνων.

Οι πόλεις φορούν τα γιορτινά τους!

Οι δήμαρχοι των πόλεων στολίζουν από νωρίς τους δρόμους με λαμπάκια και στις πλατείες στήνουν επιβλητικά Χριστουγεννιάτικα δένδρα, καθώς και την ταπεινή «φάτνη της Γεννήσεως του Χριστού» δίνοντας το μήνυμα και τη χαρά στον κόσμο. Ιδιαίτερη χαρά δίνει στα παιδιά που τους αρέσει το θαυμάσιο σκηνικό και φωτογραφίζονται μπροστά στην φάτνη, με τον Άγιο Βασίλη.

Χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά εδέσματα!

Οι νοικοκυρές μέρες νωρίτερα ετοιμάζουν τα σπίτια τους και φτιάχνουν τις πατροπαράδοτες δίπλες και τους σπιτικούς κουραμπιέδες. Όπως και τα πολύ ιδιαίτερα και γευστικά μελομακάρονα σε διάφορα σχήματα και γεύσεις. Σε όλα τα μέρη της χώρας μας παρασκευάζεται την παραμονή της γιορτής το πατροπαράδοτο Χριστόψωμο με διάφορους τρόπους, αλλά με το ίδιο μήνυμα. Το χριστόψωμο προσφέρεται στο ιδιαίτερο τραπέζι που επιμελώς ετοιμάζουν οι νοικοκυρές για την οικογένεια, κατά την ημέρα της γιορτής των Χριστουγέννων για ευλογία και υγεία σε όλη την οικογένεια.

Στα πιο πολλά μέρη την ημέρα της γιορτής μαγειρεύουν κοτόσουπα, ψήνουν κοντοσούβλι, κοκορέτσι, φρυγαδέλι και άλλα εδέσματα.

Οι καμπάνες χτυπούν γιορτινά το πρωί των Χριστουγέννων.

Την ημέρα της γιορτής από νωρίς το πρωί, οι καμπάνες των εκκλησιών καλούν τους πιστούς να προσέλθουν στην λαμπρά λειτουργία των Χριστουγέννων. Να ακούσουν από τους καλλίφωνους ψάλτες τους εξαίσιους ύμνους, να συμμετάσχουν στην Θεία Ευχαριστία και στο τέλος να πουν μεταξύ τους τα Χρόνια Πολλά.

Ωστόσο,  είναι λυπηρό ότι τα τελευταία χρόνια όλο και λιγοστεύει η συμμετοχή των πιστών στις ιερές ακολουθίες των μεγάλων Δεσποτικών και Θεομητορικών εορτών της Εκκλησίας μας. Φαινόμενο που όπως προείπα έχει να κάνει με την άγνοια και την αδιαφορία των χριστιανών. Διότι συμμετέχουν σε ό,τι τους προσφέρει ψυχαγωγία και διασκέδαση και χάνουν την ουσία της γιορτής που έχει πνευματική αξία για την ψυχή.

Στο σημείο αυτό η οικογένεια και η εκκλησία φέρουν μεγάλη ευθύνη. Διότι δεν κατάφεραν να προσφέρουν την ανάλογη κατήχηση και την πνευματική προετοιμασία. Ώστε να συμμετέχουν στις ακολουθίες των εορτών και των μυστηρίων της Εκκλησίας μας όλοι οι νέοι.

Τέλος πάντων χρόνια πολλά λέμε όλοι μεταξύ μας και έχει κι αυτό τη σημασία του. Πολλοί τις γιορτές των Χριστουγέννων πηγαίνουν σε χειμερινούς προορισμούς εντός και εκτός της χώρας συνδυάζοντας τη γιορτή με την ψυχαγωγία και την επαφή με την φύση.

Εύχομαι να γιορτάσει όλος ο κόσμος και φέτος με υγεία και ειρήνη τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων και ο νεογέννητος Χριστός να μας προστατεύει από κάθε κακό.

Αυτές τις γιορτές ας μην ξεχάσουμε τους συμπολίτες μας που χρειάζονται τη βοήθειά μας και τη συμπαράστασή μας.

 

Σύνταξη: Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Follow & Like: Nancy’s Blog & @nancysblogspot

Περί Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Δείτε Επίσης

Η περιζήτητη μαθήτρια και πρωταθλήτρια Εύα Κουρλέση

Η 17χρονη πατρινή μαθήτρια Εύα Κουρλέση, από το λύκειο Δεμενίκων στην Πάτρα έγινε αποδεκτή σε …

Όταν παλεύεις με μια ασθένεια, είσαι εσύ κι αυτή, άσε τους άλλους απ' έξω...

Όταν παλεύεις με μια ασθένεια, είσαι εσύ κι αυτή, άσε τους άλλους απ’ έξω…

Όταν περνάς κάποια δυσκολία στη ζωή σου, χίλιοι άνθρωποι να σου πουν «όλα θα πάνε …

Πατρικό σπίτι! Η επίσκεψη, οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα!

Πατρικό σπίτι! Η επίσκεψη, οι σκέψεις, οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα!

Όσο κοντά ή μακριά και αν πάμε από το πατρικό μας σπίτι, ένα κομμάτι μας θα …

H Όπερα του Σίδνεϊ θα φωταγωγηθεί με τα ελληνικά χρώματα για να τιμηθούν τα 200 χρόνια από το 1821

Είμαστε υπερήφανοι που συνεορτάζουμε με τον Ελληνισμό αυτή τη ιστορική επέτειο, λέει η πρωθυπουργός της …