Λειψυδρία, το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα.

Λειψυδρία, το φαινόμενο που απειλεί την ανθρωπότητα στο άμεσο μέλλον.

PenΗ λειψυδρία είναι ένα φαινόμενο με το οποίο ήδη ο πλανήτης μας βρίσκεται αντιμέτωπος και στο μέλλον θα ενταθεί και θα πλήξει πολλές χώρες, μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Μέσα στην επόμενη 20ετία υπολογίζεται πως πάνω από 30 χώρες θα έρθουν αντιμέτωπες με την λειψυδρία. Οι περισσότερες βρίσκονται στην Αφρική, που ήδη πλήττεται και στην Μέση Ανατολή. Εκτός από αυτές, όμως, αντιμέτωπες με την λειψυδρία θα έρθουν και ανεπτυγμένες χώρες της Μεσογείου, της Λατινικής Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Σίγουρα όλο αυτό ακούγεται περίεργο και πολλοί δεν πιστεύουν πως πρόκειται να συμβεί. Έχουμε συνηθίσει να έχουμε το νερό σε αφθονία και σε μικρό κόστος. Εξάλλου ο πλανήτης μας είναι καλυμμένος στο 75% από νερό, μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Ουσιαστικά, όμως, δεν μιλάμε για το θαλασσινό νερό το οποίο αποτελεί πάνω από το 90% του νερού πάνω στη γη, αλλά για το γλυκό νερό, το νερό της βροχής, το νερό των πάγων και των υπόγειων πηγών.

Τι προκαλεί την λειψυδρία;

Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι μία σοβαρή αιτία.

Είναι γνωστό πως οι άνθρωποι σαν είδος, δεν σεβόμαστε τον πλανήτη όπου κατοικούμε. Η ρύπανση ειδικά από την βιομηχανική επανάσταση μέχρι σήμερα, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αυτό έχει ως συνέπεια να μολύνονται και οι πηγές του νερού, με αποτέλεσμα να γίνεται ακατάλληλο για χρήση.

Κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή ως συνέπεια κυρίως της ρύπανσης του περιβάλλοντος είναι ένα αίτιο που θα προκαλέσει λειψυδρία σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Η ανομβρία και το λιώσιμο των πάγων έχουν ως αποτέλεσμα, οι πηγές νερού να στερεύουν και η περιοχή να ερημοποιείται. Κάτι ανάλογο έχει αρχίσει ήδη να συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις έχουν μειωθεί αρκετά καθώς το κλίμα αλλάζει.

Υπερπληθυσμός.

Στην Γη κατοικούν ήδη 7,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Μέχρι το 2050 αναμένεται ο αριθμός των ανθρώπων στη γη να έχει φτάσει στα 10 δισεκατομμύρια. Αυτό σημαίνει πως αυξάνεται ο πληθυσμός, αυξάνονται και οι ανάγκες και η πιο κύρια ανάγκη για τον άνθρωπο είναι το νερό. Αυτό έχει ως συνέπεια, οι πηγές σε από ένα σημείο και μετά να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μια περιοχής. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζουν ήδη η Κίνα και η Ινδία.

Σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργήσει η έλλειψη νερού.

Αναμένεται πως μέχρι την 4η δεκαετία του 21ου αιώνα, κοντά 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε χώρες που θα έχουν ολική λειψυδρία. Η λειψυδρία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ανθρωπότητα. Πολλοί άνθρωποι νοσούν και βρίσκουν τον θάνατο από την μόλυνση των υδάτων.

Το πόσιμο νερό για πολλές χώρες θα γίνει είδος πολυτελείας. Πρόβλημα θα υπάρχει και στις καλλιέργειες, αφού δεν θα υπάρχει νερό για να ποτιστούν και να δώσουν καρπούς και τροφή. Βέβαια το πότισμα των καλλιεργειών είναι ένας λόγος που η λειψυδρία επιδεινώνεται, καθώς το 70% του γλυκού νερού χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα που θα δημιουργήσει η λειψυδρία είναι οι συγκρούσεις των λαών για το νερό. Λέγεται πως ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει αυτό, αλλά δεν φαντάζει καθόλου απίθανο σενάριο. Ήδη συγκρούσεις που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, λέγεται πως έχουν γίνει για το νερό. Οι χώρες εστιάζοντας στο μέλλον και για να προφυλαχθούν, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πηγές από άλλες χώρες.

Πώς μπορεί να περιοριστεί;

Για να περιοριστεί και να μην επηρεάσει δραματικά την ανθρωπότητα η λειψυδρία, πρέπει πρώτα από όλα να αλλάξουμε συνήθειες εμείς οι ίδιοι. Θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε τόσο σπάταλοι με το νερό. Πρέπει να καταλάβουμε το πόσο σημαντικό είναι και να συνειδητοποιήσουμε την σοβαρότητα της κατάστασης.

Από εκεί και πέρα, τόσο εμείς όσο και οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουμε οικολογικά μέτρα. Έτσι θα σταματήσει η μόλυνση των υδάτων και η κλιματική αλλαγή. Επίσης, όλες οι χώρες θα πρέπει να αποκτήσουν υποδομές για την αποθήκευση νερού. Δυστυχώς, αρκετές χώρες ανάμεσα τους και η Ελλάδα δεν έχουν αρκετές υποδομές, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες νερού να χάνονται.

Ένας πόλεμος δεν είναι η λύση του προβλήματος, παρά μόνο προσωρινή λύση. Αποτελεσματική λύση σε τέτοιες δύσκολες στιγμές για την ανθρωπότητα είναι η συνεργασία.

Το νερό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό για την συνέχιση της ζωής στον πλανήτη. Χωρίς αυτό δεν επιβιώνει τίποτα. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι καλά πριν να είναι αργά. Δεν μιλάμε για κάποιο πολύ μακρινό σενάριο, μιλάμε για το άμεσο μέλλον. Ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει τώρα.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like Nancy’s Blog & @nancysblogspot

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Πάτρα: H στιγμή που το περιπολικό φτάνει στο Ρίο με το 20 μηνών κοριτσάκι- ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Η στιγμή που αστυνομικοί σώζουν 20 μηνών κοριτσάκι- ΒΙΝΤΕΟ

Συναγερμός σήμανε στην αστυνομία νωρίτερα σήμερα το πρωί στην Πάτρα για τη γρήγορη μεταφορά ενός κοριτσιού 20 …

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας!

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας!

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας! Όταν φέρνουμε μία νέα ζωή στον κόσμο, …

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

Verified by ExactMetrics