
Οι διάσημοι και κεντρικοί δρόμοι του Παρισιού έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης και βίας. Η κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν εμφανώς θορυβημένη από τον όγκο των Γάλλων διαδηλωτών, το περασμένο Σάββατο έδωσε στις αστυνομικές δυνάμεις το ελεύθερο για χρήση αστυνομικής βίας, χρησιμοποιώντας όπλα με πλαστικές σφαίρες και νερό υπό πίεση. Πέραν των αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο είχαν κατέβει και τεθωρακισμένα οχήματα.
Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά στη Γαλλία;
Η Γαλλία θα έλεγε κανείς πως είναι η επιβεβαίωση, του «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός». Είναι μία ισχυρή χώρα, σε οικονομικό και σε αμυντικό επίπεδο. Αρκετοί έχουμε την Γαλλία ως μία ιδανική χώρα, όχι μόνο για διακοπές, αλλά και για διαμονή και εργασία. Η πλειοψηφία των πολιτών της Γαλλίας, όμως, τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από την φτώχεια.
Η οικονομική κρίση για την Γαλλία και την Ιταλία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, απλά έπαιρνε παρατάσεις. Οι περισσότεροι πολίτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις, καθώς τα πάντα έχουν αυξηθεί από τα ενοίκια μέχρι το φαγητό. Για να μπορεί ένας μέσος Γάλλος να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και να μπορεί να βγάζει οριακά τον μήνα έχει ανάγκη τα κοινωνικά επιδόματα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο λαός σιγά σιγά να εξοργίζεται και να μην αντέχει τις πολιτικές των κυβερνήσεων, που ήθελαν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Αυτό που συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας. Όπου τα χρόνια της κρίσης και μέχρι σήμερα, όλο το βάρος έπεσε στη πλάτη των μικρομεσαίων, με αποτέλεσμα η μεσαία και φτωχή τάξη να πέσουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Πίσω από μία ωραία ψεύτικη εικόνα μαζευόταν οργή που ξέσπασε πριν 2 εβδομάδες. Τα «κίτρινα γιλέκα» ξεχύθηκαν στους δρόμους αυθόρμητα να διαδηλώσουν, να εκφράσουν την οργή τους, όπου τελείωσε η ανέχειά τους και ζητούν να σταματήσει η φτωχοποίηση του λαού.
Τι συμβολίζουν τα κίτρινα γιλέκα που φορούν;
Το κίνημα αγανάκτησης στην Γαλλία έχει ονομαστεί «κίτρινα γιλέκα», επειδή οι διαδηλωτές φορούν κίτρινα γιλέκα. Έχουν λόγο φυσικά που τα φοράνε. Είναι το σύμβολο του απλού πολίτη, του εργάτη που αποτελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας. Συμβολίζει τους ανθρώπους, που επιβιώνουν δύσκολα και μετά βίας επιβιώνουν κάθε μήνα. Επίσης, το κίνημα δεν έχει να κάνει με κόμματα και πολιτικούς αντιπάλους. Είναι γεγονός πως άνθρωποι της πολιτικής σκηνής της Γαλλίας προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτόν τον ξεσηκωμό, χωρίς προς το παρόν να τα καταφέρνουν.
Οι καταστροφές, η βία και το τεστ Δημοκρατίας.
Οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» σημαδεύτηκαν από καταστροφές καταστημάτων, αυτοκινήτων ακόμα και μνημείων. Γι’ αυτό ευθύνονται οι ταραξίες, που φορώντας κίτρινο γιλέκο εισχώρησαν στις διαδηλώσεις και εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να καταστρέψουν.
Ο Μακρόν, βρισκόμενος σε πανικό από το γιγαντιαίο κίνημα, προκειμένου να το καταστείλει και να σταματήσουν οι καταστροφές, έβγαλε στους δρόμους 89.000 αστυνομικούς, αλλά και τεθωρακισμένα. Έδωσε το ελεύθερο στους αστυνομικούς να χρησιμοποιήσουν βία, με αποτέλεσμα μέσα στην μάχη που ακολούθησε να τραυματιστούν τουλάχιστον 120 διαδηλωτές και να συλληφθούν περίπου 1000 πολίτες.
Οι κινήσεις αυτές του Μακρόν, βρίσκει την παγκόσμια σκηνή και ηγέτες άλλων χωρών ανήσυχους και προβληματισμένους με την έκβαση των γεγονότων, αλλά και κατά πόσο η Δημοκρατία πλήττεται στην Γαλλία.
Η χρήση αυτής της υπέρμετρης βίας δεν έχει καμία σχέση με την Δημοκρατία. Γιατί το κίνημα δεν εκφράζει μόνο τους δεκάδες χιλιάδες που βρίσκονται στους δρόμους. Συγκεκριμένα, πάνω από το 78% των πολιτών της Γαλλίας στηρίζουν τις διαδηλώσεις και θεωρούν δικαιολογημένη την αντίδραση και τις απαιτήσεις των διαδηλωτών.
Το σίγουρο είναι πως με αυτές τις κινήσεις, η κυβέρνηση Μακρόν όχι μόνο δεν κατάφερε να κατευνάσει τα πνεύματα, αλλά όπως όλα δείχνουν το κίνημα θα επιστρέψει ακόμα πιο ισχυρό.
Στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται νέα διαδήλωση. Τα «κίτρινα γιλέκα» καλούν όλους τους πολίτες να πάνε στην διαδήλωση ή αλλιώς να κάτσουν μέσα στα σπίτια τους.
Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος
Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: in.gr
Follow & Like Nancy’s Blog & @nancysblogspot