Τι είναι όμως τα άλματα ανάπτυξης και πώς αντιμετωπίζονται;
Τα άλματα ανάπτυξης αποτελούν φάσεις φυσικής ανάπτυξης ενός βρέφους.Έχουν διάρκεια συνήθως από 1-3 μέρες έως και μια βδομάδα. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα τα βρέφη εκδηλώνουν διαφορετική συμπεριφορά από ότι συνήθως.
Βιώνουν μια αναστάτωση, καθώς ετοιμάζονται για νέα αναπτυξιακά και ψυχοκινητικά επιτεύγματα, όπως είναι το μπουσούλημα, το περπάτημα, την ομιλία κ.ά. Αυτή η αναστάτωση εκδηλώνεται με γκρίνια, κλάμα, ανήσυχο ύπνο, αύξηση ή μείωση της όρεξης.
Ειδικά όσον αφορά τη διατροφή, τα θηλάζοντα βρέφη επιθυμούν συχνότερα να βρίσκονται στο στήθος της μαμάς τους δείχνοντας ανικανοποίητα, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να παρερμηνευτεί ως μείωση της παραγωγής γάλακτος από τη μητέρα. Απλά το παιδί επιθυμεί μεγαλύτερη ποσότητα μητρικού γάλακτος και η επαφή με το στήθος το ηρεμεί. Τα βρέφη που τρέφονται με ξένο γάλα μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη όρεξη ή αυξημένη. Επειδή όμως, κάθε παιδί είναι διαφορετικό, διαφορετική είναι και η ένταση με την οποία βιώνει τα άλματα ανάπτυξης αντίστοιχα.
Τα μωρά περνούν άλματα ανάπτυξης στις παρακάτω εβδομάδες:
- 5η
- 8η και 9η
- 12η
- 15η μέχρι 19η (με κορύφωση την 17η)
- 23η μέχρι 26η (με κορύφωση την 26η)
- 29η και 30η (άγχος αποχωρισμού/προσκόλληση)
- 34η μέχρι 37η (με κορύφωση την 36η)
- 42η μέχρι 47η (με κορύφωση την 44η)
- 51η μέχρι 54η (με κορύφωση την 53η)
- 60η μέχρι 64η (με κορύφωση την 62η-63η)
- 71η μέχρι 75η (με κορύφωση την 72η-73η)
Οι γονείς και κυρίως οι μητέρες, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με υπομονή τις περιόδους αυτές. Για τα βρέφη που θηλάζουν η επαφή με το στήθος θα πρέπει να γίνει συχνότερη, έτσι ώστε να ηρεμεί το βρέφος και για να έχουμε αύξηση της παραγωγής γάλακτος. Αλλά και για τα βρέφη που δεν θηλάζουν, η αγκαλιά της μητέρας τους είναι σημαντική και θα πρέπει να προσφέρεται, όταν βλέπουμε το βρέφος αναστατωμένο.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα άλματα ανάπτυξης σημαίνουν ότι τα μωράκια μας μεγαλώνουν και ετοιμάζουν νέα κατορθώματα. Χρειάζονται ακόμη περισσότερο την αγάπη και τη στήριξή μας.
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου
Πηγή: www.nutricia.gr & www.kellymom.com
Follow & Like: Nancy’s Blog & nancysblogspot