Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Φτέρνιμα, γιατί δεν πρέπει να το κράτάμε;

Κρατάς το φτέρνισμα σου; Πρέπει να το σταματήσεις αμέσως.

PenΑρκετοί άνθρωποι κρατάμε το φτέρνισμα μας, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Είναι που μας πιάνει και σε ακατάλληλες στιγμές και ντρεπόμαστε να το αφήσουμε να εξελιχθεί φυσιολογικά. Γιατί αν αφήσεις τον εαυτό σου να φτερνιστεί κανονικά, συνοδεύεται με ήχους δυνατούς και καμιά φορά αστείους και όλοι γυρίζουν και σε κοιτάνε, λες και δεν έχουν ακούσει ξανά φτέρνισμα.

Το κακό είναι με το να κρατάς το φτέρνισμα σου, μπορεί να γίνει κακό συνήθειο σε μόνιμη βάση, ακόμα και όταν είσαι εντελώς μόνος σου. Και λέω κακό συνήθειο, γιατί το κρατάμε το φτέρνισμα μας μπορεί να αποδειχτεί κακό για την υγεία μας.

Τι είναι ακριβώς το φτέρνισμα;

Το φτέρνισμα είναι μία άμυνα του οργανισμού από εξωτερικούς εισβολείς. Η μύτη λειτουργεί ως φίλτρο με την αναπνοή. Αν εισχωρήσει κάτι ανεπιθύμητο για τον οργανισμό ερεθίζονται τα ρινικά νεύρα και ελευθερώνεται η ισταμίνη. Από εκεί και πέρα δίνεται σήμα στον εγκέφαλο να μαζέψουν αέρα, προετοιμάζει τους μύες του στήθους και του λαιμού με αποτέλεσμα να δωθεί το τελικό σήμα για την απελευθέρωση αέρα από τους πνεύμονες. Ο αέρας ελευθερώνεται από τους πνεύμονες με πίεση, έτσι ώστε οι ανεπιθύμητοι οργανισμοί να απομακρυνθούν από την ρινική κοιλότητα και να βγουν έξω.

Όλο αυτό συμβαίνει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Το φτέρνισμα είναι μία μη ελεγχόμενη αντανακλαστική αντίδραση του εγκεφάλου.

Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργούν με το κρατάς το φτέρνισμα;

Ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου.

Είναι μία αρκετά σπάνια περίπτωση αλλά οι πιθανότητες να συμβεί παραμένουν. Με το να κρατάς το φτέρνισμα σου σημαίνει, πως η πίεση του αέρα από τους πνεύμονες δεν ελευθερώνεται προς τα έξω αλλά παραμένει στο σώμα. Η συσσωρευμένη αυτή πίεση μπορεί να προκαλέσει ρήξη ανευρύσματος.

Πρόβλημα στην ακοή.

Είναι ίσως το πιο συχνό πρόβλημα. Αφού ο αέρας που φεύγει με πίεση εγκλωβίζεται στον οργανισμό μας, μπορεί να μπει στους στην σάλπιγγα του αυτιού και να προκληθεί ρήξη του τυμπάνου και συνεπώς να υπάρξει μεγάλη απώλεια ακοής.

Πρόβλημα στην όραση.

Η πίεση από το κράτημα του φτερνίσματος, μπορεί να προκαλέσει ρήξη αιμοφόρων αγγείων στα μάτια, με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στην όραση.

Τέλος, μπορεί να υπάρξουν και διάφοροι τραυματισμοί στο ρινικό διάφραγμα.

Συνεπώς το φτέρνισμα είναι μία άμυνα του οργανισμού, κάτι το φυσιολογικό. Αφήστε, λοιπόν, τις ντροπές και τους καλούς τρόπους και μην το κρατάτε για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Είναι πιο πιθανό αυτές οι εκπλήξεις να συμβούν σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας. Κανείς όμως δεν εγγυάται πως δεν μπορεί να συμβεί κάτι και σε έναν άνθρωπο απολύτως υγιή.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like Nancy’s Blog & @nancysblogspot

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Μαύρη σοκολάτα: 7 λόγοι να την επιλέξεις όταν θες να φας γλυκό!

«Όταν ψάχνεις για ένα γλυκό σνακ, ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας μπορεί να είναι στην πραγματικότητα …

Περπάτημα: Η φυσική θεραπεία με τα καλύτερα αποτελέσματα

Περπάτημα: Η φυσική θεραπεία με τα καλύτερα αποτελέσματα

Δεν υπάρχει καρδιολόγος που να μην έχει συστήσει στους ασθενείς του το περπάτημα είτε για …

Coronasomnia: Ο νέος τύπος αϋπνίας που έφερε μαζί της η πανδημία!

Coronasomnia: Ο νέος τύπος αϋπνίας που έφερε μαζί της η πανδημία!

Στο μικροσκόπιο των ειδικών η «coronasomnia», ο φαύλος κύκλος ανησυχίας και αϋπνίας που κλέβει τον …

Όταν παλεύεις με μια ασθένεια, είσαι εσύ κι αυτή, άσε τους άλλους απ' έξω...

Όταν παλεύεις με μια ασθένεια, είσαι εσύ κι αυτή, άσε τους άλλους απ’ έξω…

Όταν περνάς κάποια δυσκολία στη ζωή σου, χίλιοι άνθρωποι να σου πουν «όλα θα πάνε …

Verified by ExactMetrics