Προστατεύουν τα παιδιά τους υπερβολικά,τα πνίγουν με την καταπιεστική αγάπη τους και δεν τα αφήνουν να πάρουν καμμία πρωτοβουλία.
Όλες αυτές οι φράσεις…
- «Εμείς πάμε κολυμβητήριο.»
- «Όχι γιατί το λέω εγώ.»
- «Θα το κάνω εγώ για σένα.»
- «Εγώ ξέρω, εσύ δεν ξέρεις.»
- «Δεν τον αφήνω να παίξει ποδόσφαιρο, γιατί είναι επικίνδυνο να χτυπήσει.»
- «Θα πας πιάνο γιατί πήγαινα κι εγώ.»
Και άλλες παρόμοιες φράσεις θα ακούσει κανείς από τους «γονείς ελικόπτερα.»
Είναι οι γονείς οι οποίοι αναφέρονται στον πληθυντικό αριθμό σε ό,τι έχει να κάνει με το παιδί τους. Είναι εκείνοι οι οποίοι έρχονται επιτιθέμενοι στο σχολείο όταν έρχονται για να ενημερωθούν για την πρόοδο του παιδιού. Είναι αυτοί οι οποίοι θέλουν να έχουν τον πλήρη και απόλυτο έλεγχο στη ζωή του παιδιού τους.Έχουν άποψη για όλα. Για οποιαδήποτε αποτυχία του παιδιού ευθύνονται όλοι οι άλλοι. Επιβάλουν τα δικά τους θέλω και δεν αφήνουν στο παιδί καμία πρωτοβουλία.
Όλη αυτή η στάση όμως, μόνο να βλάψει μπορεί την προσωπικότητα του παιδιού.
Με το να μην το αφήσουν να πάρει καμιά πρωτοβουλία και να είναι «μπάστακας» σε κάθε του ενέργεια, δημιουργούν στο παιδί ανασφάλεια, καταπίεση και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μεγαλώνοντας θα έχει γίνει ένα άβουλο και ανασφαλές άτομο που όταν έρθει σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο δεν θα μπορεί να πάρει τη ζωή στα χέρια του.
Σίγουρα το να αγαπάει κανείς το παιδί του πολύ και να το προστατεύει είναι λογικό. Το να το πνίγει όμως και να το καταπιέζει ξεπερνά τα όρια.
Οι γονείς θα πρέπει να είναι δίπλα στο παιδί και όχι από πάνω του.Έτσι θα μάθει να αντιμετωπίζει καταστάσεις μόνο του.
Ένα απλό παράδειγμα: όταν το παιδί δυσκολεύεται να λύσει μια άσκηση, οι «γονείς ελικόπτερα» θα λύσουν αυτοί την άσκηση για το παιδί και την επόμενη μέρα θα πάνε να διαμαρτυρηθούν στο δάσκαλο ότι τους βάζει πολλές ασκήσεις και δύσκολες.
Αντιθέτως οι φυσιολογικοί γονείς θα προσπαθήσουν να επιλύσουν στο παιδί τυχόν απορίες και θα το αφήσουν να προσπαθήσει να λύσει την άσκηση μόνο του.Την επόμενη μέρα αν δεν είναι σωστή η άσκηση το παιδί θα ζητήσει από το δάσκαλο να του εξηγήσει ξανά ό,τι δεν κατάλαβε.
Αφήστε τα παιδιά να κάνουν λάθη και μέσα από αυτά να μάθουν, να γευτούν επιτυχίες, αλλά και αποτυχίες. Να προσπαθούν και να παίρνουν πρωτοβουλίες.Έτσι προετοιμάζονται για να αγωνιστούν στη ζωή!
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου
Follow & Like: Nancy’s Blog & @nancysblogspot