Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης έγινε σύμβολο κατά του bullying.

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Ο φοιτητής που έκανε μια χώρα να δακρύσει.

PenΟ Βαγγέλης Γιακουμάκης, ήταν ένας 20χρονος νέος, γεμάτος όνειρα και όρεξη για ζωή. Ένα ήσυχο και αγαθό παιδί που αυτό στάθηκε αφορμή κάποιοι “νταήδες” να το εκμεταλλευτούν. Τα όνειρά του «κόπηκαν» απότομα στις 6 Φεβρουαρίου του 2015. Καταγόταν από το Σελλί Ρεθύμνου και βρισκόταν στα Ιωάννινα, όπου και φοιτούσε στην Γαλακτοκομική Σχολή.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2015, ο Βαγγέλης έφυγε από τη σχολή και από τότε τα ίχνη του εξαφανίστηκαν. Επί 37 μέρες ήταν σαν να άνοιξε η γη και να τον κατάπιε. Μια κάμερα από ένα βενζινάδικο, δείχνει τον Βαγγέλη να φεύγει από την Γαλακτοκομική Σχολή και να έχει κατεύθυνση προς το κέντρο των Ιωαννίνων.

Οι μαρτυρίες και οι έρευνες.

Η υπόθεση εξαφάνισης του άτυχου σπουδαστή έφτασε στην Αγγελική Νικολούλη και στην εκπομπή της “Φως στο Τούνελ”, η οποία ξεκίνησε αμέσως έρευνα. Στην αρχή η έρευνα στη Γαλακτοκομική Σχολή έπεφτε στο κενό. Τα στόματα ήταν κλειστά. Κανείς δεν ήξερε τίποτα. Για ποιο λόγο να εξαφανίστηκε αυτό το παιδί; Προβλήματα με την οικογένεια του δεν είχε. Οικονομικά προβλήματα δεν είχε. Με την σχολή του τελείωνε και μετά θα επέστρεφε στην Κρήτη για να δουλέψει.

Όταν άρχισαν να ανοίγουν τα στόματα και αποκαλύφθηκαν τα μαρτύρια που πέρναγε ο άτυχος σπουδαστής στη σχολή, όλη η Ελλάδα πάγωσε. Οι μαρτυρίες ανέφεραν πως ο Βαγγέλης Γιακουμάκης έπεφτε συχνά θύμα bullying, από μια παρέα Κρητικών που σπούδαζαν μαζί. Σε καθημερινή βάση ο Γιακουμάκης υπέφερε από τα καψόνια στα οποία τον υπέβαλαν. Του έκλειναν το ζεστό νερό την ώρα που έκανε μπάνιο. Τον έκλειναν στην ντουλάπα και τον έβαζαν να τραγουδάει. Τον χτυπούσαν.

Παρόλα τα όσα τράβαγε δεν είχε πει τίποτα σε κανέναν. Μόνο είχε ζητήσει από τον διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής να αλλάξει δωμάτιο, μπας και σωθεί από τα βασανιστήρια. Παρόλο, όμως, που άλλαξε δωμάτιο δεν σώθηκε. Το θέμα είναι πως ενώ όλοι εκεί γνώριζαν τι συνέβαινε κανείς από τους υπεύθυνους δεν έκανε κάτι για να το σταματήσει.

Η οργή του κόσμου, το πτώμα και η αυτοκτονία.

Ο κόσμος δέθηκε με αυτό το παιδί. Μπορεί να μην τον ήξεραν, μα το ένιωσαν δικό τους παιδί. Έγινε ο αδερφός τους, ο γιος τους, ο εγγονός τους. Στο πρόσωπο του Βαγγέλη έβλεπαν ένα οικείο πρόσωπο. Η οργή τους προς τον διευθυντή της σχολής αλλά και προς τους “νταήδες” ξεχείλιζε. Όσο οι έρευνες για τον εντοπισμό του φοιτητή ήταν άκαρπες και οι ελπίδες χάνονταν, τόσο η οργή φούντωνε.

Το πρωί της 15ης Μαρτίου ο Βαγγέλης βρίσκεται νεκρός από ένα ζευγάρι που τυχαία βρέθηκε στο σημείο. Το σημείο όπου βρέθηκε νεκρός απέχει μόλις 600 μέτρα από τη σχολή και ήταν δύσβατο λόγω της κακοκαιρίας για αυτό και οι εθελοντές και τα εκπαιδευμένα σκυλιά δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν.

Η είδηση αυτή πάγωσε όλη τη χώρα. Τα Ιωάννινα αλλά και η Ελλάδα θρηνούσαν γι αυτό το παιδί.

Εκείνες τις μέρες, ο Βαγγέλης ήταν παιδί. Με την εύρεση του πτώματος όλοι ήταν πεπεισμένοι πως ο Βαγγέλης δολοφονήθηκε από τους “νταήδες”. Όμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε. Ο άτυχος φοιτητής αυτοκτόνησε. Το πτώμα του βρέθηκε σε προχωρημένη αποσύνθεση και δίπλα του βρέθηκε το μαχαίρι όπου φέρεται να έκοψε τις φλέβες του. Καθώς φαίνεται δεν άντεξε ψυχολογικά όσα του έκαναν και αποφάσισε να δώσει ένα τέλος στα μαρτύρια του, κόβοντας το νήμα της ζωής του.

Ο Βαγγέλης έγινε σύμβολο κατά του bullying.

Μετά από την είδηση ότι ο Βαγγέλης βρέθηκε νεκρός ο κόσμος ξεσηκώθηκε και βγήκε στις πλατείες. Μπορεί το πόρισμα των αρχών να δείχνει ότι πρόκειται για αυτοκτονία, στην συνείδηση του κόσμου επρόκειτο για δολοφονία. Το χέρι του Βαγγέλη το όπλισαν άλλοι και όλοι μαζί με την οικογένεια του Βαγγέλη ζητούν την δικαίωση.

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, με τον θάνατό του έγινε σύμβολο κατά του bullying. Έχουν περάσει 4 χρόνια από τότε, αλλά ο κόσμος δεν τον ξεχνά. Αυτό φαίνεται και από τον τόπο που βρέθηκε νεκρός, όπου ακόμα και μετά από 4 χρόνια είναι περιποιημένος, γεμάτος φωτογραφίες του άτυχου νέου και λουλούδια.

Η αναζήτηση για δικαίωση. 

Τέσσερα χρόνια μετά από τον θάνατο του Βαγγέλη και η δικαίωση δεν έχει έρθει, παρόλα τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, όπου αποδεικνύουν το πόσο υπέφερε ο Βαγγέλης στη σχολή.

Στο σκαμνί κάθισαν δύο στελέχη της σχολής, ο πρώην Διευθυντής της Γαλακτοκομικής σχολής και η υπεύθυνη της Εστίας με την κατηγορία ότι παραβίαζαν τα καθήκοντά τους. Επίσης σε δίκη πήγε και ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, καθώς είχε παρέμβει σε παράπτωμα των 8 “νταήδων” που είχαν προκαλέσει φθορές στο κτίριο ώστε να μην αποβληθούν από την σχολή και να τους δοθεί χάρη. Από τους 4 κατηγορούμενους μόνο ο πρώην διευθυντής καταδικάστηκε, οι υπόλοιποι απαλλάχτηκαν των κατηγοριών.

Οι 8 Κρητικοί.

Οι 8 “νταήδες” βασανιστές του Βαγγέλη Γιακουμάκη τον Δεκέμβριο του 2018 απολογήθηκαν για τις κατηγορίες της πρόκλησης σωματικών βλαβών και της παράνομης άσκησης βίας στον Βαγγέλη και αθωώθηκαν.

Στις 8 Φεβρουαρίου συνεχίζεται η δίκη τους και οι απολογίες τους, αυτή τη φορά για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Μένει να δούμε αν θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Γιατί ακόμα δικαιοσύνη για αυτό το παιδί δεν έχει αποδοθεί. Με την καταδίκη μόνο του πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής, ο Βαγγέλης δεν δικαιώθηκε. Και τα πειστήρια για τα όσα υπέμενε και υπέφερε ο Βαγγέλης υπάρχουν. Υπάρχουν στις μαρτυρίες, υπάρχουν και σε βίντεο.

Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω πως η οικογένεια και η ψυχή του Βαγγέλη θα δικαιωθούν.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Πηγή φωτογραφίας: cnn.gr

Like us on Facebook & Follow us on Instagram

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας!

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας!

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας! Όταν φέρνουμε μία νέα ζωή στον κόσμο, …

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Verified by ExactMetrics