Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022
Τί τύπος γονιού είσαι;

Εσείς έχετε ποτέ αναρωτηθεί τί τύπος γονιού είστε;

Pen Οι γονείς ανάλογα με τη συμπεριφορά τους και την στάση που κρατούν απέναντι στα παιδιά διακρίνονται σε τέσσερις βασικούς τύπους. Αυτοί είναι: ο αυστηρός, ο χαλαρός, ο δημοκρατικός και ο φιλικός. Όλοι οι τύποι γονέων προσπαθούν για το καλύτερο του παιδιού τους απλά εκδηλώνουν διαφορετικά την αγάπη τους και κρατούν διαφορετική στάση στη διαπαιδαγώγησή τους.

Ο Αυστηρός γονιός.

Ο αυστηρός γονιός θέτει συνέχεια όρια και αυστηρούς κανόνες. Επιπλέον, η επιβολή κανόνων δεν συνοδεύεται με αιτιολόγηση. Απαιτεί από το παιδί πειθαρχία και απόλυτη υπακοή. Δεν είναι τόσο εκδηλωτικοί ενώ έχουν αυστηρές απαιτήσεις από το παιδί τους.

Θέλουν να είναι άψογο σε όλα, συγκρατημένο στα συναισθήματα του και πρότυπο για τα άλλα παιδιά. Κάποιες φορές όμως, αυτή η αυστηρότητα ειδικά στην εφηβεία δημιουργεί καταπίεση στο παιδί και μπορεί να αντιδράσει με πολλούς τρόπους.

Ο χαλαρός γονιός.

Ο χαλαρός γονιός είναι ανεκτικός. Δεν θέτει όρια αλλά και στην περίπτωση που θέσει τα σπάει εύκολα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί, είτε να βγαίνει από το πρόγραμμα του συχνά, είτε να να μην έχει και καθόλου πρόγραμμα.

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το παιδί, δεν χαλάει χατίρια και είναι πολύ εκδηλωτικός. Το αποτέλεσμα είναι ένα παιδί που δεν γνωρίζει τι είναι κανόνες και σεβασμός.

Ο δημοκρατικός γονιός.

Ο δημοκρατικός γονιός κάνει συνεχώς διάλογο με το παιδί. Συζητάει με το παιδί του σε καθημερινή βάση προκειμένου από κοινού να προχωρήσουν στη λήψη κάποιας απόφασης. Θέτει όρια τα οποία συνοδεύονται πάντα από αιτιολόγηση.

Υπολογίζει πολύ την άποψη του παιδιού και οποιαδήποτε διαφωνία ή πρόβλημα λύνεται με το διάλογο. Σε αυτή την περίπτωση ο γονιός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ότι πιθανό κάποια στιγμή να μην θέλει πια το παιδί να συζητάει, ή να γίνει αντιδραστικό λόγω εφηβείας.

Ο φιλικός γονιός.

Ο γονιός- φίλος είναι εκείνος ο οποίος θα συζητήσει τα πάντα με το παιδί του. Κάνουν μαζί πολλές δραστηριότητες πχ. ψώνια και εξόδους. Συμβουλεύεται ο ένας τον άλλον. Είναι πολύ κοντά μεταξύ τους  και περνάνε πολύ χρόνο μαζί.

Συνήθως ο φίλος γονιός είναι χωρισμένος, ή έχει μικρή διαφορά ηλικίας από το παιδί. Παρόλο που είναι τόσο ωραίο να υπάρχει μεγάλο δέσιμο γονέα-παιδιού δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο γονιός θα πρέπει να είναι διατηρεί ευδιάκριτα τον ρόλο του, έτσι ώστε να αποτελεί εικόνα-πρότυπο για το παιδί.

Ποιος τύπος γονέα είναι ο ιδανικός;

Ένας συνδυασμός και των τεσσάρων.

Ένα παιδί για να μεγαλώσει σωστά και να είναι ευτυχισμένο θα πρέπει να έχει ξεκάθαρα όρια, αλλά και να ζει χαλαρές ανέμελες στιγμές, σύμφωνα πάντα με την ηλικία του. Είναι σημαντικό να μπορεί να συζητάει με τους γονείς του οποιοδήποτε πρόβλημα έχει, να τους νιώθει κοντά του και να περνάει δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

 

Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Like us on Facebook & Follow us on Instagram

Περί Λίτσα Μπράχου

Ονομάζομαι Λίτσα Μπράχου, μένω στον όμορφο Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, είμαι παντρεμένη κι έχω ένα γιο 1,5 χρονών. Έχω σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και χόμπι μου είναι η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική. Στο Nancy's Blog θα μοιραστώ μαζί σας σκέψεις, εμπειρίες και δικές μου πεντανόστιμες συνταγές!

Δείτε Επίσης

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Πάντα ήθελα να κάνω οικογένεια και παιδιά. Θαύμαζα τους γονείς μου και την σχέση τους. …

Μικρές ‘αθώες’ φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μικρές «αθώες» φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μανούλα μου / Μπαμπάκα μου, Ξέρω ότι, όταν ήσουν παιδί άκουγες συνέχεια τέτοιες μικρές φρασούλες: …

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο, ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού! Ένας θησαυρός ανεκτίμητης αξίας! Φέτος, ήταν η πρώτη …

Η δασκάλα στον παιδικό σταθμό, είναι κάτι σαν «μαμά»

Αυτό το επάγγελμα για να το κάνεις πρώτα πρέπει να βρεις και να αγαπήσεις την …