εκδήλωση

Ο Πρόεδρος του Πανειπηρωτικού συλλόγου Πατρών σε αποκλειστική συνέντευξη για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου

Pen Φέτος, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών γιορτάζει τα 100 χρόνια από την  ίδρυσή του. Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο Πρόεδρος του συλλόγου, κ. Αλέξανδρος Χάιδας μας κάνει την ιδιαίτερη τιμή να μας μιλήσει αναλυτικότερα για τον σύλλογο. Από την πλευρά μου, θα ήθελα να προσθέσω πως στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι και σύλλογοι, οι οποίοι προασπίζονται την ιστορία και την παράδοση. Αναμφισβήτητα, οι Ηπειρώτες έχουν υπάρξει ευεργέτες της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο.

-Ποιος είναι ο σκοπός του Πανηπειρωτικού Συλλόγου; Ποιο είναι το δικό σας όραμα για το μέλλον του;

«Σκοπός του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών είναι η επαφή, η διάδοση και η διάσωση του πολιτισμού της Ηπείρου. Πιο συγκεκριμένα, των ηθών και των εθίμων της, καθώς και η καλλιέργεια του μουσικοχρευτικού πλούτου της. Επιπλέον, η επαφή και η αλληλοβοήθεια μεταξύ των Ηπειρωτών της Πάτρας. Τέλος, κάθε είδους επικοινωνία και βοήθεια για ζητήματα της γενέτειρας Ηπείρου.

Οραματίζομαι ένα σύλλογο ο οποίος θα είναι σημείο αναφοράς για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Εκεί θα μπορεί οποιοσδήποτε, Ηπειρώτης ή μη, να απευθύνεται για θέματα που σχετίζονται με την Ήπειρο. Είμαστε από τους λίγους συλλόγους που στεγαζόμαστε σε ιδιόκτητο χώρο, γεγονός που μας κάνει να υλοποιούμε δράσεις σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, οραματίζομαι ένα σύλλογο στον οποίο άνθρωποι όλων των ηλικιών θα μπορούν να δραστηριοποιούνται υγιώς, συμμετέχοντας σε τμήματα και δράσεις με επίκεντρο το λαϊκό πολιτισμό, το περιβάλλον, τον εθελοντισμό.

Ξέρετε, είναι πολύ σημαντικό ένας σύλλογος να είναι ενεργό κύτταρο της κοινωνίας μέσα στην οποία δρα και όχι μουσειακό σημείο αναφοράς σε φιλολογικές συζητήσεις.»

χορός

-Πολλοί άνθρωποι ίσως να νομίσουν πως ο σύλλογος αφορά μόνο τους Ηπειρώτες. Πείτε μας εσείς, σε τι κοινό απευθύνεται ο σύλλογος σας;

«Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης, ο σύλλογος απευθύνεται σε κάθε είδους ενδιαφερόμενο που θέλει να γίνει κοινωνός της ηπειρώτικης παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού της. Μέλη του συλλόγου, αποκτώντας το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, μπορούν να γίνουν μόνο όσοι κατάγονται από την Ήπειρο.

Εντούτοις, ως μέλος των διάφορων τμημάτων μας έχει τη δυνατότητα να εγγραφεί οποιοσδήποτε από τη νηπιακή κιόλας ηλικία.»

-Πείτε μας μερικά λόγια για τα τμήματα του συλλόγου. Πως μπορεί κάποιος να συμμετάσχει σε αυτά;

«Κατά κοινή ομολογία, ο Σύλλογός μας είναι από τους πιο ενεργούς πολιτιστικούς συλλόγους της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής και χαίρει γενικής εκτιμήσεως από τον Πατρινό λαό. Ιδρύθηκε το έτος 1919 και μάλιστα σε ένα μήνα κλείνει 100 χρόνια κοινωνικής δράσης και πολιτισμικής δημιουργίας.

Στο «Σπίτι του Ηπειρώτη» όπου στεγάζεται ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών λειτουργούν χορευτικά τμήματα (τμήματα αρχαρίων, μεσαίων, προχωρημένων και παιδικό τμήμα) όπου διδάσκονται ηπειρώτικοι και πανελλήνιοι χοροί. Επίσης υπάρχουν τμήματα σκάκι για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους, πολυφωνικό ηπειρώτικο σχήμα, «τα τραγούδια της παρέας» καθώς επίσης και θεατρική ομάδα. Σε αυτά μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε.»

-Έχετε στο ημερολόγιο σας εκδηλώσεις για το προσεχές μέλλον;

«Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε βάθος δύο μηνών είναι οι ακόλουθες:

α) Προβολή βραβευμένων ταινιών από το Θερινό φεστιβάλ ταινιών που τα τελευταία 10 περίπου χρόνια διοργανώνεται από το Σύλλογο Προσηλιωτών Ιωαννίνων στο Προσήλιο Βορείων Τζουμέρκων και σε γύρω χωριά.

β) Αυτή την περίοδο «τρέχει» ένα σχέδιο δράσης σε συνεργασία με το 2ο νηπιαγωγείο Ρίου με τίτλο «Λαϊκός πολιτισμός: ήθη, έθιμα, μουσική, χορός.» Μέσα από αυτό το σχέδιο δράσης ευελπιστούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μικρούς μας φίλους σε θέματα παράδοσης.

γ) θα εορτάσουμε την προστάτιδα της Άρτας, Αγία Θεοδώρα, μεταφέροντας την ημέρα της δοξολογίας και αρτοκλασίας για τις 24 Μαρτίου, λόγω του ότι συνέπεσε με την Καθαρά Δευτέρα.

δ) προγραμματίζουμε εκδρομή σε χωριά και μουσεία της Ηπείρου.»

-Για να κλείσει όμορφα αυτή η συνέντευξη, θα ήθελα με ένα τραγούδι ή ένα ποίημα της Ηπείρου να μας δείξετε τι σημαίνει για εσάς ο τόπος σας. 

«θα κλείσω με ένα ποίημα του Ηπειρώτη ποιητή, πεζογράφου, θεατρικού  συγγραφέα και κριτικού Γιώργου Κοτζιούλα από την Πλατανούσα Ιωαννίνων, που γράφτηκε το 1941 και θεωρώ πως κλείνει μέσα του το μεγαλείο της Ηπείρου.»

Φτενά χωράφια κρατημένα σε πεζούλια

Και άπιαστες γίδες που κρεμιούνται σε γκρεμνούς

Αυτή είναι η πατρίδα μας∙ Μα η πούλια δεν λάμπει

πιο καθάρια σε άλλους ουρανούς

 

 

Συνέντευξη- Σύνταξη & Επιμέλεια: Σπυριδούλα Τσουκαλά

Like us on Facebook & Follow us on Instagram

Περί Σπυριδούλα Τσουκαλά

Πεισματάρα. Πιστή και αφοσιωμένη στις ιδέες εκείνες που θα κερδίσουν την ψυχή μου. Ψάχνω το μοναδικό τριαντάφυλλο στον κόσμο, πάντα το μοναδικό. Μόλις μάθατε και το αγαπημένο μου βιβλίο.

Δείτε Επίσης

Ποια είναι η Πατρινή διαιτήτρια ποδοσφαίρου που έλαβε μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων διαιτητών της UEFA; (Συνέντευξη)

Ποια είναι η Πατρινή διαιτήτρια ποδοσφαίρου που έλαβε μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων διαιτητών της UEFA; (Συνέντευξη)

Η Ελένη Αβραμοπούλου είναι 26 ετών και ασχολείται για περισσότερα από 6 χρόνια με ένα …

Π. Καναβού για υπόθεση Πάτρας: «Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση» [Συνέντευξη]

Η κα Παρασκευή Καναβού είναι 22 ετών και σπουδάζει Ρωσική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό …

Ελένη Κρεματσιώτη: «Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς.» [Συνέντευξη]

Ελένη Κρεμαστιώτη: «Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς» [Συνέντευξη]

Το Μάιο του 2019, η 24χρόνη Ερατώ Μανωλακέλλη δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της, την …

Puck Redflix: Ο πεπειραμένος μουσικός καλλιτέχνης του Youtube αποκλειστικά στο Nancy’s Blog

Ο Puck Redflix, κατά κόσμο Σταμάτης Βαλλίνδρας, δραστηριοποιείται στο χώρο του YouTube εδώ και 10 …

Verified by ExactMetrics