Αυτή θα ήταν, πάνω κάτω, η ιστορία που θα άκουγε ένα μικρό κοριτσάκι πριν κοιμηθεί. Αυτή την ιστορία ακούμε γενιές τώρα. Ευχάριστη και ανάλαφρη, δεν λέω. Σίγουρα, όμως, η Σταχτοπούτα και η Χιονάτη δεν προσέφεραν τίποτα στο κόσμο. Τα ηθικά διδάγματα από αυτές τις ιστορίες είναι σχεδόν ανύπαρκτα και αμφίβολα.
Τόσες γυναίκες εκεί έξω, κάποιες διάσημες και κάποιες αφανείς. Πραγματικές ηρωίδες που άλλαξαν τον κόσμο και αφήνουμε τα ονόματα τους να ξεχαστούν, το έργο τους να ξεθωριάσει.
Ένα βιβλίο αναλαμβάνει να μάθει σε μικρά κορίτσια, και όχι μόνο, 100 «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες».
Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ και είναι έργο των Elena Favilli και Francesca Cavallo. Στο οπισθόφυλλο θα διαβάσετε πως είναι εικονογραφημένο από 60 γυναίκες εικονογράφους από κάθε γωνία του πλανήτη. Το έργο τους είναι εξαιρετικό. Οι ηρωίδες ζωντανεύουν μέσα από το χέρι τους. Τα χρώματα και τα πρόσωπα κάνουν τον αναγνώστη να δημιουργεί στο μυαλό του τις ιστορίες των γυναικών αυτών.
Γιατί να το διαβάσετε στις κόρες σας;
Όπως λέει και στο βιβλίο, για να κάνουν μεγαλύτερα όνειρα, να βάλουν υψηλότερους στόχους, να αγωνιστούν σκληρότερα και όταν αμφιβάλουν να θυμούνται πως έχουν δίκιο. Υπάρχουν 100 ιστορίες για να διαλέξουν τα δικά τους πρότυπα, να εμπνευστούν και να διεκδικήσουν.
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν δύο λευκές σελίδες. Δύο κενές σελίδες περιμένουν μια ιστορία και ένα πορτρέτο μιας επαναστάτριας. Ας είναι της κόρης σας, το δικό σας. Ας είναι όλων των γυναικών που έκαναν ομορφότερο τον κόσμο.
Μερικές γυναίκες που εγώ ξεχώρισα στο βιβλίο.
Φρίντα Κάλο
«Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα σπίτι βαμμένο έντονο γαλάζιο κοντά στην Πόλη του Μεξικού ζούσε ένα μικρό κορίτσι που το έλεγαν Φρίντα. Έμελλε να γίνει μια από τις πιο διάσημες ζωγράφους του εικοστού αιώνα, αλλά παραλίγο να μην τα καταφέρει».
Υπατία
«Στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ένας πατέρας με την κόρη του κάθονταν δίπλα δίπλα μελετώντας μαζί παπύρους. Η φιλοσοφία, τα μαθηματικά και οι επιστήμες ήταν τα αγαπημένα τους θέματα. Τα ονόματά τους ήταν: Θέων και Υπατία. Η Υπατία έλυνε εξισώσεις και διατύπωνε νέες θεωρίες στη γεωμετρία και στην αριθμητική».
Μαλαλα Γιουσαφζαϊ
«Οι Ταλιμπάν απαγόρεψαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο. Πολλοί διαφωνούσαν, αλλά θεωρούσαν ασφαλέστερο να κρατάνε τα κορίτσια τους στο σπίτι. Η Μαλαλα το βρήκε άδικο αυτό και έγραψε στο Διαδίκτυο. Της άρεσε πάρα πολύ το σχολείο. Κι έτσι μια μέρα είπε στην τηλεόραση πως η παιδεία είναι δύναμη για τις γυναίκες. Οι Ταλιμπάν κλείνουν τα σχολεία των κοριτσιών επειδή δεν θέλουν να είναι δυνατές οι γυναίκες».
Για μένα λοιπόν αυτό το βιβλίο αξίζει μια θέση στην βιβλιοθήκη σας και κάθε επαναστάτρια αξίζει μια θέση στη μνήμη σας.
Πηγή εικόνων: https://blog.psichogios.gr
Σύνταξη και Επιμέλεια: Σπυριδούλα Τσουκαλά