Το έθιμο αυτό έχει έρθει από την Ευρώπη και το διεκδικούν κυρίως δύο περιοχές.
Οι Κέλτες
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες, που ήταν λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης και είχε δεινούς ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου, αλλά όσο καλοί ψαράδες και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο “κώδικας δεοντολογίας” των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.
Οι Γάλλοι
Έως το 1564 στη Γαλλία η πρωτοχρονιά εορταζόταν την 1η πρώτη Απριλίου. Τη χρονιά, όμως, αυτή ο βασιλιάς Κάρολος ο 9ος επέβαλε ως Πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου, αλλά αυτό δεν έγινε αμέσως αποδεκτό από τους κατοίκους όλων των περιοχών. Με αφορμή το γεγονός αυτό οι εορτάζοντες τη 1η Ιανουαρίου να κοροϊδεύουν τους άλλους αποκαλώντας τους «ψάρια» του Απρίλη, λόγω της μετάβασης από το ζωδιακό κύκλο των ιχθύων. Επίσης, τους έστελναν διάφορα ψεύτικα δώρα και ανύπαρκτες γιορτινές προσκλήσεις και άλλα ευφάνταστα για να τους πειράζουν.
Το έθιμο εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στη χώρα μας, την Πρωταπριλιά λέμε μικρά ή μεγάλα αθώα ψέμματα με σκοπό να κάνουμε πλάκα και να ευθυμήσουμε!
Μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν περιμένουν την Πρωταπριλιά για να πουν ψέματα, καθώς τα χρησιμοποιούν κατά κόρον στην καθημερινότητά τους, ας πούμε και εμείς τουλάχιστον αυτή την ημέρα κανένα αθώο ψεματάκι. Αρκεί να μην μας μείνει ελάττωμα!
Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και πείτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα ψυχαγωγικά ψέματα.
Άλλωστε όλοι έχουμε ανάγκη να γελάσουμε, έτσι δεν είναι;
Καλό μήνα και καλή Πρωταπριλιά να έχετε!
Πηγή πληροφοριών: Wikipedia
Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου